A Sennheiser a NAB szakkiállításon mutatja be az Evolution Wireless rendszerek ötödik generációját, az EW-DP termékcsaládot. Ez a film- és tartalomgyártók, valamint műsorszolgáltatók számára tervezett, teljes mértékben digitális UHF vezeték nélküli mikrofonrendszer vadonatúj hordozható formátummal és páratlan hangminőséggel rendelkezik. A rendszer lelke egy kompakt, intelligens vevőegység, melynek segítségével még a kezdő felhasználók is könnyedén beállíthatják a megfelelő hangot. Az egymásra helyezhető EW-DP EK vevőegységek innovatív, mágneses kapcsolódásának köszönhetően a rendszer pillanatok alatt összeállítható, és a Smart Assist alkalmazáson keresztül kényelmesen távvezérelhető.

„A forgatások során az idő a legértékesebb erőforrás” – mondta Tobias von Allwörden, a Sennheiser Audio for Video részlegének vezetője. „Ezért az EW-DP-t úgy terveztük meg, hogy intuitív és gyors legyen a beállítása, és a hibaelhárításban is segítséget nyújtson. Megbízható és következetes működése révén az EW-DP pontosan az a rendszer, amelyre a stresszes forgatási helyzetekben és az időtényezőre érzékeny munkafolyamatok során szükséged van.”

Az EW-DP termékcsalád tagjai

Az EW-DP termékcsalád tagjai

A termékcsalád a következő alkotóelemekből áll: EW-DP EK vevőegység (egymásra rakható kivitelben), EW-D SK zsebadó (csíptetős mikrofonokhoz), EW-D SKM-S kézimikrofon és EW-DP SKP adóegység (októbertől érhető el). Az EW-DP a tágabban vett Evolution Wireless Digital család tagjaként az elődök több tulajdonságát is megörökölte. Ilyen például a kivételesen alacsony, 1,9 ms-os késleltetés és a 134 dB széles bemeneti dinamika-tartomány, amely biztosítja, hogy a halk suttogástól a hangos kiáltásig minden megbízhatóan, torzítás nélkül rögzíthető legyen.

A rendszer lelke a kompakt EW-DP EK zsebvevő, amely szükség szerint egymásra rakható. A vevőegység OLED kijelzője az elhelyezéstől, a látószögtől, illetve a fényviszonyoktól függetlenül optimális láthatóságot biztosít

Jelenleg háromféle szett kapható: az EW-DP ME 2 SET egy zsebadóval és egy gömbkarakterisztikájú ME 2 csíptetős (lavalier) mikrofonnal, illetve az EW-DP ME 4 SET a zajosabb környezetekhez tervezett, kardioid ME 4 csíptetős mikrofonnal. Valamint az EW-DP 835 SET, amely a vevőegység mellett egy kardioid MMD 835 dinamikus kapszulával szerelt kézimikrofont tartalmaz.

A szettek mindegyike az alábbi kiegészítőkkel kerül forgalomba: egy mágneses szerelőkészlet, egy BA 70 tölthető akku, két normál AA elem, két záródó csatlakozókábel (egy 3,5 mm-es TRS- –> 3,5 mm-es TRS-csatlakozós és egy 3,5 mm-es TRS- –> XLR-csatlakozós) és egy USB-C töltőkábelt a vevőegységhez.

Stresszmentes forgatások külső helyszíneken is

„Bár a produkciók minőségének általános megítélése szempontjából döntő fontosságú a hangzás, a forgatásokon általában nem ez az elsőszámú prioritás. A szabadúszók jellemzően külön hangtechnikus személyzet nélkül dolgoznak. Mivel a forgatások épp elegendő kihívással járnak együtt, elkezdtünk kifejleszteni egy olyan UHF hangrendszert, amely minimális figyelmet igényel, és stresszmentes munkavégzést biztosít a videósok számára” – magyarázta von Allwörden. „A fejlesztés egy filmesekből, operatőrökből és tartalomkészítőkből álló csapattal szoros együttműködésben zajlott. Ennek eredményeként született az EW-DP, amelyet az egyszerűség kedvéért szeretek 2,4 GHz-es UHF-rendszernek nevezni.

Az EW-DP mágnesesen csatlakozó és egymásra rakható vevőegységeivel a filmesek egyszerűen és biztonságosan, pillanatok alatt összeállíthatják a rendszert. Alternatív megoldásként a szerelőlapot a mellékelt övcsipesszel használva a vevőegység övön is viselhető, vagy az audio hordtáskához is rögzíthető

Az EW-DP az első olyan hordozható vezeték nélküli rendszer, amely mágnesesen kapcsolódó, egymásra rakható, frontoldali OLED-kijelzős vevőegységekkel és ergonomikus kialakítású szabályzókkal rendelkezik. Az EW-DP automatizált frekvenciakoordinációjának köszönhetően a videósok gyorsan készenlétbe állíthatják a rendszert: a vevőegység a megfelelő szabad frekvencia megtalálását követően (ami a Smart Assist alkalmazáson keresztül is kezdeményezhető) Bluetooth kapcsolaton keresztül szinkronizál az adóegységgel.

Az intelligens értesítéseknek köszönhetően nincs több kellemetlen meglepetés

Az EW-DP nem igényel különösebb RF vagy hangtechnikai szakértelmet – ha bármilyen probléma merül fel, a rendszer intelligens értesítésekkel segíti a felhasználókat, tippeket adva a hiba beazonosításához és javaslatot kínálva a probléma megoldására. A rendszer a gerjedésre, az alacsony akkutöltöttségre, a blokkolt frekvenciákra, a némított adóegységre vagy a leválasztott eszközökre vonatkozóan riasztásokat küld – és minden esetben javaslatot tesz a probléma gyors megoldási módjára. „Ez az útmutatás rengeteget segít, mikor a forgatás során a hangon kívül más dolgokra is kell figyelned” – mondta von Allwörden.

Különböző tápellátási lehetőségek a maratoni külső helyszíni forgatásokhoz

Az EW-DP vevőegységet BA 70 lítium-ion tölthető akkuval, két normál AA elemmel vagy USB-n keresztül például egy hordozható töltő (power bank) segítségével is lehet táplálni. A különféle tápellátási lehetőségeken felül, a kellemetlen meglepetések elkerülése végett az akku hátralévő üzemideje (órában és percben kifejezve) is kijelzésre kerül. Az akku üzemideje a mellékelt BA 70 tölthető akkuval az adóegységeknél max. 12 óra, a vevőegységeknél pedig max. 7 óra.

A Smart Assist alkalmazáson keresztül az EW-DP beállítása, kezelése és felügyelete is kényelmesen elvégezhető.

Vezérlés vevőegységen vagy a Smart Assist alkalmazáson keresztül

A rendszer automatikus beállítása, kezelése és felügyelete Bluetooth-on keresztül a kamerától távol is kényelmesen elvégezhető – a Smart Assist alkalmazás szinte bármilyen iOS vagy Android eszközön működik. Az alkalmazás automatikus frekvenciakoordinációjának használatával a forgatások során akár 16 rendszerrel is megbízható vezeték nélküli kapcsolat létesíthető, vezeték nélküli szakértelem nélkül. A filmesek gyorsan és észrevétlenül módosíthatják a rendszerbeállításokat, és távolról feloldhatják az adóegység véletlenül aktivált némításgombját. Az alkalmazás egy súgómenüt is tartalmaz, ahol videó oktatóanyagok és részletes kézikönyvek segítik az eligazodást.

Ami még várható: egy nagyon különleges plug-on adóegység

Beharangozó: októberben egy plug-on adóegységgel bővül a termékcsalád. Az EW-DP SKP a +48 V-os beépített fantomtápnak köszönhetően bármilyen vezetékes XLR mikrofont – pl. egy mikrofonrúdra rögzített MKH 416-ot is – képes lesz vezetéknélkülivé alakítani. A plug-on adóegység ezenkívül egy 3,5 mm-es zárható mikrofonbemenetet is kínál a lavalier mikrofonok számára – így egy sokoldalú, igazi problémamegoldó eszköznek tekinthető.

Sokoldalú eszköz: az SKP adóegység dinamikus és kondenzátor mikrofonokhoz, valamint a 3,5 mm-es csatlakozóval ellátott lavalier mikrofonokhoz is csatlakoztatható. A beépített hangrögzítésnek köszönhetően a videósoknak lehetőségük van hanganyaguk biztonsági másolatát egy mikro SD-kártyára menteni. A plug-on adóegység 2023 októbertől kapható.

„A szakértői csoporttal folytatott beszélgetéseink során sokan fejezték ki azon kívánságukat, hogy valamilyen biztonsági mentés készüljön a rögzített hanganyagról” – mondta von Allwörden. „Így hát a plug-on adóegységet egy mikro SD kártyanyílással is elláttuk a 24 bites, 48 kHz-es felvételek mentése céljából.” A plug-on adóegység az EW-DP ENG SET része lesz, amely így a következőket foglalja majd magában: 1 db vevőegység, 1 db zsebadó, 1 db ME 2 lavalier mikrofon és 1 db SKP plug-on adóegység.

A plug-on adóegység az EW-DP ENG SET része lesz, amely így a következőket foglalja majd magában: 1 db vevőegység, 1 db zsebadó, 1 db ME 2 lavalier mikrofon és 1 db SKP plug-on adóegység.