Az új tanév indulása után sincs még egyöntetű állásfoglalás abban a kérdésben, hogy a Covid-19 járvány kellős közepén mi lenne a hallgatók számára a legbiztonságosabb oktatási forma. A The New York Times nemrégiben készült jelentése szerint: „Az ország nagyobb körzeteiben online oktatással tervezik kezdeni a tanévet, és nem lehet tudni, hogy a hallgatók és az oktatók mikor térhetnek vissza az tantermekbe. Mások hibrid modellekben gondolkodnak, míg néhányan továbbra is a heti 5 napos bejáráshoz ragaszkodnak.”

Bármilyen megoldást is válasszanak, minden iskolának, egyetemnek és oktatási intézménynek intézkedéseket kell hoznia a biztonságos fizikai távolságtartás biztosítása érdekében. A következőkben három fontos szempontra kívánunk rávilágítani, melyek segítséget nyújtanak abban, hogy a hallgatók és az oktatók biztonságban, mégis kiváló beszédérthetőségre optimalizált körülmények között működhessenek együtt:

  1. Megfelelő technikai megoldások alkalmazása

Ha valamely iskola a hibrid megoldás mellett dönt, ahol egyes diákok a tanteremben tartózkodnak, míg mások távolról kommunikálnak, tiszta és kiváló beszédérthetőséget biztosító hangzásra lesz szükség ahhoz, hogy a vonal túlsó végén lévők is teljes értékűen részt tudjanak venni az oktatásban.

A Biamp – a konferenciarendszerek terén szerzett több évtizedes szakértelme révén – olyan rendkívüli audio megoldásokkal tudja felruházni a tantermeket, melyek az UC platformok használatával kiválóan szolgálják a távoktatásban résztvevő hallgatók bekapcsolódását. Bármely UC platformot is használja az intézmény (Microsoft Teams, Google Meet, Zoom stb.), az általunk kínált konferencia-megoldások mérettől függetlenül minden tanterem esetén tökéletes audiovizuális élményt, mindamellett páratlanul könnyű kezelést biztosítanak.

  1. Érintésmentes környezet kialakítása

Az iskolák biztonságos őszi újranyitásának egyik legfőbb feltétele, hogy meg kell szüntetni a közös érintkezési pontokat. Közösen használt kábelek, távszabályzók, és érintésre működő kezelőfelületek – mindezek magukban hordozzák a kórokozók felhasználók közötti átadását, az eszközök folyamatos fertőtlenítése pedig zavarja a tanítás menetét.

Szerencsére a Biamp új Modena Hub termékcsaládja érintésmentes, vezeték nélküli kapcsolódást és tartalommegosztást tesz lehetővé. Az oktatók prezentációikat közvetlenül laptopjukról vagy tabletjükről tudják megosztani és egyidejűleg mind a teremben található kijelzőn, mind a hallgatók AV eszközein megjeleníteni. Mivel így mindenki a saját eszközét használja, a higiénikus körülmények a tantermekben is könnyedén megvalósíthatók.

  1. Hozzászólási lehetőség biztosítása – a megfelelő fizikai távolság megtartása mellett is

Ezen az őszön a megfelelő fizikai távolságtartás biztosítása érdekében mindenhol csökkenteni fogják a tantermek befogadóképességét. Mindamellett a teremben tartózkodó emberek között nagyobb lesz a távolság, így arról is gondoskodni kell, hogy az elfoglalt pozíciótól függetlenül mindenki jól hallja egymást.

A Biamp forradalmi hangkövető (Beamtracking) technológiával felszerelt, 360º-os terem-lefedettséget biztosító Parlé mikrofonjai a beszélő felé fordulva intelligens módon keverik a beszélgetésben résztvevők hangját, egységes hangzásélményt biztosítva az előadás minden résztvevője számára. Lapos konstrukciójuknak köszönhetően a Parlé mikrofonok jól belesimulnak a környezetbe, így semmi sem vonja el a figyelmet a beszélgetésről.

Csak a tanév lezárása után fogunk teljes képet kapni arról, melyik modell képes optimális egyensúlyt biztosítani a diákok biztonsága és teljes értékű részvétele között; ami viszont már most is biztosan kijelenthető, hogy a fizikai távolságtartásra és a tiszta környezet biztosítására mindenképpen ügyelni kell. A Biamp konferencia-megoldásai mindkét kritériumnak megfelelnek és a hallgatók, valamint az oktatók számára a közöttük lévő távolságtól függetlenül kiváló, zökkenőmentes kapcsolattartást biztosítanak.