Németországban a Szövetségi Közigazgatási Bíróság (BVerwG) illetékes minden közjogi, nem alkotmányos kérdésben legfelsőbb fokon dönteni. A bíróság Lipcse városközpontjának szélén található, a korábbi Birodalmi Bíróság épületében. A Szövetségi Munkaügyi bíróság, a Szövetségi Bíróság, a Szövetségi Adóügyi Bíróság és a Szövetségi Szociális Bíróság mellett, a BVerwG az egyike a Német Szövetségi Köztársaság öt szövetségi legfelsőbb bíróságának. 2013 végén a BVerwG két tárgyalótermét az audio specialista Sennheiser két digitális ADN (Audio Distribution Network) konferencia-rendszerével szerelték fel.

A rendszer telepítésének feladatát a Studio-Elektroakustik GmbH kapta, mivel a Szövetségi Közigazgatási Bíróság már hosszú ideje a lipcsei székhelyű cég ügyfele. A projekt vezetője Andre Scholze volt.

A bíróság épületében hosszú évek óta használt korábbi konferenciarendszer már nem volt képes eleget tenni napjaink hangminőséggel szemben támasztott magas szintű követelményeinek. „A bíróság részéről felvették velünk a kapcsolatot és érdeklődésüket fejezték ki egy új konferenciarendszer iránt“ – mondta Andre Scholze. „Ennek eredményeként megszerveztünk egy találkozót az ADN rendszerek működésének bemutatására. A Sennheiser tárgyalórendszer már a kezdeti tesztelések során kétséget kizáróan bizonyította kiváló képességeit. Ami a hangminőséget és a beszédérthetőséget illeti, a régi berendezéseket és az új megoldást világok választották el egymástól!“

2_ADN_in_the_Grand_Historic_Courtroom.jpg

Két tárgyalóterembe telepítettek Sennheiser ADN konferencia-rendszereket, ahol azok most kiváló beszédérthetőséget biztosítanak. A IV. tárgyalóterem és a gazdagon díszített nagy történelmi tárgyalóterem mindegyikét tíz-tíz digitális tárgyalóegységgel (1 db ADN C1 és 9 db ADN D1 egységgel) szerelték fel, fixen a bírói pulpitusokba építve. Ezen felül további 15 tárgyalóegység rugalmas használatára van lehetőség, melyeket szükség esetén a bíróság saját műszaki személyzete csatlakoztat szakszerűen. A hattyúnyak mikrofonok a Sennheiser által kifejlesztett szuper-kardioid kapszulával vannak felszerelve, hogy hatékonyan kiszűrjék a környezeti zaj okozta interferenciát.

A tárgyalóegységek Cat 5 kábelekkel csatlakoztathatók, rejtett csatlakozóaljzatokba illeszkedő csatlakozódugókkal. Mivel a beépített egységek kábelei a pulpitusok belsejében vannak elvezetve, nem volt szükség az opcionális kábelrögzítő rendszerre (ADN TR1). Az ügyfél kifejezett kérésére döntöttünk a vezetékes megoldás mellett – a vezeték nélküli rendszer, amelyet illetéktelenek is lehallgathatnak, biztonsági okokból szóba sem jöhetett. „A vezeték nélküli kommunikáció – a vezeték nélküli LAN-t is beleértve – nem alkalmazható a tárgyalótermekben“ – mondta Andre Scholze.

3_Built_in_discussion_units.jpg

Mivel a Sennheiser ADN tárgyalóegységeket a pulpitusokba építették, a Studio-Elektroakustik GmbH saját szerelőcsapatát bízta meg a munka elvégzésével. „Az egyedi megoldások is szolgáltatásaink fontos részét képezik“ – mondta Andre Scholze. „A Szövetségi Közigazgatási Bíróság részéről már csak esztétikai okokból sem szerették volna, ha a tárgyalóegységek a pulpitusok tetején kaptak volna helyet.“

A tárgyalóegységek hálózatba kötve kommunikálnak a digitális ADN CU1 központi egységgel, amely egy ADN PS tápegységhez csatlakozik. A külső tápegység növeli a rendszer működési biztonságát, mivel a két dupla konferencia-port tartalék körkábelezésre ad lehetőséget. A BVerwG két központi egységet és két tápegységet használ, összesen 35 tárgyalóegységgel együtt.

Rendezetlen jogi kérdések miatt az audio jeleket Lipcsében nem elektronikus úton rögzítik. Egyelőre két jegyzőkönyvvezető rögzíti a tárgyalásokon elhangzottakat, hagyományos módon. Mindazonáltal a Sennheiser ADN „konferencia-vezérlő“ szoftver bármikor lehetőséget kínál a kényelmes digitális jegyzetelésre történő áttérésre. Az ADN rendszerhez egy Sennheiser Easy Control nevű ingyenes alkalmazás is rendelkezésre áll. Az alkalmazás akár 15 tárgyalóegység közvetlen vezérlését, illetve ellenőrzését is lehetővé teszi egy iPhone vagy iPad használatával.

Az új Sennheiser ADN konferenciarendszert hivatalosan 2013. december 5-én helyezték üzembe Lipcsében., és az akusztikai szempontból kihívást jelentő környezet ellenére azóta folyamatosan optimális beszédérthetőséget garantál minden egyes alkalommal, amikor valamilyen ítéletet, illetve határozat hoznak és ismertetnek „a nép nevében“ („Im Namen des Volkes“).

Képaláírások:
1:  A Szövetségi Közigazgatási Bíróság (BVerwG) Lipcsében
2:  Digitális hangminőség és díszes megjelenés: az ADN rendszer a nagy történelmi tárgyalóteremben
3: Beépített tárgyalóegységek: az egyedi megoldások is a Studio-Elektroakustik GmbH által nyújtott szolgáltatások részét képezik