A Sennheiser néhány évnyi csend után úgy döntött, frissíti DA konverterrel egybeépített fejhallgató erősítőjét, hogy az újjászületve napvilágot látó HDV 820 által jól megszorongassa riválisait. Az eredmény egy összetett tudású, mégis nagyon egyszerűen használható eszköz, amit a referencia szintű Sennheiser fül/fejhallgató tulajdonosok habozás nélkül felírhatnak bakancslistájukra.

Előrelátóan előre törni

Amikor high end kategóriáról beszélünk, a véleménynyilvánítás az árral arányosan egyre szubjektívebbé válik. Mégsem kell óvatoskodnunk, ha a HDV 820-at szolgáltatásai alapján kellene bírálni, hiszen e téren szinte mindent megad, ami egy modern fejhallgató erősítőtől csak elvárható. Tudását sokféle úton kamatoztathatjuk, számos szituációban képes előnyösen helytállni, akár hagyományos hifi rendszerbe akarjuk befűzni, akár íróasztalunk sarkára tennénk. Képességeit tekintve elméletileg bármilyen (nem csak Sennheiser) fül és fejhallgatót képes kiszolgálni, ám ettől még tény, hogy a gyártó elsősorban saját referencia modelljeihez (HD600/650/660S/700/800/800S) szabta.

Az ár a tudáshoz hasonlóan merész magasságba tör: kicsivel több, mint 700 000 forintot kell a pénztárnál hagynunk. Cserébe nem csak egy fejhallgató erősítővel gyarapszik zenehallgatói arzenálunk. A belső DAC 384 kHz/32 bites mintavételezésig bármilyen PCM jelfolyamot képes megemészteni, mi több, a 64/128/256-os DSD fájloktól sem hőköl vissza. Nem a papíradatok a legfontosabbak, de a specifikációban olvasható, mindössze 1 ezrelék teljes harmonikus torzítás és a 600 ohmos töltésen nyújtott 115 dB dinamika-tartomány olyan adatok, amelyek a megrögzött audiofil személyből előzetes bizakodást válthatnak ki. Ha az átlagosnál sokkal tisztább jelszint vezérlést és magasabb hatékonyságot ígér egy elektronika, akkor az eredmény csak nagyon durva szarvashibával váltana ki csalódást.

Minket nem is annyira a papíradatok vagy a lenyűgöző német dizájn fogtak meg, hanem a széleskörű csatlakozási lehetőségek. Korunk modern felhasználói, az igényes, ugyanakkor körültekintő és hosszú távra tervező zenerajongók nem elégszenek meg egy potméterrel és egy RCA bemenettel. Biztosítás kell nekik arra, hogy bármilyen irányba is fejlesztenék tovább rendszerüket, a lánc lelke rugalmas és kompatibilis marad. Mindegy, hogy a leendő tulajdonos későbbiekben milyen fülest, hangfalat vagy erősítőt kíván még beszerezni, szinte biztos, hogy az partner lesz a HDV 820 valamelyik ki/bemenetéhez. A házimozi komponensektől eltérően nincsenek nagy újítások, gyakorta cserélődő formátumok sztereó viszonylatban. A fejhallgatók világa viszont jelentős forradalmat él át és ezt a Sennheiser sem hagyta figyelmen kívül. Végső soron nem sok dedikált fejhallgató erősítővel találkoztunk eddig, amely egyetlen házban 5 bemenetet és 5 kimenetet nyújtott volna.

OLVASD TOVÁBB 

A cikket teljes terjedelmében megtalálod az Audio & Vision Online weboldalán: https://www.av-online.hu/fejhallgato/sennheiser-hdv-820-fejhallgato-erosito-teszt_2342