Mikrofonvásárlás előtt állsz és egy minőségi darab vásárlását fontolgatod egy komolyabb pénzösszegért? Jó lenne, ha erre egyszerűen csak azt mondhatnánk, hogy „Vegyél egy Neumannt”, de a dolog nem ilyen egyszerű. Jobban teszed, ha tartózkodsz az első pillantásra jó vételnek tűnő ajánlatoktól.

Zavarba ejtő tud lenni a bőséges piaci kínálat, amikor a legjobb megoldást keresed. Ott vannak például a szakemberek ajánlásai az egyedül üdvözítő megoldásokról, a különféle vélemények és a legendás modellek, amelyekről mindenki beszél (minket is beleértve). És akkor még nem is beszéltünk a Gearspace-ről vagy a Redditről. Van egy rossz hírünk: nincs egyedül üdvözítő mikrofon-megoldás. A megfelelő mikrofon kiválasztása számos tényezőtől függ: az énekhangtól, a hangszertől, az alkalmazási területtől, illetve az elérni kívánt hangzástól. És könnyen mellényúlhatsz, ha egy olyan megoldástól vársz minőségi eredményt, amely ezt végül nem igazolja.

A Neumann ismertsége és hírneve egészen 1928-ig nyúlik vissza. Ennek ára van: a piacon rengeteg hasonló mikrofont látunk, olyanokat, amelyekről azt állítják, hogy egy bizonyos hangzást utánoznak, vagy olyan terméknévvel rendelkeznek, amely termékválasztékunk valamely ikonikus modelljére utal. Ráadásul ezeket elég gyakran igen kedvező áron kínálják. Négy tippet szeretnénk adni annak érdekében, hogy ne kelljen csalódnod választásodban:

1. A forma nem minden, ha mikrofonvásárlás előtt állsz

Léteznek olyan formai megoldások, melyek már magukban is ikonikusak. Ezeket gyakran másolják, anélkül, hogy értenék a lényegét.

2020-ban egy névtelen piackutatás részeként mutattunk az audio szakembereknek egy formát. Az eredmény: 94,2% azonnal felismerte a formát – 85,4% pedig kiváló, illetve jó minőséget társított hozzá. Nem meglepő: ez az ikonikus U 67 csöves mikrofonunk formája, amely újradefiniálta a szabványokat – az 1960-as évektől egészen napjainkig. A forma, a különleges kosár, a csöves megoldás – melyekhez egy legendás hangzás társul. Viszont óvakodj azoktól a megoldásoktól, amelyek tetszetősnek tűnnek, de csak egy dizájnt másolnak. Ugyanez érvényes az U 47-re is.

Számos mikrofongyártó utánozza a külső megjelenést, anélkül, hogy értené a benne rejlő ötletet és technológiát. A mi konstrukcióink titka többszáz részletben és azok kölcsönhatásában rejlik. Igen, a ferde levágás minimálisra csökkenti a kosár rezonanciáját és a frekvencia-kioltást. Ez azonban csupán egyetlen tényező a sok közül. Légy tehát óvatos: egy-egy ismerős formához nem feltétlenül kapcsolódik az elvárt minőség.

2. A csöves mikrofonok nem csak attól szólnak jó, hogy van bennük egy cső

Ha csöves mikrofont keresel, ne felejtsd el modelled az eredetivel összehasonlítani – nehogy egy klón kerüljön a tulajdonodba. Léteznek olyan modellek, amelyek ugyan csövesek, mégis hiányozhat belőlük az a teljesítmény, minőség és elektronikai kreativitás, ami az eredetit jellemzi. És csak egy Neumann mikrofon rendelkezhet igazi Neumann kapszulával.

Amit még fontos megjegyezni: a csövek idővel változáson mennek keresztül, ezért hangzásuk is megváltozik. Az eredeti modellek mindig a jellegzetes hangzást biztosítják, nemcsak egy bizonyos ideig.

Ami mindig beválik: hallgasd meg kedvenceid és hasonlítsd össze a hangzásukat. Egy közeli üzletben vagy stúdióban (netán egy ismerős hangmérnök közreműködésével) biztosan segítséget nyújtanak számodra az összehasonlításhoz. Próbáld ki, mielőtt megvásárlod! A cső önmagában nem jelent garanciát a nagyszerű hangzásra.

3. Ne dölj be a hangzatos reklámszövegeknek, amelyek úgy kezdődnek, hogy “olyan a hangzása mint…”

Légy óvatos, ha úgy jellemeznek egy mikrofont, hogy „olyan a hangzása mint…”, amit egy jól ismert modell (pl. U 47, U 67, M 49 vagy U 87) neve követ.

Amit sokan a Neumann legendás hangzásának neveznek, az számtalan olyan paraméter hatására jön létre, melyek gyakran egymással kölcsönhatásban vannak és néha nem is mérhetők. Továbbá: nincs olyan, hogy univerzális Neumann hangzás. Minden egyes modell sajátságos jellemzőkkel bír. Elmondásuk szerint a profi hangmérnökök azt szeretik a Neumann-termékekben, hogy azok a tökéletes hangzás eléréséhez legalább egy, de akár több megoldást is kínálnak – időigényes beállítások nélkül. Az eredmény a neutrális hangzástól egészen a jól hallható pozitív változásokig terjed.

Bármelyik modellt is választod, a Neumann mindig hű marad az eredeti hangzáshoz, és esetenként – tudatosan – egy kicsit tökéletesíti is azt. Ezek a lehetőségek csakis az eredeti, hiteles megoldásoknál állnak rendelkezésre. Az elmúlt évtizedekben hangmérnökök ezreit hallhattuk ujjongani a keverőpultnál: „Ez az, ez tökéletes!”. És megtiszteltetés számunkra, hogy ezeknek a pillanatoknak gyakran a részesei lehetünk.

És abból, amit eddig hallottunk, nem szerepelt semmilyen “olyan a hangzása, mint…”. A nagy pillanatok az eredeti, és nem az „olyan a hangzása, mint…” megoldásokból fakadnak. Termékeinkkel ezt a varázslatot szolgáljuk.

4. Árcímkék: A lehetséges legjobb vétel eleve adott

A Neumann mikrofonok nem feltétlenül a legolcsóbb megoldások, viszont mindig a legjobb befektetések. Ez a Neumann termékek kivételes értékállóságából adódik. Más elektronikai termékektől eltérően a Neumann termékek nem egykönnyen veszítenek értékükből. Nem tartoznak a klasszikus termékciklusú megoldások közé. Egy-egy neves, valóban kézzel készített mikrofon melletti döntés nem egy egyszerű vásárlásnak, inkább befektetésnek számít. Egy jól karbantartott U 67 vagy M 49 ma például egy vagyont ér. Ugyanez igaz a modernebb változatokra is: több évtizedes használatra készültek. A „Németországban gyártva” jelölésnek súlya van. Így, ha esetleg 5, 8 vagy 20 év múlva úgy döntenél, hogy megválsz Neumann-odtól, biztos nyereségre számíthatsz. Egy-egy ilyen mikrofon megvásárlása még befektetésként is jó választás lehet.

Amire fel szeretnénk hívni a figyelmed, az mindössze annyi, hogy ne érd be semmilyen másolattal, csakis a nagyszerű hangzást biztosító eredeti megoldással. Ha szereted a csöves mikrofonok hangzását, és az eredeti Neumann minőségre bíznád magad: a TLM 49, bár tranzisztoros működésű, meleg és a valóságosnál is nagyszerűbb hangzással okoz meglepetést számodra. A TLM 103 még pénztárcakímélőbb megoldás, és kedvelt nagymembrános alternatívát jelent mind az ének-, mind a hangszeres felvételekhez.

Reméljük, kedved leled a felfedezésben – ha pedig bármilyen kérdésed merülne fel, bátran lépj kapcsolatba velünk.