A 11 részes sorozat segítséget nyújt a zenészek számára a videók elkészítésében a Neumann és a berlini Állami Operaház (Staatsoper Unter den Linden) tolmácsolásában

Amikor a klasszikus zenészek egy-egy áhított nagyzenekari pozícióra jelentkeznek, gyakran szembesülnek azzal a kihívással, hogy olyan bemutatkozó videót kell készíteniük, amely nemcsak zenei szempontból, hanem hangzás és megjelenés tekintetében is lenyűgöző. A berlini Állami Operaház és a Georg Neumann GmbH együttműködésében készült egy 11 részes angol nyelvű oktatóvideó-sorozat, amely minden felmerülő témakört tárgyal: a megfelelő helyiség, mikrofonok és egyéb hangtechnikai eszközök kiválasztásától a videotechnikán át a megfelelő megvilágításig.

Az Operaakadémia zenészeinek részvételével különböző mikrofontípusokat mutatnak be, azok elhelyezési lehetőségeivel együtt, a hangszerek széles skáláját felvonultatva. Különös hangsúlyt fektettek arra, hogy a magyarázatok a hang- és videotechnikában járatlanok számára is könnyen érthetőek legyen.

Andrea Bautista Pamplona, a berlini Állami Operaház szervezeti igazgatójának összegzésében: „Nagy örömünkre szolgál, hogy a világhírű hangtechnikai céggel, a Neumann-nal való sikeres együttműködésünknek köszönhetően zenészeink számára biztos kapaszkodót kínálhatunk ezen technikai kérdésekben.”

Az oktatóvideó-sorozat a Neumann YouTube-csatornán jelenik meg, és hamarosan a Staatsoper Unter den Linden YouTube-csatornáján is elérhető lesz.

Tekints meg a YouTube-előzetest

Az egyes részek tartalmának áttekintése

 • 1. rész – A felvételkészítés helyszíne – „Hogyan válasszuk ki a hang- és videofelvétel számára tökéletes helyiséget?”
 • 2. rész – Hangtechnikai eszközök – „A legjobb eszközök kiválasztása a videófelvételek készítéséhez”
 • 3. rész – Mikrofonok kiválasztása – „A klasszikus hangszerek számára megfelelő mikrofonok kiválasztása”
 • 4. rész – Felvételkészítés húros hangszerekkel – „Tippek és trükkök a húros hangszerekkel való felvételkészítéshez”
 • 5. rész – Felvételkészítés rézfúvósokkal – „Tippek és trükkök a rézfúvós hangszerekkel való felvételkészítéshez”
 • 6. rész – Felvételkészítés fafúvósokkal – „Tippek és trükkök a fafúvós hangszerekkel való felvételkészítéshez”
 • 7. rész – Felvételkészítés üstdobbal – „Tippek és trükkök az üstdobbal való felvételkészítéshez”
 • 8. rész – Felvételkészítés hárfával – „Tippek és trükkök a hárfával való felvételkészítéshez”
 • 9. rész – Felvételkészítés szólóhangszerrel és hangversenyzongorával – „Tippek és trükkök a szólóhangszerekkel és hangversenyzongorával való felvételkészítéshez”
 • 10. rész – Saját filmfelvételek készítése: „Kameratípusok és beállítások magyarázata”
 • 11. rész – Világítási beállítások: „Saját videód reflektorfényében állva”

Az első négy rész már elérhető, melyeket a többi videó heti ritmusban követ.

A klasszikus zenészek mellett a többi zenei műfaj képviselői is élvezhetik a videók által kínált segítség és módszerek előnyeit.

A világítással, videóbeállításokkal és mikrofonválasztással kapcsolatos tippeknek és trükköknek köszönhetően többé nem jelent problémát, amikor azt mondják: „Kérjük, küldj egy bemutatkozó videót”.