A Sennheiser ingyenes Wireless Systems Manager szoftverének új verziója nagyban megkönnyíti a hangmérnökök és az RF-kezelésért felelős szakemberek helyszínen kívül végzett munkáját. A Sennheiser bejelentette Wireless Systems Manager szoftverének legújabb kiadását, mely a 2013-as prolight+sound kiállításon mutatkozott be. A Wireless Systems Manager 4.0 a legfontosabb paraméterek egyetlen képernyőn történő megjelenítésével segíti a felhasználókat a vezeték nélküli mikrofon- és monitorrendszerek frekvenciáinak beállításában és koordinálásában. A frekvenciakezelés sokkal zökkenőmentesebben megy – akár egy vezeték nélküli evolution szettel, akár a csúcskategóriás Digital 9000 rendszerrel dolgozik. A szoftver részletes áttekintést nyújt a spektrum, a blokkolt csatornák, a konfigurációban szereplő eszközök, valamint a kiválasztott frekvenciák megbízhatóságának vonatkozásában.
„Az új Wireless Systems Manager egyetlen kényelmesen kezelhető eszközben egyesíti a keresztmoduláció-számítást a frekvenciatervezést és a rendszervezérlést” – mondta Tobias von Allwörden, a Sennheiser vezeték nélküli mikrofonjainak portfólió menedzsere. „Ez a szoftver csaknem mindent automatikusan végez, mind a professzionális mind az amatőr felhasználók igényeit kielégítve.”
Miben kínál újat ez a verzió?
Fájlok importálása és exportálása – A felhasználók importálhatják engedélyezett frekvenciáikat tartalmazó listáikat, melyeket a szoftver azután fel tud használni a tervezés és a vezeték nélküli rendszer beállítása során. A spektrumpásztázások eredménye is importálható, így az RF-hangmérnökök a rendezvényt megelőzően a helyszíntől távol is tudnak tervezni. A tervezéssel kapcsolatos összes adat exportálható és elmenthető, vagy e-mail üzenetben el is küldhető, hogy az RF-kezelő szakember a helyszínen azután előhívhassa és az eszközökhöz továbbíthassa azokat.
Személyre szabható spektrumpásztázás és eszközlista – A Wireless Systems Manager a vezérelt egységek összes adatát kijelzi, és a képernyőn a spektrumpásztázás funkciót is megjeleníti (tetszés szerint akár nagyobb méretben is). A spektrumpásztázás keretén belül a felhasználó meghatározhatja a rendszerrégiókat és egyetlen képernyőn vezérelheti a fülmonitor- és vezeték nélküli mikrofonrendszereket. A spektrumpásztázás funkció ablakában megjelennek a Sennheiser rendszerek frekvenciatartományai, és a felhasználó markereket állíthat be, illetve nevezhet el, pl. a szólóénekes által használt mikrofon átviteli frekvenciáinak jelzésére. A korábbiakhoz hasonlóan a felhasználók egy alternatív frekvenciákat tartalmazó tartalék frekvenciacsoportot is kijelölhetnek, mely szabadon felhasználható, ha a spektrum egy előzőleg szabad részéről hirtelen kiderül, hogy már használják. A spektrumkiosztás a helyi LTE sávoknak és foglalt TV-csatornáknak megfelelően országonként módosítható.
Új algoritmus alkalmazása a frekvenciák kiszámításához – szokás szerint a frekvenciák manuálisan és automatikusan is kijelölhetők. Az automatikus frekvenciakezelés egy új algoritmust használ, amely a rendelkezésre álló frekvenciák megbízhatóságát is vizsgálja.
Az ingyenes Wireless Systems Manager 4.0 a vezeték nélküli evolution 300 G3 sorozat (és az azt követő sorozatok) összes Sennheiser vezeték nélküli rendszerét támogatja. A szoftver kipróbálására először a 2013-as prolight+sound kiállításon kerülhetett sor. A WSM 4.0 2013 májusától lesz elérhető, illetve ingyenesen letölthető a következő weboldalon keresztül: www.sennheiser.com/service-support/wsm.