A Sennheiser az új IE 900 audiofil fülhallgató alakjában a műszaki innovációt gondosan megtervezett részletekkel és engedményektől mentes, tökéletes hangzással ötvözi. A hangzásszakértő németországi központjában gyártott, hallójáratba dugható fülhallgatójának egyes elemeit úgy tervezték, hogy azok egymással harmonikusan együttműködve, a nemkívánatos rezonanciák és maszkoló hatás kiküszöbölésével a kívánt hangzást érjék el.

Az új IE 900 a Sennheiser sajátfejlesztésű X3R jelátalakítóját alkalmazza, amely a hangzásszakértő 7 mm-es audiofil, extra-szélessávú (Extra Wide Band) jelátalakítójának tökéletesített, egyedülálló háromkamrás hangelnyelő-rendszerrel működő változata. Ez a kialakítás ragyogó, természetes, csúcsminőségű hangzást biztosít és még a zene legfinomabb részleteit is felfedi.

Az IE 900 audiofil fülhallgató, a Sennheiser új zászlóshajója, újabb mércét állít a valósághű hordozható hangzás terén

Egy egyedülálló háromkamrás hangelnyelő-rendszer

A Sennheiser hanghűség iránti törekvésének első szemmel látható bizonyítéka az IE 900 fülrészeinek kialakítása. A fülrészek házát egy-egy tömör alumíniumtömbből marják, egyedülálló háromkamrás hangelnyelő-rendszert (T3CA) alakítva ki bennük. Az IE 900 annak a szabadalmaztatott hangelnyelő-rendszernek a továbbfejlesztett, újgenerációs változatát alkalmazza, melyet eredetileg a hangzásspecialista híres IE 800 fülhallgatójához fejlesztettek ki.

Az új változat három hangelnyelő kamrát, valamint egy fülrészbe mart spirális hangterelőt tartalmaz, amely segíti a hanghullám természetes terjedését és kivédi a maszkoló hatást. Ez az akusztikai jelenség abból adódik, hogy az emberi fül képtelen érzékelni a hang alacsony hangerejű frekvenciaelemeit, ha ugyanakkor az alacsonyabb frekvencia-tartományban hangosabb hangok is előfordulnak. A hangelnyelő rendszer a rezonancia keltette energia elnyelésével kiküszöböli a nemkívánatos csúcsokat és így a zene legfinomabb árnyalatai is hallhatóvá válnak.

Az IE 900 fülrészeinek házát egy-egy tömör alumíniumtömbből marják, egyedülálló háromkamrás hangelnyelő-rendszert (T3CA) alakítva ki

„Ha új mérföldkövet szeretnél állítani a hordozható megoldások hanghűsége terén, nincs olyan apró részlet, amely elhanyagolható lenne. Az IE 900 egyes alkotóelemeinek megtervezésénél azt tartottuk szem előtt, hogy azok a végén egymással együttműködve rendkívüli hangzásteljesítményt nyújtsanak” – mondta Jermo Köhnke, a Sennheiser termékmenedzsere. „Többé nem kell engedményeket tenned a zenehallgatás nyújtotta élményt illetően, sem otthon, sem útközben.”

Szakszerű hangzás és precíz gyártás

A hagyományos többhangszórós rendszerekhez képest az egyhangszórós technológia nagyobb hanghűséget biztosít a hallgató számára. Az IE 900 a Sennheiser sajátfejlesztésű X3R jelátalakítóját alkalmazza, amely a hangzásszakértő 7 mm-es audiofil, extra-szélessávú (Extra Wide Band) jelátalakítójának tökéletesített változata – szűkebbre szabott toleranciákkal és a nagyobb hanghűséget célzó, szakszerű hangolással. Az IE 900 jelátalakítói a hangzásszakértő németországi központjának teljes mértékben automatizált gyártósorán készülnek, ami minimálisra csökkenti az egyes miniatűr, dinamikus hangszórók közötti eltérést.

A németországi Wedemarkban működő szakértői csapat az IE 900 esetében az audioipar legszigorúbb gyártási előírásainak megfelelően járt el, mind a tervezést, mind a gyártást illetően. A fülhallgató háza alumíniumötvözetből, precíziós marással készül, hogy az évek múltával se veszítsen vonzó megjelenéséből. A gyártás során precíziós kamerákkal vizsgálják az alkatrészeket, az elkészült jelátalakítókat pedig párosítás előtt és azt követően is tesztelik.

Az optimális teljesítmény és együttműködés érdekében az összeszerelt bal- és jobboldali fülrészeket kézzel párosítják.
A hangzásszakértő rendkívül könnyű és hajlékony, szélessávú jelátalakítói a torzulást kivédve természetes, kiegyensúlyozott és áttetsző hangzást közvetítenek. Az újonnan kifejlesztett membránfólia nagyfokú belső csillapításról gondoskodik, minimálisra csökkentve a természetes rezonanciákat és torzulásokat (THD: 0,05% (94 dB és 1 kHz mellett)). 5–48.000 Hz közötti frekvenciamenetével az IE 900 a zene legfinomabb árnyalatait is felfedi.

Kiemelkedő kényelem és komfort

A nagyteljesítményű Fidelity Plus MMCX csatlakozónak köszönhetően az audiofilek szabadon megválaszthatják, hogy milyen kábellel kívánják használni az IE 900-at. A házba történő mélyebb beágyazódás az aranyozott csatlakozó számára nagyobb stabilitást biztosít. A fülhallgató egy 3,5 mm-es csatlakozóval ellátott aszimmetrikus kábellel, valamint egy-egy 2,5 mm-es és 4,4 mm-es csatlakozóval ellátott szimmetrikus kábellel kerül forgalomba. A masszivitás, illetve tartósság szempontjából is tesztelt és tökéletesített, para-aramid szálakkal erősített kábelek akár többezer hajlítási ciklust is sértetlenül kibírnak. A kényelmes és biztonságos illeszkedés érdekében az IE 900 számos ergonomikus tulajdonsággal bír, köztük egyedileg állítható fülhorgokkal, valamint háromféle méretben mellékelt szilikon fülgumikkal és memóriahab füldugókkal, melyek kiváló szolgálatot tesznek hosszabb zenehallgatás esetén.

Az egyhangszórós működési elv

A Sennheiser az inkoherens fázisgörbét és nemkívánatos torzításokat is produkálni képes többhangszórós rendszer helyett az egyhangszórós működési mód tökéletesítése mellett döntött. A német hangzásszakértő ezen elképzelés mentén kifejlesztette saját, 7 mm-es TrueResponse jelátalakítóját, amely számos formájában megtalálható a Sennheiser különféle professzionális és konzumer, hallójáratba dugható fülhallgatóiban. A szimplán alkalmazott nagyteljesítményű, dinamikus hangszóróval teljesen kivédhetők az alternatív, több hangszóróból álló array-ek által létrehozott hangzásproblémák: az inkoherens fázismenet és az ebből adódó torzítás, amit a keresztváltók egymást átfedő frekvenciasávjai okoznak.

Precizitásra finomhangolva

A hanghűséget kereső zenerajongók számára tervezett IE 900 a zene legfinomabb árnyalatait is hallhatóvá teszi. Ez a teljesítmény – vagyis a széles frekvenciatartomány alacsony torzítással történő visszaadása – a Sennheiser-féle egyhangszórós működési elvnek, valamint az X3R rendszernek köszönhető, amely a vállalat saját, házon belül fejlesztett és gyártott, 7 mm-es TrueResponse átalakítójának tökéletesített változata. Ami az X3R technológiában új, az a három Helmholtz rezonátorkamra, melyeket precíziós marással alakítanak ki az IE 900 elegáns alumíniumházában, a membrán és a hangnyílás közé helyezve. A még lágyabb magastartomány érdekében a Sennheiser egy spirális hangterelőt is alkalmaz. Összetett kialakítása révén ez a súrlódás maximalizálásával eloszlatja a felesleges akusztikai energiát. Hatása mérhető és hallható, miközben a magastartományt a lehető leglágyabbá és legkellemesebbé teszi.

„A X3R rendszer közvetítésével a hallgató eddig nem hallott részleteket hallhat meg a zenéből, ami az audiofil zenehallgatás lényege. A három rezonátorkamra kisimítja a frekvenciagörbét a 6–10 KHz-es magasfrekvenciás tartományban, csökkentve ezzel az ún. maszkoló hatást. Ez azt jelenti, hogy jobban hallod a 11 KHz feletti frekvenciákat – a finom részleteket” mondta Andre Michaelis, a Sennheiser akusztikus mérnöke, majd folytatta: „a kihívást itt az jelenti, hogy a megfelelő frekvencia-átvitel érdekében tökéletes egyensúlyt kell kialakítani a három kamra között. A kamrákat először egyenként kell hangolni, majd ellenőrizni kell, hogy megfelelő egyensúly alakult-e ki közöttük a kívánt frekvenciamenet eléréséhez. Ez a folyamat magasfokú akusztikus mérnöki szakértelmet kíván” – tette hozzá Andre Michaelis.

Tuningolva, akár egy sportautó

A rendszer alkotóelemei tökéletes összhangban együttműködve a zenék legrejtettebb részleteit is felfedik. Az egyes fülrészekbe mart három-három rezonátorkamra precízen beazonosítja és megfékezi a felvétel egyedi textúráját elfedő rezonanciacsúcsokat. A frekvenciagörbe kisimítása a hallgatót minden eddiginél közelebb viszi a tökéletes hangzásélményhez – a hangzáson keresztül megragadott pillanat minden részletében visszaadásra kerül. Ezenkívül az, hogy az egyes fülrészeket egy-egy alumíniumtömbből marják ki, páratlan precizitást kölcsönöz a Helmholtz rezonátorkamrák működése számára, a rezonátorrendszer maximális hatékonysága mellett.

Jermo Koehnke, a Sennheiser audiofil csapatának termékmenedzsere szerint az IE 900 valójában az X3R rendszer rezonátorkamráinak hangolásával emelkedik ki társai közül.

„Az IE 900-zal mérnöki csapatunknak sikerült kiaknáznia a 7 mm-es jelátalakítóban rejlő lehetőségeket. Az IE 900 kiemelkedő precizitással képes visszaadni a finom részleteket. A hangzás tisztán és kiegyensúlyozottan, az eredeti felvételhez hűen kerül visszaadásra – még azon zeneszámok esetén is, melyekről azt hitted, már minden rejtett zugukat ismered. Az IE 900 a hallójáratba dugható fülhallgatók kategóriáján belül a lehető legjobb frekvencia-kiterjesztést és a lehető legkisebb torzítást biztosítja” – tette hozzá Jermo Koehnke.