A fejhallgatók világa annyit fejlődött, hogy bizonyos extrák meglétén (melyekről évekkel ezelőtt még álmodni sem mertünk volna) már nem is csodálkozunk. A HD 4.50 BTNC Wireless sok elvárásnak megfelel, és ha tudását figyelembe vesszük, ára is versenyképes.

A Sennheiser számolt a felhasználók változó igényeivel, így lényegében a “Wireless” kétféle verzióban készül. Az egyik a mai cikkünkben taglalt, aktív szűréssel felvértezett 4.50 BTNC változat, de létezik egy zajkioltó elektronika nélküli is (4.40 BT), mely 61 900 helyett 45 900 forintért vásárolható meg. Költségek szempontjából azok járnak a legjobban, akik megbékélnek a vezetékkel és nem tartanak igényt a spéci extrákra, nekik szánják a 30 000 Ft körüli 4.30i/4.30G modellt, melyekkel korábban mi is foglalkoztunk. Mindez alapján nem vitás, hogy a német cég gondosan betáblázta kínálatát, ezzel mintegy igazolva, hogy nem létezik mindenki számára tökéletes termék, az alternatívák sosem ártanak.

Küllem

A HD 4.50 BTNC formatervének alapjául egyértelműen a már általunk korábban tesztelt, hagyományos vezetékes HD 4.30i fejhallgatóét alkalmazták. Zárójelben megjegyezzük, hogy az aktuális 4.00 számozású generáció külalakját pedig összességében a prémium kategóriás MOMENTUM modellek ihlették. Így letisztult külsőt kapunk, jó ergonómiával karöltve.

Sennheiser HD 4.50 BTNC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Lehet, hogy nem tartalmaz fát vagy fémet és nincsen rajta egyetlen jól ismert popszimbólum vagy luxusautógyártó cég névjegye, de attól még a maga módján elegánsnak mondható. A fekete-szürke színkombináció inkább férfias jellegű, picit hiányoltuk más árnyalat meglétét. Az anyaghasználat viszont jó. Tény, hogy műanyagból készült, viszont látványra és tapintásra is minőségérzetet sugall, nem zörög, és nem kotyog sem a kézben, sem a fejen.

A korábban említett stílusbéli örökségek megmutatkoznak a párnákon is. Utóbbiak megszólalásig hasonlítanak a MOMENTUM fejhallgatóéra, formában és puhaságban egyaránt. Kárpitozásuk viszont nem valódi, hanem műbőr, ennél fogva nem szellőznek annyira jól, ami inkább meleg, nyári időben okozhat kis fülledtség érzetet, izzadást. Ettől függetlenül a finom szivacsbélés és a lágy tapintás megalapozza azt a kellemes komfortot, amit egy kb. 60 000 forintos fejhallgatótól elvárható. A használati útmutató említi, hogy higiéniai okokból (különösen mindennapi, tartós használat esetén) bizonyos időközönként, évente 1-2 alkalommal nem árt lecserélni a párnákat újakra. Ezt nem csak a 4.50 BTNC, hanem bármilyen füles tulajdonosának ajánljuk, elvégre sokan ma már öltözékük (vagy inkább testük) részeként kezelik az ilyen eszközöket.

Használat közben

A komfort szinte tökéletesen megegyezik a korábbi tesztünkben említett 4.30i-ével, ami nagyon jónak mondható. A finom párnák, melyek lazán körbeölelik a fület, illetve az enyhe oldalirányú nyomás még látatlanban is elárulta, hogy szakértő cég termékével van dolgunk. Hosszabb bevetéseken, 40-50 percig is használható volt anélkül, hogy az egyszerűbb típusokra jellemző szorítást produkálja.

Sennheiser HD 4.50 BTNC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Néhány hetes próbafutamunk során főleg Budapesten, ill. annak belvárosában ismerkedtünk a fejhallgató képességeivel. Passzív szűrése is egész jónak mondható, de a Noise Gard hatékonysága továbbra is olyan adottság, amely még mindig meg tudott lepni minket. Az elektronika bekapcsolásakor váratlan nyugalmat generál pusztán annak ténye, hogy a külvilág morajlása lecsökken. Így egyfelől jobban tudtunk figyelni az éppen hallgatott felvételekre, másrészt jobban elmerülhettünk saját gondolatainkban. Így bármilyen viccesnek tűnik, akik például dolgozni, gépelni szoktak zsúfolt irodai környezetben vagy járműveken, utazás közben, azoknak egy ilyen füles nem csak szórakoztató partner, hanem hatékonyságnövelő is lehet egyben. A néhány évvel ezelőtti, aktív zajszűréses rendszerek némelyike még nem volt tökéletes, szédítő, fejfájdító érzést okozhattak. Szerencsére immár mellékhatások nélkül lehet kamatoztatni a Noise Gard képességét. Ha eleve csendes szobában ülünk, nincs rá szükség, akkor kikapcsolható.

A kezelőszervek használata elsőre nem volt egyértelmű. Miután átfutottunk a használati útmutatón, több apróságra rájöttünk, ezért a leendő tulajdonosnak is ajánljuk, hogy figyelmesen olvassa el a dokumentációt. A HD 4.50 BTNC Wireless nem buta füles, sőt, jóval inkább okos. A vezeték nélküli jelátvitel és az egyérintéses (NFC) párosítás csak részei az összképnek. Magunk sem jöttünk volna rá például, hogy a háromirányú tológombbal nem csak hívásfogadást/indítást, hanem várakoztatást is végezhetünk. A hosszanti irányban elrendezett billentyűzet kezelése az első napokban nehézkesnek bizonyult. Aztán kis idő elteltével már könnyedén csúsztattuk ujjbegyünket egyik gombról a másikra. Tetszett, hogy átvették a PXC 550-ből ismert női kommentárt, mely minden állapotváltozásról és funkcióról tájékoztatást adott. Kíváncsiak vagyunk, hogy mikor jön el a nap, amikor az emberek már a fejhallgatójukat is saját anyanyelvükön fogják fülelni, irányítani? Egyébiránt telefonunk hangvezérlését már most is támogatják a vezeték nélküli fülesek, épp úgy, mint a kompakt Bluetooth hangrendszerek esetében.

Hangminőség

A HD 4.50 BTNC Wireless hangja összességében kellemes és élvezhető. Dinamikai árnyalása jó, basszusai jólesők és gazdagok is, ömlengés vagy zavaró dominancia nélkül. Középső frekvenciái simulékonyak és egybefüggően összekötik a spektrum két végét. A magashangokon persze érezni a Bluetooth által okozott, enyhe részletcsökkenést és krémes összesimulást. Az összkép viszont egy olyan karakter, amit jó érzéssel lehet hallgatni. Bizonyára jelentőséggel bír, hogy a Sennheiser korábban eljutott a dinamikus fejhallgatómembrán készítés határáig, ennél fogva olyan jelenségeket is képes hatékonyan kézbesíteni, amelyek nem a felbontással, hanem a térhatással függenek össze. Szinte mindegy, hogy milyen felvételt indítottunk el, a jól ismert fejhallgatós térhatás (azaz a fejünk közepéből megszólaló hangok illúziója) mindig létre tudott jönni. Emellett a sztereó irányítottság is jónak bizonyult főleg ahhoz képest, hogy a Bluetooth némileg korlátott szabott neki.

Sennheiser HD 4.50 BTNC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Szokásos referencia felvételeinken átfutva hamar bebizonyosodott, hogy tesztalanyunk a HD 4.00 széria már ismert, fiatalos, kissé lendületes világát nyújtja. Utóbbi hip-hop, rap, és elektronikus műfajok esetén előnyösen mutatkozott meg. Akusztikus felvételeket is szívesen végighallgattunk rajta, mivel sok ismert motívumot képes volt visszaadni, és mindig gondoskodott róla, hogy a zene fülbemászó legyen. Némi hiányérzet érthető okokból inkább akkor alakul ki, ha már unalomig ismert, veszteségmentes, stúdió minőségű felvételekre kerül sor. Igen, néha kicsit érezhető volt a vezeték nélküliség miatti kompromisszum, hogy néhány apró, általunk már ismert részlet fátyolosodik vagy háttérbe szorul. Ettől függetlenül univerzalitásra törekvő, hosszútávon hallgatható hangot kaptunk.

Figyelembe véve, hogy mindezt a PXC 550 árának feléért kapjuk, egyelőre nehéz elképzelni, hogy egy Bluetooth alapú rendszerből ennél jobb eredményt csikarjunk ki.

Sennheiser HD 4.50 BTNC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Sennheiser HD 4.50 BTNC Wireless bizonyítja, hogy manapság a szolgáltatások élveznek előnyt. Funkcionalitás terén nem tudtunk belekötni, mert egész kényelmes volt, és akkumulátorának kapacitása a ma létező jobbak közé tartozik. A vezeték nélküli használattal járó szabadságérzethez nem kell magyarázatot fűzni, mindazonáltal mindig ott van az a bizonyos kiskapu, ha vészhelyzet esetén kábelt szeretnénk használni. A dizájn és ergonómia illetve tárolhatóság ugyancsak olyan tényezők, amiben a Sennheiser jelenleg az elsők közt jár. Ha egyáltalán valamit kifogásolni lehet, akkor megemlíthetnénk a színopciók hiányát, illetve a párnák nyáron értelemszerűen kissé izzasztók lesznek (mint a legtöbb fül köré fekvő rendszer esetében). A kezelhetőség másfelől példaértékű. Ha valaki rászán egy kis időt, gombjai összetettnek tűnő logikája valójában átlátható és könnyen megtanulható. Mindent egybevéve a HD 4.50 BTNC egy nagyon jó fejhallgató azoknak, akik utcai használatra, a hétköznapokra szeretnének egy megbízható eszközt, amely talán nem audiofil paraméterekre lett kiélezve, kellemes zenehallgatásra mégis alkalmas, az aktív zajzár pedig olyan hab a tortán, ami nyugtató hatásának köszönhetően, hosszú távon függőséget okoz.

A cikk teljes terjedelmében az Audio & Vision Online weboldalon található meg: ITT