TV-produkciók a világ minden tájáról Sennheiser DIGITAL 6000 rendszerrel

Legyen szó az idegtépő rózsaceremóniáról vagy egy meghitt randiról: amikor a televíziósok a tökéletes szerelmi történetet keresik és az érzelmek feltárulnak, a hangzás is létfontosságú szerepet kap. Csak tökéletes hangzással adható vissza igazán a színész hangjának minden finom érzelmi színezete. A kölni székhelyű smartregie GmbH – amely olyan TV produkciók műszaki felelőse, mint a kereskedelmi TV-k számára gyártott „The Bachelor”, illetve „The Bachelorette” párkereső show, vagy a „7 Töchter” (7 Daughters) doku-reality show – a Sennheiser Digital 6000 vezeték nélküli rendszereinek csúcsminőségű hangzására bízza magát.

20 digitális vezeték nélküli csatorna

2019 elején a smartregie GmbH 10 darab EM 6000 DANTE kétcsatornás vevőegységet vásárolt, melyek 20 darab Sennheiser SK 6000 zsebadóval kombinálhatók. Ezt egészíti ki még számos Neumann KK 205 kapszulával szerelt SKM 6000 kézimikrofon, melyek közül csak a „Deutschland sucht den Superstar” nemzetközi show-ban – a Pop Idol német változatában – is hat SKM 6000-ot használnak. Az adóegységek akkupakkjai és a tartalékakkuk négy L 6000 rack-be szerelhető töltőben tölthetők. Az új felszerelést két Sennheiser ASA 214 UHF antenna-elosztó teszi teljessé. A zsebadókat főként Sennheiser MKE 2-4 csíptetős mikrofonokkal használják, melyek a gyakorlati használat során rendkívül strapabírók – jellemzően rejtett kábelezéssel. Másrészt nyitott kábelezés esetén a smartregie GmbH választása a Sennheiser MKE 1 csíptetős mikrofonokra esett. Ezek különlegessége kis méretükben rejlik.

Gyakorlati tesztek bizonyítják, hogy az új Sennheiser SK 6000 zsebadók a smartregie GmbH szokásos alkalmazásai esetén egy kicsit nagyobb hatótávolságot kínálnak, mint a hagyományos SK 5212. Különösen nagyobb távolságok esetén mutatkozik meg, hogy az új modellek magas jel-zaj aránya érezhetően kedvező hatással van a hangzásra.

A Sennheiser Digital 6000 rendszereket a kölni Audioservice Norbert Gutzmann e.K. szállította. A cég már három rack-kel is felszerelte a smartregie GmbH-t, melyek mindegyike öt-öt EK 6042 kétcsatornás slot-in vevőegységet, két-két ASA 214-et, valamint egy-egy SR 2050 IEM adóegységet tartalmaz.

A 19″-os racks-ek adnak helyet a Sennheiser EM 6000 DANTE vevőegységeknek

A világ minden táján használható, tökéletes megoldás

A Smartregie GmbH a Sennheiser Digital 6000-es sorozatból való, újonnan beszerzett adóegységeit az A1-A4 (470-558 MHz-es) frekvencia-tartományban működteti, így a világ minden pontján használhatja azokat. Amikor például a „The Bachelor”-hoz hasonló sorozatokat forgatnak Miamiban, a napfényes Floridában a vezeték nélküli átvitelhez néha csak egyetlen TV-csatorna áll rendelkezésre az Egyesült Államokra jellemző 6 MHz-es sávszélességben. Eddig szinte lehetetlen volt egy ilyen helyzetben interferenciamentesen működtetni akár 25 analóg vezeték nélküli csatornát – a Sennheiser Digital 6000 rendszerek ezzel a problémával is megbirkóznak.

A megfelelő átviteli frekvenciák kiszámításához a smartregie GmbH a Sennheiser WSM (Wireless Systems Manager) szoftverét használja, amellyel a csatlakoztatott Digital 6000 rendszerek vezérlésére és felügyelete is végezhető. Alternatív megoldásként a cég saját Yamaha keverőpultjain elérhető vezérlőrendszereket használják. A keverőpultok (CL és QL sorozat) a hátralévő akku élettartamot is kijelzik, így biztosítva a zavartalan munkavégzést.

 

A megfelelő átviteli frekvenciák kiszámításához a smartregie GmbH a Sennheiser WSM (Wireless Systems Manager) szoftverét használja, amellyel a csatlakoztatott Digital 6000 rendszerek vezérlése és felügyelete is végezhető.

Rack-ben történő szállítás, praktikus megoldásokkal

A szállítási költségek leszorítása érdekében a smartregie GmbH előszeretettel használ különféle kimondottan könnyű, mégis strapabíró SKB Cases hordtáskákat. Az újonnan beszerzett Sennheiser Digital 6000 rendszereket is két ilyen hordtáskában tárolják. A 19″-os rack-ek nemcsak az EM 6000 DANTE vevőegységeknek biztosítanak helyet, hanem egy hátulra rögzített csatlakozópanelnek is, amely többek között az analóg vevőegység kimeneteinek ad helyet az XLR csatlakozók csatlakoztatásához. Az A és B fő antennabemenet („RF IN”) is rendelkezésre áll (egy 4-utas Sennheiser ASA 214-UHF antenna-elosztóval a rack-be kötve). Az antennajelek két kimeneten („RF OUT”) keresztül egy második vevő-rackhez továbbíthatók. A hordtáska felszereltségéhez egy Aruba hálózati kapcsoló is tartozik, amely a vevőegység Dante jeleit hordozza, és amely a hálózati kapcsolat létrehozása érdekében maga is képes egy RJ45 kimenet számára  megfelelő jeleket rendelkezésre bocsátani.

A hordtáska felszereltségéhez egy Aruba hálózati kapcsoló is tartozik, amely a vevőegység Dante jeleit hordozza, és amely a hálózati kapcsolat létrehozása érdekében maga is képes egy RJ45 kimenet számára megfelelő jeleket rendelkezésre bocsátani.

Új lehetőségek a hangzás terén

Az MKE 2-höz hasonló kisméretű, kiváló minőségű csíptetős mikrofonok, melyek már egy ideje a Sennheiser kínálat részei, teljes mértékben képesek hangzásbeli képességeiket érvényre juttatni az SK 6000 zsebadón keresztül. Mivel nem történik kompanderes dinamikai feldolgozás, a jelgazdagság és áttetszőség a közvetlen A/B-hez képest érezhetően nagyobb. Martin Groß szavaival: „Pontosan meg tudom mondani, miben más; a hangzás tisztább és kifinomultabb; valóban hallhatók azok a jelek, amelyek nem kerültek feldolgozásra, mintha egy szokásos analóg csatornából szólnának. Gyakran előfordul, hogy a színészek filmezés közben nagyon halkan beszélnek, és ha ilyenkor hangmérnökként fel kell tekerned az erősítésszabályzót, a digitális átvitelnek köszönhetően többé nem nő az analóg csatornákra jellemző zaj – és a jel tiszta marad!”

Integrált digitális rendszer

A Sennheiser EM 6000 DANTE vevőegységekből kimenő Dante jeleket a többi adattal együtt a Riedel MediorNet stageboxon vezetik át, ahonnan a kívánt kimeneti pontokon továbbíthatók. A smartregie GmbH hangmérnökei számára egy Yamaha keverőpult jelenti a vezérlőközpontot: ezt a jelek kezelésére, illetve egy digitális, többsávos felvevőhöz történő továbbítására  használják, bizonyos esetekben egyedi sávok formájában, utómunkálatokban történő későbbi felhasználás céljából.

Üzembiztosság és hatótávolság

Ha a smartregie GmbH szakemberei a vezeték nélküli technológiával szemben támasztott legfőbb követelményekről beszélnek, akkor a megbízhatóság és a hatótávolság mindig említésre kerül. „A Sennheiser 6000-es sorozat nagy hatótávolságú (LR – Long Range) üzemmódja pontosan a mi igényeinkre van szabva” – mondta Martin Groß. „A musicalekkel vagy színházi produkciókkal ellentétben mi olyan jelenetekben dolgozunk, melyek nem tervezhetők. Ellenben minden körülmények között megbízható jelátvitelt kell biztosítanunk, az elérhető hatótávolság pedig egy olyan tényező, amit nem szabad alábecsülni.”

Groß azt is kiemelte, hogy a Digital 6000 rendszerek tökéletesen kiegészítik a smartregie GmbH már meglévő Sennheiser eszközeit. Az újonnan rendelkezésre álló digitális vezeték nélküli csatornákat például azokkal a Sennheiser antennákkal (14 db AD 3700) működtetik, amelyekkel a cég már egy ideje rendelkezik – ez a szokásos produkcióknál használt antennák nagy száma miatt megtakarítást jelent. A „The Bachelor” esetében például a vezeték nélküli rendszernek egy egész házat le kell fednie, a kertet és a kocsifeljárót is beleértve.

Szakmai szempontból az egyik problémát az jelenti, hogy a zsebadókat nem mindig kezelik megfelelően. Gyakran előfordul, hogy az amatőr szereplők teljes súlyukkal ráfekszenek a zsebadóra és csökkentik az eszköz által kibocsátott jeleket. Ezért teljes mértékben indokolt a nagyszámú antenna használata.

Zsebadó az úszómedencében

A smartregie GmbH már az új digitális vezeték nélküli rendszerek beszerzését megelőzően is sikeresen használt Sennheiser eszközöket. EM 3732 vevőegységeik például igen népszerűek és már világszerte bizonyították képességeiket. „A Sennheiser SK 5212 zsebadó mindig is egy megbízható „igásló” volt számunkra” – mondta Martin Groß. „A Sennheiser vezeték nélküli rendszerei mindig mindenütt hibátlanul működtek – hacsak valaki nem ugrott egy SK 5212 zsebadóval együtt az úszómedencébe, ahogyan az a The Bachelor forgatása közben megtörtént…“ (nevet)

A vezeték nélküli technológiáról beszélve Groß visszaemlékezett néhány különösen problémás múltbéli projektre, mint például a „Hautnah: Die Tierklinik” (egy állatkórházról szóló dokumentumfilm). Ennél a projektnél az állatkórház négy szintjén plusz az alagsorában forgattak, amit zökkenőmentesen kellett vevőantennákkal lefedniük. Ezt egy egyedi készítésű Sennheiser 2x4in1 antenna-összegzővel oldották meg. EM 3732 vevőegységeket alkalmazva 18 db vezeték nélküli csatornát is használtak, valamint 500 méternyi RF coax kábelt fektettek le – ez egy igen problémás feladat volt, amit ma, a Sennheiser Digital 6000 rendszerek nyújtotta lehetőségekkel sokkal elegánsabban oldanának meg.

„Amióta összetettebb helyszíni produkciókat készítünk a smartregie GmbH-val, részünkről nem merült fel igény a Sennheiser vezeték nélküli rendszereinek alternatívájára” – mondta Roland Gross, a smartregie GmbH ügyvezető igazgatója

Sennheiser Digital 6000 – a korszerűség záloga

„Nyugodtak lehetünk, hogy a Sennheiser Digital 6000 rendszerek alakjában korszerű berendezések birtokosai lettünk” – mondta Martin Groß meglehetős elégedettséggel. „Ügyfeleinknek a lehető legmagasabb szintű szolgáltatásokat kívánjuk nyújtani, és új digitális vezeték nélküli rendszereink tökéletesen megfelelnek ezeknek az igényeknek. Mi több, Norbert Gutzmann személyében egy igazán kiemelkedő szervizszakember támogatását is élvezzük, aki különleges igényeinket minden szempontból ismeri.”

Roland Gross ügyvezető igazgató szavaival: „Amióta összetettebb helyszíni produkciókat készítünk a smartregie GmbH-val, részünkről nem merült fel igény a Sennheiser vezeték nélküli rendszereinek alternatívájára”. Az új Digital 6000 rendszerek tökéletesen beilleszkednek digitális munkafolyamatainkba, és a további fejlődést tekintve is előremutató megoldást jelentenek.”

 

További bejegyzések
hello world!
© 2023 Audio Specialista
cross

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak és az érdeklődési körüknek megfelelő hirdetéseket jelenítsünk meg. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban, illetve az Adatvédelmi beállítások menüpontban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


Konverzió mérésre szolgáló cookie (azon felhasználók mérése és elérése, akik Google által kiszolgált hirdetésre kattintva jutottak el az oldalra és ott kitöltötték a regisztrációs űrlapot). Élettartam 140 nap.


Releváns és hasznos hirdetés a felhasználó számára; remarketing funkció (azon felhasználók elérése, akik már jártak az oldalon), konverzió mérés (azon felhasználók mérése és elérése, akik Facebook által kiszolgált hirdetésre kattintva jutottak el az oldalra és ott kitöltötték a regisztrációs űrlapot). Élettartama 180 nap.


We use HotJar to track what users click on and engage with on this site

  • _hjClosedSurveyInvites
  • _hjDonePolls
  • _hjMinimizedPolls
  • _hjDoneTestersWidgets
  • _hjMinimizedTestersWidgets
  • _hjIncludedInSample
  • 1P_JAR

Összes tiltása
Összes engedélyezése