Weboldalunk megújult 

A Sennheiser AMBEO 2-Channel Spatial Audio technológia segítségével a nézőknek surround rendszer használata nélkül is izgalmas hangzásban lehet részük, miközben az újrakeverést végző hangmérnökök is teljes körű irányítást kapnak a kezükbe

A Netflix és a hangzásszakértő Sennheiser bejelentése szerint a hangzás terén hatalmas minőségi ugrásra számíthatnak a streaming (OTT) tartalmakhoz hozzáférő, hagyományos sztereó berendezéssel rendelkező nézők: az AMBEO 2-Channel Spatial Audio a Netflixen streamelhető tartalmak számára normál sztereó hangszórókon keresztül is hihetetlenül magával ragadó hangzást biztosít. Az AMBEO 2-Channel Spatial Audio renderer az eredeti immerzív mixeket olyan 2 csatornás jelekké alakítja, melyek a sztereó hangzáson messze túlmutató, 3D-s hangzást biztosítanak. A fejlesztés során a Sennheiser a Netflix-szel és több más szakmabeli partnerrel együttműködve finomhangolta a rendszert, amely immár licencelhető a Sennheisertől. A Netflix az első olyan streaming platform, amely egyes filmek esetében biztosítja ezt a lényegesen jobb hangzásélményt.

A nézők körében végzett felmérések azt mutatják, hogy az OTT ügyfelei jellemzően hagyományos sztereó berendezéssel játsszák le a tartalmakat – akár azért, mert utazás közben mobiltelefont, illetve tabletet használnak hozzá, vagy azért, mert az otthoni körülmények nem teszik lehetővé egy teljes surround rendszer használatát. Korábban ezek a nézők nem élvezhették az egyre nagyobb mennyiségben előállított Dolby Atmos® vagy MPEG-H Audio zenék és filmek által nyújtott előnyöket. Az AMBEO 2-Channel Spatial Audio technológia használatával azonban mostantól ez másképp lesz.

A Netflix Stranger Things sorozatának 4. évada új hangzásélményt kínál

Az AMBEO 2-Channel Spatial Audio renderer az immerzív mixeket kétcsatornás jelekké alakítja. Ennek eredményeként az eddig csak sztereó hangzást közvetítő eszközök (hagyományos TV készülékek, sztereó rendszerek, fejhallgatók, tabletek vagy laptopok) sokkal élvezetesebb hangzást biztosítanak. A Netflix az első olyan streaming platform, amely bizonyos filmek (pl. a Stranger Things 4. évada) esetében alapértelmezettként ezt a merőben újszerű élményt kínálja: az AMBEO 2-Channel Spatial Audio technológiával feljavított adatfolyamot közvetítve minden kétcsatornás eszköz felé. A sztereó rendszert használó Netflix-nézők automatikusan a feljavított, térszerű hangzásban részesülnek – mindenféle előzetes felhasználói változtatás nélkül.

„A Sennheiser szilárdan hisz az immerzív hangzás jövőjében” – mondta Dr. Renato Pellegrini, a Sennheiser AMBEO csapatának munkatársa. „Az alkotók eszközeinkkel – a zene és a filmgyártás határait feszegetve – világszerte kiemelkedő, magával ragadó alkotásokat hoznak létre. Az AMBEO 2-Channel Spatial Audio segítségével most még egy lépést teszünk előre – mindenki számára elérhetővé tesszük ezt az új hangzásvilágot.”

A Netflix mindent megtesz azért, hogy nézői kedvében járjon – az OTT szolgáltató a világon elsőként kínál AMBEO 2-Channel Spatial Audio szolgáltatást ügyfelei számára. A Stranger Things 4. évada lesz az első olyan program, amellyel elérhető lesz ez a továbbfejlesztett 3Ds hangzásélmény.
 
A poszter a Netflix tulajdonát képezi

A lejátszóeszköz képességeit meghaladó, sokkal tágasabb hangzástér

Az AMBEO 2-Channel Spatial Audio a Sennheiser immerzív hangzás terén végzett több évtizedes kutatási és fejlesztési tevékenységére támaszkodva messze túlmutat a kétcsatornás hangszórórendszerek által általában nyújtható hangzáson. Mindezt anélkül, hogy ez a mixet vagy a hangszínegyensúlyt befolyásolná.

Scott Kramer, a Netflix hangtechnikai vezetőjének szavaival: „Szerintünk az AMBEO Spatial Audio jelentős előrelépést jelent a Netflix-előfizetők számára. Az újrakeverést végző hangmérnökök elmondása szerint ez tökéletesebben leképezi az általuk készített immerzív mixeket a sztereó rendszerekre. Ez az eljárás az alkotói szándékot tiszteletben tartva gyakorlatilag megőrzi az eredeti mixet, miközben rendkívül tiszta hangzást biztosít.”

Legyen szó normál sztereó mixekről (balra) vagy térhatású AMBEO effektekről (jobbra), az újrakeverést végző hangmérnökök teljes mértékben kezükben tarthatják és finomhangolhatják a hangforrások térbeli elhelyezését

Finomhangolási lehetőségek teljes tárháza az eredeti mixek tiszteletben tartásával

„A Sennheiser AMBEO renderelés abban különbözik a többi megoldástól, hogy az eredeti mix tiszteletben tartásával igyekszik megőrizni a hangszínegyensúlyt és a párbeszédek integritását. És pontosan ez az, amit egy újrakeverést végző hangmérnök keres” – magyarázta Pellegrini. „A jelfeldolgozás a Sennheiser hírnevéhez illően olyan eszközökkel történik, amelyek az eredetivel összhangban lévő, „transzparens” hangzást biztosítanak. Dióhéjban: a Sennheiser 2-Channel Spatial Audio arra törekszik, hogy tolmácsolja a keverést végző hangmérnök eredeti szándékát, ne pedig felülírja azt.”

A renderelő szoftver a streaming szolgáltató felhőalapú kódolási folyamatait használva a meglévő ADM vagy IAB fájlokból (melyek mindegyike nyílt formátumú, iparági szabvány) AMBEO 2-Channel Spatial Audio formátumot állít elő. Az eljárás során nem jön létre további különálló mix. Az újrakeverést végző hangmérnök az utómunkálatok során egy előnézeti (belehallgatási) funkció segítségével össze tudja hasonlítani a sztereó és az AMBEO hangzást, valamint hangsávok/csoportok szerint tudja módosítani a renderelési beállításokat. A renderer a kívánt hangzást egy szabadalmaztatott eljáráson keresztül hozza létre, melynek eredménye az AMBEO 3Ds hangzástól a normál sztereó mixekig terjedhet, miközben bizonyos csatornák ki is zárhatók az átalakításból. Például az eredeti párbeszéd-sáv 100%-ban megőrizhető, vagy kisebb módosításokkal a környező immerzív hangzásterekhez igazítható.

Az AMBEO 2-Channel Spatial Audio renderelő szoftver előnézeti (belehallgatás) funkciója. A jobb alsó sarokban látható Object Viewer ablak a széleken a rögzített hangszórópozíciókat, valamint kék pontok formájában az egyes rendereléseket mutatja. A halvány pontok a megemelt hangforrásokat jelzik.

A renderelt immerzív AMBEO mix a többi csatornához adható – az általános hangerőszint, valamint a zenei mix bal és a jobb csatornáknál történő megtartása mellett. Természetesen minden jel időzítése az eredeti tartalomhoz igazodik.

Mark Paterson újrakeveréssel foglalkozó hangmérnök szavaival: „Hatalmas AMBEO rajongó vagyok. Sokat kísérleteztem vele „A félelem utcája” (Fear Street) trilógia utómunkálatai során, és lenyűgözött a surround csatorna adatainak megjelenítése. Mindig is kerestem a moziszerű hangzás otthoni megvalósításának lehetőségeit. „Az Adam-projekt” (The Adam Project)-nél sikerült olyan immerzív hangzású mixet varázsolnom, amely a csúcskategóriás soundbaroktól az iPhone-okig, minden eszközön igazán magával ragadóan szólalt meg – melynek segítségével szerintem könnyebben tud a közönség érzelmileg kapcsolódni. A Stranger Things esetében pedig tökéletes megoldás született. Az Atmos mixben Vecna hangja szinte körbeöleli a nézőt, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szereplő félelmetesnek és a ténylegesnél nagyobb méretűnek tűnjön. Teljesen le vagyok nyűgözve, hogy az AMBEO segítségével ezt sztereóban is létre tudjuk hozni.”

Az AMBEO Spatial Audio hangzásban elérhető tartalmak naprakész listájához írd be a Netflix keresőmezőjébe a „Spatial Audio” kifejezést.

További információk: www.sennheiser.com/ambeo-spatial-audio

A Dolby Atmos a Dolby Laboratories bejegyzett védjegye.

A Stranger Things 4, évad poszterek a Netflix tulajdonát képezik.