Keresés
bejegyzés típusa
  • Minden találat
  • Termékek
  • Bejegyzések
  • Oldalak
Bejegyzés

Teljesítmény nyújtotta adrenalin-fröccs: MOMENTUM Sport

A Sennheiser április 9-én mutatta be vadonatúj MOMENTUM Sport fülhallgatóját. Ez a sportolók és sportrajongók számára kifejlesztett fülhallgató a legmodernebb pulzus- és testhőmérséklet-érzékelőkkel bír, miközben páratlan hangminőséggel „doppingolja” felhasználóit.    „Több, mint három éve dolgozunk a...

Weboldalunk megújult 

Az újfajta vezeték nélküli technológia, mely forradalmasítja a nagyszabású események lebonyolítását

Egyeztető találkozók az érintett szabályozó szervekkel, bemutatók a kiemelt vezeték nélküli felhasználóknak és döntéshozóknak – talán egy újfajta vezeték nélküli hangátvitel bukkant fel a láthatáron? Pletykaszinten eddig is kiszivárgott már egy-két részlet, négy Sennheiser-szakértő most végre elárulja, miről is szól ez az új technológia. Dr. Andreas Wilzeck (rádióspektrum-politikával és szabványokkal foglalkozó vezető), Martin Brandenburg (projektmenedzser), valamint Dr. Sebastian Georgi és Jan Watermann (az ún. vezeték nélküli többcsatornás hangrendszert (WMAS) feltaláló két kutató-fejlesztő mérnök) avat be minket az új technológia rejtelmeibe. Megtudhatjuk, milyen előnyöket kínál és milyen lesz a vezeték nélküli környezetre gyakorolt hatása.

Uraim, Önök azok, akik az új vezeték nélküli többcsatornás hangrendszeren, a WMAS technológián dolgoznak. Miről szól ez a technológia? Kiknek készül?

Sebastian: „Ezzel a technológiával újragondoljuk a vezeték nélküli átvitelt a többcsatornás hangrendszerek felhasználási területein. Ilyenek például a nagyszabású élőkoncertek, színházi előadások és a broadcast stúdiók – ahol sok hangcsatorna jeleit kell az éteren át közvetíteni. A Sennheiser WMAS megoldása lényegében egy kétirányú vezeték nélküli szélessávú technológia, amely egyetlen szélessávú RF-csatornában egyesíti a mikrofonok, a fülmonitorok és a távvezérlők jeleit.

Sebastian Georgi, vezeték nélküli szélessávú átvitellel foglalkozó rendszermérnök

A fejlesztési projekt elkezdésekor az volt az eredeti célunk, hogy leküzdjük az RF-rendszerek használatakor tapasztalható természetes jelveszteséget. Az ún. RF-fading jelenség jelkiesést okozhat, ami megnehezíti a hangmérnökök munkáját. A jelkiesések kockázatát a szélessávú RF-csatorna által kínált diverzitás hatékonyabb kihasználásával kívántuk kiküszöbölni.

Ezen túlmenően egyszerűsíteni kívántuk a felhasználók számára a beállításokat – belátva, hogy a keskenysávú vezeték nélküli rendszerek helyenként meglehetősen bonyolult beállításokat igényelnek, különösen a többcsatornás alkalmazásokban.

A másik cél a szűkös frekvencia-erőforrások jobb kihasználása volt, ami a hangmérnökök számára egy folyamatosan növekvő kihívás.”

Miben különbözik ez a szélessávú megközelítés a mai vezeték nélküli mikrofonrendszerektől?

Jan: „A jelenlegi vezeték nélküli hangtechnika a keskenysávú RF-megoldásokra támaszkodik, ahol egyetlen adó küldi a jeleket egyetlen vevőegység felé. És az adó sajnos nem képes érzékelni, hogy a „vevője” be vagy ki van-e kapcsolva, vagy esetleg hatótávolságon kívülre került. Másként fogalmazva azt is mondhatnánk, hogy minden egyes konfigurált mikrofon egymaga vívja harcát.

A szélessávú vezeték nélküli technológia viszont egy rendszeralapú, úgymond kooperatív megközelítés. Sok-sok mobileszköz kapcsolódik vezeték nélkül egyetlen rack-be szerelhető egységhez. Itt minden egyetlen szélessávú RF-csatornán történik, 6 vagy 8 MHz-es sávszélességen, ami egy TV-csatorna sávszélességének felel meg. A hangmérnök csak kiválaszt egy vivőfrekvenciát a szélessávú RF-csatorna konfigurálásához, a rendszer pedig automatikusan elvégzi azokat a beállításokat, melyek a hangmérnök által az egyes audioeszközökhöz kiválasztott minőségnek és hatótávolságnak megfelelnek.

Jan Watermann, vezeték nélküli szélessávú átvitellel foglalkozó rendszermérnök

Ez elképesztően hangzik, de vajon ez az egyetlen TV-csatornányi helyet elfoglaló megoldás – tehát ez a világ adott pontjától függően 6 vagy 8 MHz-es RF-spektrum – valóban képes számunkra frekvencia-erőforrásokat megtakarítani?

Martin: „Igen, valóban képes. Gondoljunk csak arra, hogy a WMAS-t többcsatornás hangtechnikai felhasználásra tervezték, ahol vezeték nélküli mikrofonokat, fülmonitorokat, távvezérlőket és egyéb hangtechnikai alkalmazásokat integrálnak egyetlen rádióinterfészbe. Ez a spektrumhasználatban jelentős hatékonyságnövekedést eredményez – a műszaki szempontokon túl a munkafolyamatok javítása révén is. Ezeket a nyereségeket a rugalmasság és a hangminőség javítására lehet fordítani. Például a fülmonitorok és a mikrofonok, amelyek eddig két, egymástól több MHz-es távolságra lévő RF-spektrumban foglaltak helyet, mostantól egyetlen TV-csatornában együtt kezelhetők. Így ráadásul már a frekvenciatervezés is gyerekjáték. Az egyértelműség kedvéért azért hozzá kell tenni, hogy a keskenysávú, 200 kHz-es digitális vezeték nélküli mikrofonokat továbbra is használni fogják olyan alkalmazásokban, ahol csak néhány mikrofont használnak, vagy ahol nincs szükség erre az integrációra.

Martin Brandenburg, WMAS projektvezető

Másodsorban, rendszerünk egy-egy szélessávú RF-csatornában összesen 50 mW-os átviteli teljesítménnyel fog működni, ami ma egyetlen mikrofon átviteli teljesítményének felel meg. A rendszer kapacitáshatárain belül nem lesz többé szükség arra, hogy a használt eszközök számához igazodva méretezzék a teljes átviteli teljesítményt. Ráadásul ez az átviteli teljesítmény a teljes szélessávú RF-csatornán megoszlik, így a spektrális teljesítménysűrűség 30-szor (6 MHz) vagy 40-szer (8 MHz) alacsonyabb, mint egyetlen 200 kHz-es sávszélességű vezeték nélküli mikrofon esetén. Az alacsony spektrális teljesítménysűrűség azt jelenti, hogy egy-egy RF-csatorna könnyebben újrafelhasználható. Ez nagyon hasznos tulajdonság, ha például egy többstúdiós broadcast-létesítményről vagy egy nagyobb fesztiválhelyszín különböző színpadairól van szó.

TV-csatorna használata (6 MHz) több keskenysávú rendszer  (balra) és egy fix frekvenciák helyett időréseket hozzárendelő WMAS rendszer (jobbra) esetén. A kék és szürke vonal a példaként vett 1. és 2. antenna mért vételi jelének csillapítását mutatja (dB-ben).  

Végül, de nem utolsósorban, megoldásunkkal az összes berendezés mindenkor távvezérelhető, az erőforrások pedig az adott időpontban felmerülő tényleges szükségletek szerint rendelhetők a berendezésekhez. A spektrum-megtakarítás pedig egy új munkafolyamat alkalmazásán keresztül realizálható, ahol a hangmérnök az erőforrásokat egy idővonalon ütemezheti. A mai helyzethez képest, ahol minden eszköz aktívan, ugyanabban a kiváló minőségben továbbítja a jeleket, ezzel az új munkafolyamattal a nagyobb rendezvényeken jelentős spektrális hatékonyságnövekedés lenne elérhető.

Összefoglalva: az új Sennheiser-megoldással az ügyfelek jelentősen csökkenthetik a spektrum lábnyomát, miközben páratlan integrációt és hangminőséget, valamint kiskésleltetésű átvitelt, vezérelhetőséget és rugalmasságot biztosíthatnak alkalmazásaikban.”

Andreas: „Érdemes megjegyezni, hogy a nagyszabású megarendezvények száma és technikai összetettsége folyamatosan növekszik, ahogy a hozzájuk kapcsolódó rádióspektrum-igény is. Ez nem puszta statisztikai adat – a nagyobb rendezvények lebonyolításához szükséges, kellő méretű spektrum biztosítása egyre nagyobb fejtörést okoz a hangmérnökök és a rendezvényszervezők számára, különösen a szabadtéri rendezvények esetén. A WMAS megoldás minden bizonnyal segítséget jelent.”

Elöl: Andreas Wilzeck, rádióspektrum-politikával és szabványokkal foglalkozó vezető

Említette, hogy a jelenlegi keskenysávú mikrofonok előírt maximális RF-átviteli sávszélessége 200 kHz. Az Önök szélessávú mikrofonjának létjogosultsága pedig attól függ, hogy ez a korlát megszűnik-e. A szabályozó szervek beleegyeztek már világszerte abba, hogy ezt megteszik?

Andreas: „A vezeték nélküli mikrofonokra vonatkozó EN 300 422-1 harmonizált szabványt a többcsatornás vezeték nélküli hangrendszerek (WMAS) figyelembevételével 2017-ben módosították. A vezeték nélküli mikrofonok piaci szabályozását illetően többé-kevésbé világszerte erre az EN 300 422-1 szabványra hivatkoznak.

Néhány éve sikeresen kezdeményeztük a szükséges szabályozási változtatásokat; ezeket már az EMEA és APAC térség számos országában bevezették. Az USA-ban még nem zárult le a folyamat, de bízunk abban, hogy hamarosan itt is elérhető lesz a WMAS.

A forradalmi technológián alapuló termékek elérhetősége iránti igény természetesen globális szinten is felgyorsítja a szabályozási változásokat, hiszen végül is egyetlen ország sem akar lemaradni.”

Ugyanazokban a frekvenciatartományokban fog működni a WMAS, mint a mai keskenysávú rendszerek?

Andreas: „Igen, WMAS-megoldásunk a vezeték nélküli mikrofonok szabványos UHF-frekvenciatartományaiban, a többi rendszerrel párhuzamosan fog működni – nincs szükség az átviteli teljesítményhatárok módosítására. Csak a sávszélesség-korlátot kellett eltörölni vagy legalább 6 MHz-re növelni.”

Engedjék meg, hogy megkérdezzem, miért használnak gyártóspecifikus átviteli technikát. A szabványos technológiák – mint mondjuk egy SIM-kártyás 5G-mikrofon – nem tudnának ezzel megbirkózni?

Martin: „Egyedi megoldást kínálva személyre szabott rendszereket hozhatunk létre ügyfeleink és az egyes felhasználási területek számára. Az élőhangosítás nagyon szigorú követelményeket támaszt a késleltetéssel, az üzembiztonsággal, a többcsatornás hangátvitellel és a hangminőséggel kapcsolatban, melyeket a szabványos technológiák ma sem és várhatóan a közeljövőben sem tudnak – vagy akarnak – teljesíteni.”

Andreas: „Végül is cégünk megmérettetése nem az olyan technológiák körüli hírverésen alapul, mint például az 5G, hanem azon, hogy mit tudunk az adott ügyfél számára biztosítani, és mi fog működni az ő felettébb specifikus felhasználási területein és munkafolyamatai során.”

Sebastian: „Ebben az összefüggésben érdemes megemlíteni, hogy az 5G-nél publikált késleltetési idők mérése másképp történik, mint ahogy azt az audio stream késleltetési követelményei megkívánják – ezt pedig nekünk a produkciók lebonyolítása során maradéktalanul garantálnunk kell.”

Összefoglalná kérem még egyszer az új WMAS-megoldás előnyeit?

Jan: „Már említettük, hogy a WMAS által elérhető új munkafolyamatok révén a spektrumerőforrások felhasználása hatékonyabbá válik, valamint, hogy a rendszer az alacsonyabb spektrális teljesítménysűrűségnek köszönhetően a nagyobb rendezvény- vagy fesztiválhelyszínek számára nagyobb rugalmasságot kínál.

Ezen túlmenően kombinált, kétirányú zsebeszközök is elérhetők lesznek, a kiskésleltetésű, true-digital fülmonitor-rendszereket is beleértve – a zenekaroknak és az előadóknak kettő helyett csak egyetlen eszközre lesz szükségük. A mikrofon-, a fülmonitor- és a távvezérlő-jelek továbbítása egyazon eszközön keresztül történik, egyetlen RF-csatornán belül. Ezenkívül a hangmérnök eszközönként és hangátvitelenként szabadon megválaszthatja a kívánt hangminőséget, késleltetési időt, hatótávolságot és erőforrás-igényt. Ezenkívül minden mobileszköz tökéletes szinkronban fog működni, fáziskioltási problémáktól mentes vezeték nélküli sztereó és akár 3D-s hangrögzítést is lehetővé téve.”

Sebastian: „A backstage eszközparkja merőben másképp fog kinézni, mivel a WMAS használatával 64 audiocsatorna feldolgozását ügyfeleink egyetlen 19”/1U rack-nyi helyen is meg tudják oldani! A vevőkkel teli rack-ek napjai meg vannak számlálva – ügyfeleink a backstage-ben és a turnébuszokban értékes helyet és energiaráfordítást takaríthatnak meg. Nincs szükség kiterjedt frekvenciatervezésre – csupán egyetlen RF-csatornát kell kiválasztani. Térjünk vissza az elején említett, megoldásra váró RF-fading kihíváshoz: a napjainkra jellemző, két antennával megvalósított térbeli diverzitás helyett a WMAS egy 6 MHz-es TV-csatornán 30-szoros, egy 8 MHz-es TV-csatornán pedig 40-szeres diverzitást kínál – egyetlen antennával!”

Egy utolsó kérdés, amely sok felhasználót érdekelni fog: tudnak-e a mai keskenysávú rendszerek a közeljövőben bevezetésre kerülő szélessávú rendszerek mellett létezni?

Martin: „Sikeresen vettük ezt az akadályt, és egy sor olyan kiadvánnyal fogunk jelentkezni, melyek alapos ismeretekkel szolgálnak a vezeték nélküli többcsatornás hangrendszerekről, és többek között azok együttéléséről. Kövessenek minket!”

A naprakész információkért látogass el a Sennheiser WMAS oldalára, és iratkozz fel a tematikus WMAS hírlevélre.