Post Malone egy MM 435 kapszulával szerelt Sennheiser SKM 6000 mikrofon közvetítésével énekli az „America the Beautiful” című dalt az 58. Super Bowl nyitóünnepségén (Fotó jogtulajdonosa: Lauren Leigh Bacho/Getty Images)

Post Malone „America The Beautiful” előadása a Sennheiser Digital 6000 rendszerének közvetítésével, és Alicia Keys közönséget elbűvölő éneklése a félidei show során az új Neumann KK 105 U kapszula segítségével

2024. február 11-én Post Malone és Alicia Keys mindketten nagyszerű előadással örvendeztették meg az 58. Super Bowl közönségét a Las Vegas-i Allegiant Stadionban. Az eseményt Post Malone nyitotta meg az „America the Beautiful” című dal country-változatának eléneklésével – MM 435 kardioid dinamikus kapszulával szerelt kedvenc vezeték nélküli Sennheiser SKM 6000 kézimikrofonja segítségével. Később a félidei show-ban Alicia Keys tűnt fel egy felemelő duett erejéig – a Neumann újonnan kiadott KK 105 U mikrofonkapszulájába énekelve. A CBS szerint az 58. Super Bowl a Bajnokok Ligája nagydöntők történetének eddigi legnagyobb nézettségével dicsekedhet – átlagosan 123,4 millió nézővel.

Emlékezetes Super Bowl előadás a Sennheiser közvetítésével

„A Super Bowl nyitóünnepségén a zeneipar egyik legdinamikusabb előadóművészeként elismert Malone felvillanyozó előadásában hallhattuk az „America the Beautiful” című dalt” – mondta Alex Guessard FOH hangmérnők (a Super Bowl nyitóünnepségek és félidei show-k állandó hangtechnikai szolgáltatója, az ATK Audiotek képviselője). „Malone a Sennheiser legmodernebb 6000-es vezeték nélküli rendszerére támaszkodva olyan előadással örvendeztette meg a közönséget, amelyre még évekig emlékezni fognak.

Post Malone monitor-hangmérnöke, Travon Snipes elmondása szerint az énekes már évek óta Sennheiser mikrofonokat használ, így az élőprodukciós csapat sem látott okot a változtatásra. „Következetesek kívántunk maradni – mondta Snipes –, ezért itt is a számunkra nagyszerűen bevált MM 435 kapszulával szerelt SKM 6000 mikrofont kértük.”

„Ez a mikrofon mindig sziklaszilárdan működik és hihetetlenül jól szól” – folytatta. A Super Bowl játéknapjának frekvenciakoordinátorai az esemény során többszáz vezeték nélküli eszköz csatornáit kezelik, videó- és hangjeleket egyaránt. „Az a tény, hogy a Sennheiser 6000-es rendszer is eszközparkjuk részét képezi, magáért beszél” – mondta.

Egy új, lenyűgőző mikrofonmegoldás

Malone – régi stúdióbeli munkatársával, Louis Bellel egyetétésben – az „America the Beautiful” című dalt halkan indította. „Malone remekül bánik a mikrofonnal, ismeri annak dinamikai tulajdonságait” – mondta Snipes. „Szerintem nagyon is tisztában volt azzal, mennyire kell közel lennie a mikrofonhoz, hogy ilyen suttogó hatást érjen el. Tudja, hogyan viselkedik a kapszula, illetve hogyan változik annak hangzása, ha közelebb vagy távolabb hajol. Szóval nekem csak annyi a dolgom, hogy átadjam neki a terepet, majd hagyjam, hogy kiélje kreativitását.”

„Korábban a 9235-ös kapszulát használtuk, de áttértünk a legújabb 435-ösre. Ez egy hihetetlen kapszula, csodákat tesz a hangjával” – mondta Snipes. Az MM 435 kipróbálásakor Snipest lenyűgözte az a karakter, amelyet a kapszula Malone hangjából előhozott. „Ez a kapszula a középtartomány kihangsúlyozásával kölcsönöz testességet a hangnak. Mindamellett a magasak is átjönnek annyira, hogy tisztán hallhatók legyenek, azonban bántó élesség nélkül. Az MM 435 tényleg természetes módon adja vissza a hangot. És mi pont olyan kapszulát kerestünk, amely természetes valójában, esetleg egy kis ragyogást kölcsönözve szólaltatja meg Malone hangját.”

Ráadásul ez egy masszív kapszula. „A középtartomány kiélezett helyzetekben sem hagy minket cserben. Malone a koncerteken néha tényleg odateszi magát és a mikrofont sem kíméli. Ez a kapszula lépést tart vele és előadásmódjától függetlenül gondoskodik hangja valódi hangzásának megtartásáról.”

Ezek a képességek, valamint a kapszula gerjedésgátló tulajdonságai végképp eloszlatták minden kétségünket – tette hozzá. „Gyakran előfordul. hogy a fronthangfalak előtt vagy a dobok körül énekel. Az MM 435 egy igazi igásló, és számos olyan nagyszerű tulajdonsággal rendelkezik, amelyek segítségünkre vannak Malone hangjának közvetítésében.”

Kiváló ügyféltámogatás a Sennheiser részéről – a helyszínen és távolról egyaránt

Snipes elmondása szerint Malone és a csapat már az esemény előtt néhány nappal a helyszínem voltak, hogy próbáljanak a Super Bowl közvetítésére. „A kapszulát és a mikrofont már előkészítették számunkra. Malone pedig első látásra beleszeretett.” Snipes azt a támogatást is nagyra értékelte, amit Jessica Dabbstől, a Sennheiser ügyfélkapcsolatokért felelős vezetőjétől kapott. „Ő mindig a gondomat viseli, függetlenül attól, hogy épp melyik művésszel vagyok. Mindig nagyszerű támogatásban van részem.”

Miközben továbbra is aktuális feladatára összpontosított, Snipes egy pillanatra újból felidézte a különleges előadást: „Olyan volt, mintha történelmet írtunk volna, Malone előadása mindenkit megérintett. Szavakkal ki sem lehet fejezni, milyen nagyszerű dolog Post Malone csapatához tartozni és vele dolgozni. Ez egy hihetetlen utazás volt, és mint mindig, most is a Sennheiser sikeres közreműködésével.”

Alicia Keys fellépése az Apple Music Super Bowl LVIII Halftime Show színpadán – 2024. február 08. – Las Vegas, Nevada. (Fotó: Kevin Mazur/Getty Images – jogtulajdonos: Roc Nation)

Alicia Keys egy Neumann KK 105 U mikrofonkapszulába énekel a világ legnagyobb színpadán

Az 58. Super Bowl Apple Music által szponzorált félidei show-jában Alicia Keys Usherhez csatlakozva – egy Neumann KK 105 U szuperkardioid kondenzátor kapszulával szerelt vezeték nélküli kézimikrofonba énekelve – adta elő az „If I Ain ‘t Got You” és a „My Boo” című dalokat. A 2024 januárjában megjelent új kapszula alakjában a díjnyertes, színpadi, vezetékes Neumann KMS énekmikrofonok tökéletesen kiegyensúlyozott, árnyalt hangzása mostantól számos más gyártó vezeték nélküli rendszerének felhasználói számára is elérhetővé válik.

„A KK 105 U kapszulában leginkább egyenes frekvenciamenetét szeretem” – jegyezte meg Ann Mincieli, Alicia Keys hangmérnöke. „Semmi csinnadratta, a frekvenciagörbe nagyon természetes, ami nagyszerű, kiegyensúlyozott kiindulási alapot kínál számunkra! A másik pedig, hogy a kapszula jól megtervezett iránykarakterisztikájának köszönhetően nem kell tartanunk a nemkívánatos hangok beszűrődésétől. A stadionban 80 000 szurkoló volt, a színpad körül további rajongókkal kiegészülve – a hangbeszűrődés mégis minimális volt. A mi kedvenc kapszulánk a KK 105 U!”

Ann Miniceli hangmérnök és Alicia Keys

Korábban kizárólag Sennheiser vezeték nélküli rendszerekhez készültek Neumann kapszulafejek. A KK 104/105 U kapszulák bevezetésével a Neumann hangzás más gyártók* rendszereinek felhasználói számára is elérhetővé válik. Ez izgalmas hír azon művészek és hangmérnökök számára, akik meglévő vezeték nélküli rendszereiket frissíteni szeretnék.

Ralf Oehl, a Neumann vezérigazgatójának szavaival: „Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy rögtön a piaci bevezetést követően olyan nagyszerű művészeket inspirálhattunk, mint Mariah Carey és Alicia Keys, és hogy végre a választott vezeték nélküli rendszertől függetlenül az egész közösség szolgálatára lehetünk a színpadon az ikonikus Neumann-hangzással.”

Természetesen a Sennheiser kézimikrofonokhoz tervezett korábbi kapszulafejek továbbra is kaphatók, a KK 104/105 U kapszulafejek hozzáadásával azonban a színpadi stúdióhangzás mostantól mindenki számára valóságos alternatíva.

Vezeték nélküli rendszerekhez tervezett Neumann kapszulafejek

  • KK 104 S (kardioid) és KK 105 S (szuperkardioid) kapszula a Sennheiser SKM 5000 és 5200 kézimikrofonhoz
  • KK 204 (kardioid) és KK 205 (szuperkardioid) kapszula a Sennheiser SKM 2000/6000/9000, valamint az EW G4 300/500 és EW-D vezeték nélküli rendszerekhez
  • KK 104 U (kardioid) és KK 105 U (szuperkardioid) kapszula más gyártók* rendszereihez – 2024. február végétől kapható.