2013. június 30-tól július 5-ig vezető nemzetközi kutatók és fiatal tudósok jöttek össze Lindauban. 1951 óta minden évben a Constance folyó mentén fekvő történelmi város látja vendégül a Nobel-díjasokat (www.lindau-nobel.org), és ebben az évben a kémia állt a célpontban. A „Nobel-díjasok 63. lindaui találkozója” 34 Nobel-díj nyertest, valamint 78 ország több mint 600 jelenlegi és már végzett egyetemistáját hozta össze, akik mindannyian azért utaztak Lindauba, hogy előadások, beszélgetések és mesterkurzusok keretében osszák meg tudásukat a nagy tapasztalattal rendelkező kutatókkal.

Csúcskategóriás technológia élvonalbeli kutatók számára

Az események lebonyolításához szükséges felszerelést és támogatást – melyek a városházától kezdve a város színházáig, különféle helyszíneken kerültek megrendezésre – többek között a Baas Film GmbH. biztosította. A cég ügyvezető igazgatója Mihály Baas a következőket mondta: „Egy rendezvényszínpadot építettünk fel, illetve egyéb berendezéseket helyeztünk üzembe a Kongresszusi központban (Lindau Inselhalle). Azonban, ami műszaki szempontból igazán nagy kihívást jelentett, az a szétszórt esemény-helyszínek által megkívánt médiafelszerelés és támogatás volt, különös tekintettel a fotó-, audio- és video felszerelésre. Például a Forum am See konferencia központban a „Tudományos reggelik“ (Science Breakfasts) alkalmával naponta akár nyolc kézimikrofont és nyolc headsetet is használtak.“

A mobil PA rendszerek esetében Mihály Baas és kollégái először használták a Sennhesier termékválasztékából az új LSP 500 PRO hangfalakat. Négy LSP 500 PRO hangfalat állítottak csatasorba, rendszerint aktív/passzív üzemmódban üzemeltetve azokat. A mesterhangfal két hálózatképes Sennheiser EM 300 G3 vevőegységgel volt felszerelve, melyeket a PA rendszerhez rendelkezésre álló iPad alkalmazással vezéreltek. A mesterhangfal legfelső fogadónyílásába egy Sennheiser SR 300 IEM G3 adóegységet illesztettek. Az énekjeleket az SKM 500-935/965 G3 evolution kézimikrofonokkal és az SK 300/500 G3 zsebadókkal vették, illetve továbbították.

Az erőteljes LSP 500 PRO rendszert használták például a nyitóbeszédnél a Bad Schachen hotel parkjában: „Az LSP 500 PRO dönthetőségének köszönhetően a hangfalat a magas teraszon is elhelyezhettük, így is egységesen tudtuk behangosítani a közönség által elfoglalt lenti területet – olyan nagyszerű beszédérthetőség biztosításával, ami egyszerűen lenyűgöző volt“– mondta Mihály Baas. A beszédhangon túlmenően a hangfalakat zenék közvetítéséhez is használták. A Lindau Mediatheque bemutatójához laptoppal biztosították a hangot.

Gyorsan cserélhető akkuk

Az új LSP 500 PRO PA rendszer, vonzó külsejének köszönhetően magára vonja a tekinteteket. A hangfal elegáns megjelenésű, mégis praktikusan használható marad és ütésbiztos poliuretán bevonattal rendelkezik, ami durva bánásmód esetén is védelmet nyújt a sérülések ellen. Szükség esetén a matt fekete ház fehér stretch-burkolattal vonható be, míg az egyszerű szállításról méretre szabott gurulós hordtáskák gondoskodnak. A hálózati kábel, a vízhatlan védőburkolat és a többi kiegészítő a hangfalház tetején található rekeszben tárolható, amely egy ergonomikusan tervezett szállítófogantyúval is el van látva. Egy-egy hangfal csupán 13,6 kg-ot nyom és az egyszerű beszerelés érdekében egy rögzítő konzollal is rendelkezik.

A kiváló hangzásról egy 8″-os mélysugárzó és egy ¾”-os hangszóró gondoskodik, amely egy tölcséren működik és 80 x 60 fokos szórásterülettel rendelkezik. A frekvenciamenet: 65 Hz-18 kHz (-10 dB). A két hangszórót külön-külön hajtja meg egy-egy 120 W-os (csúcs) és 55 W-os (folyamatos) kimenő-teljesítményű, D-osztályú erősítő modul. Az áramellátás kisteljesítményű hálózati kábelen keresztül is megoldható, de a legtöbb felhasználó jobban szereti az LSP 500 PRO hangfalat teljes mértékben vezeték nélkül működtetni, amit a két beépített tölthető akku tesz lehetővé. Ezek a kiváló minőségű lítium ion akkuk (Sennheiser LBA 500) könnyen kivehetők tároló-rekeszükből és a hangfal működésének megszakítása nélkül cserélhetők ki a feltöltött csereakkuval. Amint az egyik akku kezd lemerülni, a másik akku automatikusan átveszi a szerepét. Akkuval történő áramellátás esetén az üzemidő az LSP 500 PRO használati módjától függően változó. A teljesen feltöltött akkuk akár nyolcórányi folyamatos üzemidőt is képesek biztosítani, mielőtt újratöltést igényelnének. Az akkuk a hangfalon kívül, egy az NP-1 tölthető akkukhoz használható normál töltővel tölthetők.

Teljes mértékben felszerelt

LSp.jpgAz LSP 500 PRO hangfalak egy beépített 7-csatornás keverővel rendelkeznek, melyek különféle jeltípusok feldolgozására képesek. A zenei jelek két analóg RCA (cinch) aljzaton keresztül fogadhatók. A hangfalak hátlapján egy kapcsolható fantomtáppal rendelkező mikrofon/vonal bemenet is rendelkezésre áll. A digitális audio adatok egy USB porton keresztül fogadhatók, amely megfelelő konfigurációk esetén digitális jelrögzítő kimenetként is használható egy USB adathordozóra történő felvételkészítéshez – rendkívül praktikus megoldás (nemcsak konferenciák rögzítéséhez). A zenei jelek vezeték nélküli fogadása Bluetooth kapcsolaton keresztül (pl. mobiltelefonról) is megoldható. WLAN kapcsolaton keresztül történő működéshez WPA2 titkosítás is biztosított. Három fogadónyílás használható Sennheiser Mikroport adóegységek (3-ból max. 1) és vevőegységek (3-ból max. 3) csatlakoztatásához, 9.5″-os formátumban.

A keverő beépített DSP algoritmusokkal rendelkezik, köztük egy kompresszor/limiter kombinációval, melyek közül mindkettő képes alakítani a hangzást és megelőzni a túlvezérlést. Egy félparametrikus EQ helyezhető minden bemenetbe és kimenetbe. A hangfal által kínált egyik hasznos funkció, hogy többhangfalas konfiguráció esetén a jelek átfutási idejének kompenzálása érdekében késleltetni lehet a kimeneti jeleket. Ha a hangfalak csatlakoztatása nem oldható meg vezeték nélkül, akkor a „Link Out“ kombinált kimenet használatával vezetékesen is csatlakoztathatók. A „Link Out“ kimenet egy kapcsolható alul-áteresztő szűrővel is rendelkezik, melynek köszönhetően szükség szerint külső mélynyomó is csatlakoztatható, további periféria eszközök használata nélkül. Egy sztereó vonalkimenet (2 db RCA) is rendelkezésre áll.

Vezérlés felhasználóbarát alkalmazással

Egy logikusan megtervezett iPad alkalmazásnak köszönhetően különösen felhasználóbarát vezérlési lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek használatával akár 20 hangfal is vezérelhető – egy valódi munkaerő-megtakarító eszköz. Egy-egy egyedi hangfalhoz vagy egyszerre több hangfalhoz is végezhetők beállítások. Hamarosan Android operációs rendszerekhez is elérhető lesz egy alkalmazás verzió.

Egy különösen praktikus funkció: ha hálózatképes Sennheiser adó-/vevőegységeket (pl. az ew 300 G3 vagy az azt követő sorozatokat) helyezünk a fogadónyílásokba, a csatlakoztatott kézimikrofon és adóegység távolról monitorozható. Az alkalmazás természetesen az egyes hangfal-akkuk töltöttségi állapotát is mutatja. Az LSP 500 PRO hangfal alkalmazás nélkül is rendkívül könnyen működethető. Egy felhasználóbarát menüvel rendelkező, magas kontrasztú OLED kijelző változtatható vezérlési funkció kijelöléssel segíti a vezérlőrendszer optimális kezelhetőségét.

Tudósítás a Constance folyóról

A konferencia végén, amelynek mottója hagyományosan az „Educate. Inspire. Connect“ (tanulás, ihlet, kapcsolat), Mihály Baas több mint elégedett volt az új Sennheiser PA megoldást illetően. „Az LSP 500 PRO nagyon magas szintű érzékelhető minőséggel rendelkezik – melyet megjelenésén túl a használat során tapasztalható, „tapintható és érezhető“ jellemzőknek köszönhet, amelyek lenyűgözőek. Az akku életciklusa nagyon jónak tűnik. Mi egész nap használtuk az LSP 500 PRO hangfalat kb. kétórányi időtartamban külső áramforrás használata nélkül. Az akkukijelző ezt követően is még 60 százalékos töltöttségi szintet jelzett. További praktikus jellemzők: külön digitális kijelző és csere során könnyű hozzáférés az akkukhoz. A hangzás is kiváló: a basszus erőteljes, a hangzáskép egész és kerek. A Nobel-díjasok 63. lindaui találkozóján történő használatot követően elmondhatjuk, hogy az LSP 500 PRO messze túlszárnyalta várakozásainkat!“

Sennheiser felszerelések a Nobel-díjasok 63. lindaui találkozóján:
– PA rendszer: 4 db LSP 500 PRO hangfal
– különféle EM 300 G3 vevőegységek SKM 500-935/965 G3 kézimikrofonokkal és SK 300/500 G3 zsebadókkal
– különféle SR 300 IEM G3 adóegységek (EK 300 IEM G3 vevőegységekkel) a vezeték nélküli monitorozáshoz

BU 1: Sennheiser LSP 500 PRO, hátulnézet (© Christian Flemming)
BU 2: Teljes mértékben felszerelt: a Sennheiser LSP 500 PRO PA rendszere