A vezeték nélküli rendszerek célja, hogy megkönnyítsék a dolgunkat. Mozgásszabadságot biztosítanak számunkra és lerövidítik a beszereléshez szükséges időt. Mégis sokan vannak, akik számára a vezeték nélküli mikrofonok beállítása kényelmetlen vagy akár félelmetes is lehet. Az RF-szakértő Sennheiser az Evolution Wireless Digital segítségével mostantól leegyszerűsíti a vezeték nélküli rendszerek kezelését. Az új sorozat – amellett, hogy egy egyszerű, alkalmazásalapú munkafolyamatot vezet be –megtart minden professzionális rendszerekre jellemző képességet: több csatorna kezelését, valamint azt a megbízhatóságot, melyet a felhasználók az UHF és 1G8 mikrofonoktól megszoktak. Ezek az új rendszerek ideális megoldást jelentenek az egyszerű vezeték nélküli mikrofonrendszert kereső vállalatok számára. Továbbá azon iskolák számára is, melyek az osztályteremben és a színpadon egyaránt otthonosan mozgó mikrofonrendszert szeretnének használni.
Egy alkalmazásalapú munkafolyamatokkal működő és számos professzionális funkcióval bíró, a vezeték nélküli rendszer kezelését rendkívül megkönnyítő megoldás – az Evolution Wireless Digital vállalatok és iskolák számára is ideális választás

„Az Evolution Wireless Digital kifejlesztését megelőzően számos felhasználóval beszéltünk” – magyarázta Oliver Schmitz, az Evolution Wireless Digital termékmenedzsere. „Kiderült, hogy egy-egy vállalati vagy iskolai esemény előtt a médiaadminisztrátoroknak nincs idejük átfogó frekvencia-pásztázásra és a beállításokkal sem kívánnak bajlódni – röviden: nem szeretnék, ha egy-egy vezeték nélküli mikrofonrendszer miatt RF-szakértővé kéne válniuk. Csupán egy azonnal működő és megbízható mikrofonrendszert szeretnének, amit csak be kell kapcsolniuk és már mehet is a mutatvány.”

„Ezért egy olyan alkalmazást találtunk ki, amely elvégzi a szükséges tervezést és végigvezeti a felhasználót a beállítási folyamaton” – tette hozzá Benny Franke szoftverfelelős. „Ez egy olyan alkalmazás, amely minden szükséges szakértelmet magában foglal, mindamellett nem kell magadnak is szakértőnek lenned ahhoz, hogy használni tudd. Sok energiát fektettünk a részletek kidolgozásába, hogy a felhasználók a legnagyobb nyugalommal tekinthessenek bármely esemény elé.”

Egy mindig kéznél lévő segítség: a Smart Assist alkalmazás minden felhasználót végigvezet a vezeték nélküli mikrofonrendszer beállítási folyamatán

Miért olyan egyszerű?


(1) A Smart Assist alkalmazás
Az alkalmazás egyszerűen követhető lépésekkel minden felhasználót végigvezet a vezeték nélküli mikrofonrendszer beállítási folyamatán. „Bárki, aki elboldogul egy alkalmazással, az RF vezeték nélküli rendszer beállítását is könnyedén el tudja végezni” – mondta Benny Franke. Egy intelligens beállítási funkció automatikusan létrehozza a biztonságos vezeték nélküli kapcsolatokat, nincs szükség a vezeték nélküli rendszerek területén jártas szakemberre. Az alkalmazáson keresztül az összes rendszerbeállítás elérhető, a csatornák pedig a könnyebb szervezhetőség érdekében elnevezhetők. A Bluetooth Low Energy funkció segítségével távolról is hozzá lehet férni a rendszerhez és kényelmesen el lehet végezni a vevőegységgel történő szinkronizálást. Az alkalmazáson belül a rendszer használatát segítő oktatóvideók is találhatók.


(2) Mikrofon adóegységek, melyekkel bármely audio jelszint kezelhető
Az Evolution Wireless Digital adóegységek 134 dB-es bemeneti dinamika-tartománnyal rendelkeznek, ami ötször nagyobb a szokásos 120 dB-nél. Ez azt jelenti, hogy a halk suttogástól kezdve a kb. 50 méteres magasságban elhaladó sugárhajtású repülőgép hangjáig, mindent képesek rögzíteni – ezáltal teljes mértékben szükségtelenné válik az érzékenységállítás az adóegységen. A vevőegységet a legtöbb alkalmazáshoz igazodó erősítési értékre állították be, amely szükség esetén könnyedén módosítható. Egy új felhasználói kezelőfelület még inkább megkönnyíti ezt a feladatot – a menürendszer nem bonyolult, minden egy pillanat alatt elérhető.

A fejlettebb Sennheiser rendszerekből vett technológiának köszönhetően a frekvenciaszámítás már a múlté. Akár az iskolai zenekart, akár a vállalati rendezvényen felszólalókat kell hangosítani, az alkalmazás a helyiség pásztázását követően segít megtalálni a legjobb frekvenciákat

(3) Nincs szükség frekvenciaszámításra – és nagyobb a mozgástér
Manapság az egyes helyszíneken egyre zsúfoltabb az RF-környezet – az Evolution Wireless Digital (EW-D) azonban jól veszi ezt az akadályt és segít a felhasználóknak a helyzet megoldásában. Az alkalmazás a környezet pásztázását követően rátalál a szabad frekvenciákra. És mivel az EW-D a Sennheiser népszerű Digital 6000-es és 9000-es vezeték nélküli rendszere által is használt technológiát alkalmazza, nem kell a keresztmodulációs termékek kockázatával számolni. Ezáltal egyrészt több hely áll rendelkezésre egy-egy frekvenciaablakban, másrészt az alkalmazás egyszerűen, mindenféle frekvenciaszámítás nélkül, 600 kHz-es intervallumokkal állíthatja be a vezeték nélküli kapcsolatokat. Így több frekvencia beillesztésére van lehetőség, mint a normál mikrofonrendszerek esetén.

(4) Minden tekintetben kivételes műszaki jellemzők
Az EW-D 1,9 ms-os késleltetéssel, és a BA 70 tölthető akkupakknak köszönhetően akár 12 órás üzemidővel rendelkezik – így a próbától kezdve, a beálláson át, a fellépés végéig, egész nap kitart. Az 56 MHz-es sávszélességnek és a sávonként akár 90 csatornának köszönhetően, még a legzsúfoltabb RF-környezetben is könnyen találsz szabad helyet.

Az ADP UHF külső antenna a szélterhelés csökkentése érdekében kivágásokkal rendelkezik


(5) Fantasztikus hangzás
Digitális rendszer lévén az EW-D nem alkalmaz tömörítést. Így az ezzel járó zajküszöbbel és mesterséges termékekkel sem kell számolni – a rendszer úgy szól, mintha vezetékes lenne.

(6) Professzionális kiegészítők teljes tárháza
Az újonnan tervezett antennáktól kezdve, az antenna-elosztókon és -erősítőkön át, a töltőszettekig – a rendszer a nagyobb, többcsatornás rendszerek összeállításához szükséges igényekhez is képes felnőni.

Az EW-D kézimikrofonok bármely Sennheiser vagy Neumann vezeték nélküli kapszulával szerelhetők. Ezek közé tartozik a Neumann KK 205 és KK 204, az új Sennheiser MM 435 és MM 445, valamint a Digital 9000 kapszula – elsőként ezen az árszinten.

Tökéletes választás iskolák és vállalatok számára

„Akár vállalatok, akár iskolák számára keresel vezeték nélküli mikrofonrendszert, az Evolution Wireless Digital megbízható megoldást kínál. A vezeték nélküli Evolution rendszerekre univerzális megoldásként tekintenek a zene- és beszédhangosítás területén. Ezen rendszerek használata most minden eddiginél könnyebb, akár iskolai zenekarok hangosításáról, akár a vezérigazgató beszédének közvetítéséről, akár élő online közvetítésről van szó” – összegezte Oliver Schmitz.

Az Evolution Wireless Digital jelenleg a következő változatokban érhető el: kézimikrofonos, hangszeres, lavalier mikrofonos, fejmikrofonos, kombó és alapszett.