Weboldalunk megújult 

A Six the Musical öt évvel ezelőtt debütált az Edinburgh-i Fesztivál Fringe-en, a Cambridge-i Egyetem hallgatóinak előadásában. A musical „…egy varázslatos, lendületes, modern és szórakoztató produkció keretében állítja színpadra a mindannyiunk által nagyra becsült királynők történetét” [mdtheatreguide.com]. A musical azóta profi produkcióként fut a West Enden, a Broadway-n és a világ egyéb neves színpadain. Továbbá olyan rangos elismeréseket nyert el az idei Tony Awards-on, mint a Legjobb Zenei Adaptáció és Jelmeztervezés, miközben jelölték a Legjobb Hangzástevezés és hat másik kreatív kategóriában is. A most futó UK és US turné alkalmával a Stage Sound Services jóvoltából a Neumann Miniature Clip Mic (MCM) rendszereket is használják, „diszkrét megjelenésű, mindamellett kiváló hangzású mikrofonokkal” látva el a színpadon játszó zenészeket.

A Six the Musical hangzástervezéséért az elsőosztályú zenés-színházi és filmes produkciók készítésében több mint 20 éves tapasztalatot szerzett, világszerte ismert Paul Gatehouse brit hangzástervező és hangmérnök volt felelős.

„A show előjátékaként a királynők, vagyis VIII. Henrik hat felesége, azon versengenek, hogy kinek volt a legrosszabb dolga a Henrikkel kötött házassága során. Ezzel kívánták eldönteni, hogy melyikük legyen a zenekaruk fronténekese” – magyarázta Gatehouse. „A főszerepet játszó királynőket a színpadon a „Ladies in Waiting” néven ismert női zenekar kíséri. A műsort popkoncert formájában adják elő, melyen erősen érződik napjaink női popikonjainak hatása. Az akusztikus gitárt, a lábcint és a cintányérokat leszámítva – amelyek diszkrét, de jó minőségű mikrofonozást igényelnek – a zenekar teljesen néma (elektronikus).

A dobfelszerelést, a basszusgitárt, a zongorát és a gitárt, melyeken a színpadi zenekar játszik olyan mikrofonokkal kellett ellátni, amelyek szinte láthatatlanok, mindamellett ütőképes hangminőséget képviselnek – ezt a feladatot Gatehouse alapos megfontolás tárgyává tette.

A Six the Musical esetében Paul Gatehouse brit hangzástervező és hangmérnök választása a Neumann Miniature Clip Mic MCM rendszerre esett

Természetes hangzásuk, praktikus használatuk és megbízható rögzíthetőségük miatt legutóbbi UK és US turnénk alkalmával a Neumann új MCM mikrofonjait választottuk” – folytatta Gatehouse. „A zenekar akusztikus hangszereihez MCM-et használunk, mivel ez a mikrofon rendkívül széles körű felhasználási és pozícionálási lehetőségekkel bír. A rögzítők és a kengyelek nagyon jól átgondolt és továbbfejlesztett konstrukcióval rendelkeznek, és a korábbi modellekhez képest robusztusabbak.”

Az MCM mikrofon egyszerű használhatósága felől Gatehouse semmilyen kétséget sem hagy. „Annyira egyszerű! Legyen szó akusztikus gitárról, lábcinről, beütő vagy kísérő cintányérról, az MCM mikrofonokat pontosan a megfelelő helyre tudjuk pozícionálni, és a hattyúnyak mikrofonokhoz képest nagyon szilárdan tartják magukat” – magyarázta.

Paul Gatehouse-t lenyűgözte a Neumann Miniature Clip Mic MCM rendszer tiszta és nyitott hangzása

Felidézve az MCM rendszerrel való első találkozást, Gatehouse megemlítette, hogy igen nagy benyomást tett rá a mikrofon tiszta és nyitott hangzása: „Már maga a hangszíne is észrevehetően nyitottabb volt, mint az általunk használt termékeké” – tette hozzá. Azelőtt a mikrofonok pozíciójából adódóan Gatehouse-nak többet kellett bajlódnia a hangzás alakításával. Az MCM rendszer beállítása és EQ-hangolása kevesebb időt igényel: „A felüláteresztő szűrő kivételével eltávolításra került a korábban csatornánként alkalmazott EQ.”

Gatehouse-hoz hasonlóan a zenekar tagjai is azonnal észrevették a hangminőség javulását: „A gitárosunk rögtön meghallotta, hogy másként szól a fülmonitora. A mikrofon rendkívül természetes módon közvetítette a Taylor akusztikus gitár gyönyörű hangját” – jegyezte meg Gatehouse.

Gatehouse kiváló minőségű hangforrásokon használja az MCM rendszert. „A mikrofon által kínált csúcsminőség azonban olyan, mint hab a tortán. Korábban a dinamikus EQ-val, többsávos kompresszorral stb. mindig volt mit masszírozni a dolgokon, az MCM-mel azonban erre már semmi szükség” – mondta.

A különböző londoni helyszíneken történő bemutatást követően a listavezető musical tavaly szeptemberben a Vaudeville Theatre-ben lelt „végső otthonára”, ahol jelenleg 2023 áprilisáig szerepel műsoron. A Six the Musical előadásokon történő használatot követően Gatehouse biztos abban, hogy az MCM rendszert a jövőben is használni fogja különféle színházi előadásokon.

„Minden olyan eszközön használni fogom az MCM-et, ahol miniatűr hangszermikrofonra van szükség, és szerintem minden esetben nagyszerűen fog szólni” – összegezte. „A korábban használt mikrofonjaink is kiválóan teljesítettek, egy rossz szavunk sem lehet rájuk, de a Neuman Miniature Clip Mic MCM rendszerrel egyértelmű fejlődés tapasztalható. A részletgazdag, ragyogóan tiszta és nyitott hangzás egyszerűen hihetetlen!”