Hannoverben, a Radisson Blu Hotelben nemzetközi sajtótájékoztató keretében került bejelentésre a Sennheiser legújabb D 6000 wireless audio rendszere. Az eseményen közel száz újságíró, köztük a Médiatechnika munkatársa is vett részt. A továbbikban a szerző, Soltész Rezső cikkét publikáljuk, amely a Médiatechnika Online oldalon jelent meg.

Sennheiser Digital 6000 
Nemzetközi sajtóesemény Hannoverben
A Médiatechnika on-line tavaly novemberben adott hírt első alkalommal arról, hogy a Sennheiser hamarosan piacra dobja a legújabb D 6000 típusú wireless digitális audio rendszerét. A eltelt hónapok nem múltak tétlenül, mert a múlt héten – pontosan február 22-én – Hannoverben hívatalos, és ünnepélyes keretek között megérkeztek a D 6000 első bemutató darabjai, és az újságírók személyesen is megismerkedhettek a Sennheiser legújabb zászlóshajójával. Az eseményről a következőkben számolunk be:

A Sennheiser Digital 6000 hivatalos bejelentésére meghívott újságírók a konferencia megkeszdése előtti pillanatokban a Hannover-i Radisson Blu hotelben
A rendkívüli sajtótájékoztatóra a Sennheiser szakembereket, és a sajtó képviselőit hívta meg, hogy február 22 -én délelőtt 11 órakor lerántsák a leplet a német audio óriás wireless hangátviteli területen alkotott legújabb forradalmi fejlesztéséről. A rendezvény fontosságának külön hangsúlyt adott Dr. Andreas Sennheiser úr elnök-vezérigazgató nyitóbeszéde, aki üdvözölte a megjelent német, és a világ más országaiból érkezett újságírókat. Beszédében röviden felvázolta a 70 éves Sennheiser fejlődésének történetét, az alapító nagypapa Fritz Sennheiser munkásságát, aki töretlen lendülettel a zene, illetve a zenehallgatás iránti elkötelezettség jegyében dolgozott, megalapozva ezzel a Sennheiser márka sikerét, és világméretű eredményeit szakmai, és üzleti szempontból egyaránt.

Dr. Andreas Sennhesier úr a cég elnök-vezérigazgatója baráti hangvételű beszéddel köszöntötte a meghívott újságírókat.
A cég elnök-igazgatója olyan jövőképet vázolt a hallgatóság elé, ami technikailag hamarosan lehetővé teszi számunkra, hogy a lehető legjobb minőségben, nagyfelbontású átviteli technika segítségével olyan zenei események szem és fültanúi lehessünk, melyek a legmagasabb színtű élményt biztosítják majd a hallgatóknak akár otthoni körülmények között is. Mindehhez megfelelő software és hardware kell, aminek fejlesztésében elkötelezettek vagyunk – mondta – továbbá leszögezte, hogy a Sennheiser továbbra is hűen követi az alapító szándékát, és kutatásaival, fejlesztéseivel továbbra is a zenéért, és a hallgatókért tevékenykedik.

A Sennheiser D6000 rendszer termékmanagere Tom Vollmers úr a bemutató alkalmával beszélt a fejlesztési folyamatokról, és a tesztelés tapasztalatairól.
Tom Vollmers úr a Sennheiser termékmanagere arról beszélt, hogy nagy agilitással dolgoznak a D 6000 bevezetésén, és már javában folynak a tesztelések, melyek rendkívüli sikerről tanuskodnak. Az új rendszer fejlesztése előtt a Sennheiser szakemberei megvizsgálták a piaci igényeket, és alapos megfontolás után határoztak arról, hogy megvalósítják az új wireless termékkel kapcsolatos terveket. Az alapkoncepció a 2012 -ben bemutatott, és rendkívül jó technikai adottságokkal rendelkező D9000 mikrofonra épült, melynek bekerülési ára  a technikai paraméterek, és a gyártás során felhasznált magas értékű alkatrészek beépítése miatt nagyon magas pozíciónálást kapott. A D9000 mikrofonrendszer csatornánkénti ára 8000 Euróba került, ami egyben gátja is volt a széleskörben történő elterjedésének. A Sennhesier mérnökei viszont nem adták fel, és saját bevallásuk szerint, saját hibáikból is tanulva, valamint a gyártásnál alkalmazott ésszerűbb megoldások bevezetésével, továbbá olcsóbb, de jóminőségű alkatrészek beépítésével, újra gondolták a terméket, aminek eredményeként a most bejelentésre került D6000 Digitális System-et immár jóval alacsonyabb, csatornánként 3500 Eurós áron tudják kínálni a fogyasztóknak. Ez nagyon jelentős előrelépés, aminek minden bizonnyal meg is lesz a pozitív erdménye. A D6000 -es fejlesztésekkel, és a tervezéssel az elmúlt év végén készültek el a tervezőcsoport munkatársai és napjainkban – a bejelentéssel egyidőben – a Sennheiser gyárban már javában folyik a gyártás.

Greg Beebe úr a Sennheiser Performance & Music részlegének igazgatója a D 6000 bemutatásával folytatta a délelőtti ülést, aminek keretén belűl került sor az új audiorendszer közel negyven perces bemutatójára. 

No Compromise – nincs kompromisszum…
Ez volt a kitűzött cél, és fejlesztéssel addig foglalkoztak, amíg el nem érték a célt – mondta Greg Beebe igazgató. A problémákat, akadályokat egymás után kűzdötték le, oldották meg, aminek eredményeként  –  az audio hangmegjelenítésben – hangreprodukcióban / élő rockzenei hangzásban (RF wireless) / a kíváló stúdió hangminőségben / és nme utolsó sorban az üzleti vonatkozásokban – megtalálták a legjobb megoldást, miközben a fejlesztők sehol nem kényszerültek kompromisszumra.

A D 6000 vevőegység zseniális szolgálatása a rack szekrény alsó sávjában elhelyezett akkutötő block, ami a rendszerhez tartozó valamennyi fajta akkumulátor számára töltési lehetőséget boztosít. Eddig soha nem látott praktikus megoldás.

 

EM 6000 Receiver
A digitális 2-csatornás vevőegység 244 MHz-es (470-714 MHz) kapcsolási sávszélességben működik, melyet három adóegység változat fed le (470-558 MHz, 550-638 MHz és 630-718 MHz). Nagyobb rendszerek esetében akár nyolc vevőegység is egyszerűen, további antenna-elosztó használata nélkül láncba köthető; a többcsatornás rendszer egyetlen pár antennával működik. A digitális – rackbe épített – 2 csatornás vevőegység, konfigurálható user interface-el. Automata rekvencia beállítási programja segítségével a világ bármely országában használható, az ott érvényes, egyben a vevőegységbe előre beprogramozott frekvenciasávokban.
Intelligens töltési megoldás
Az L 6000 töltő egy 19″-os rack-be helyezhető, 1U méretű eszköz, amely akár négy töltőmodullal is felszerelhető, melyek mindegyike két-két zsebadó vagy kézimikrofon akkujának töltésére képes. Az előlapon található háromszínű LED-ek gyors képet adnak a töltés aktuális állapotáról.
 
Az új Sennheiser SKM 6000 kézimikrofon ergonomikus kialakítású, könnyűsúyú, (amit persze az alkalmazott kapszula súlya azért befolyásol) és rendkívűl tetszetős. A Digital 6000 adóegységek ugyanazt a nagyteljesítményű újratölthető akkupakkot használják, mint a Digital 9000 egységek.
SKM 6000 kapszula
Az SKM 6000 kézimikrofon a Sennheiser standard kapszula-interfészével is fel van szerelve, így az
evolution vezeték nélküli és a 2000-es sorozat összes klasszikus mikrofonfejével, valamint a 9000-es sorozat speciális mikrofonfejeivel is kombinálható. 88 MHz -en működik, és a mikrofonhoz 17 fajta kapszula áll rendelkezésre, a feladatoknak legjobban megfelelő  változatokban, minden igényt kielégítve, miközben az új mikrofontest elektronikája a 2000 sorozattal, a DIGITAL  9000 Neumann kapszulákkal teljesen kompatibilis.
SK 6000 Transmitter

A kisméretű, pehelykönnyű és feltünés nélkül bárhova elhelyezhető mini-adó, 100% -os üzembiztonsággal  működik. A D 6000 működését a Sennheiser WSM operációs rendszere biztosítja, ami már eddig is számtalan helyzetben bizonyított, és kifogástalanul helyt állt a legkülönbözőbb bevetéseken. Segítségével a hangmérnök egyenes információt kaphat többek között a mikrofon akkumulátorának töltési szintjéről, és a vételi paraméterekről egyaránt.


A képen a Sennheiser munkatársa magyarázza a WSM operációs rendszer működését a cseh sajtó egyik munkatársának

A hagyományos Q&A session kapcsán elhangzott, hogy a Sennheiser nem áll le a fejlesztésekkel, mert alapvetően a felhasználók igényeit tartják szem előtt, aminek kiszolgálása a fő szempont, és ennek vetik alá a termékek fejlesztését.

A képek és a cikk forrása: