„A filmhang iparág változóban van és egyre spontánabban működik. A Digital 6000 rugalmas és számomra megnyugtató megoldást kínál.”

Harti Küffner, filmes hangmérnök

A filmprodukciók manapság kisebb volumenűek és mozgalmasabbak, mint 15 évvel ezelőtt. Harti Küffner, aki a német „Tetthely”-hez hasonló nagyobb produkciókban is dolgozott, mindennapi munkája során Sennheiser termékeket használ. A Sennheiser professzionális audio termékeinek széles választékában bármely alkalmazáshoz találhatsz igényeidnek tökéletesen megfelelő megoldást.

A filmhang ipar területén több mint 17 éves tapasztalattal rendelkező Harti Küffner mindazokat a fogásokat és trükköket ismeri, amelyek a filmkészítés kihívásokkal teli napjait is átvészelhetővé teszik. Küffner 2003 óta dolgozik ezen a területen – 2012 óta Vladimir Polakkal egy csapatot alkotva hangtechnikai asszisztensként. Küffner számára logikus lépés volt az analóg technikáról a digitálisra történő váltás, hiszen a rugalmasabb megoldásoknak köszönhetően még a legnagyobb kihívást jelentő filmjeleneteknél is kiváló minőség érhető el.

A megbízható és kompakt SK 6212

„Az SK 6212 egy kisméretű, könnyű és szinte elnyűhetetlen zsebadó. Az akku durván 15 órás üzemidejének köszönhetően az összes munkafolyamat kényelmesen elvégezhető” – mondta Küffner. A fárasztó akkucsere a jelenetek rögzítése közötti szünetekben már a múlté. Az SK 6212 a Sennheiser Digital 6000-es sorozatának legújabb tagja, mely gyors karriert futott be és hamar a modern hanggyártásban alkalmazott digitális átvitel referenciaeszközévé vált. Az SK 6212 sem súlyát, sem méretét tekintve nem jelent többletterhet a színészek és rendezők számára. A zsebadó diszkrét megjelenésű, könnyű és egyszerűen rögzíthető. Az SK 6212 az EK 6042 mobil vevővel kiegészítve nemcsak a filmes alkalmazásoknál teljesít jól.

A hagyományos, mikrofonkaros hangrögzítés is vezeték nélkül történik – mondja Küffner. „A Sennheiser nem ismer lehetetlent, ha különleges megoldásokról van szó. Például egy különleges 48 V-os adaptert is biztosítottak számunkra, hogy az SK 6212-t az MKH 8050 mikrofonnal tudjuk használni. A mikrofonkarnál minden egyes gramm számít.” Az MKH 8050 / SK 6212 kombó egy rendkívül könnyű és kompakt megoldás, mely nagyszerű, 30–50.000 Hz-es frekvenciatartományt kínál és bármely filmes szetthez használható.

Bal oldalt: Harti Küffner

„A Sennheiser eszközök rendkívül megbízhatók.”

Ezenfelül megnövelt dinamikatartományának köszönhetően a Digital 6000 az analóg rendszerekhez képest drasztikusan jobb hangminőséget biztosít. Küffner technikai riderén ma már csak az SK 6212 szerepel, melyet a 46 éves szakember az MKE 1 lavalier mikrofonnal szeret használni. Ez a típus a lavalier mikrofonoknál tovább bírja, különösen, ha mozifilm gyártásról van szó. Ez főként verejtékállóságának köszönhető.

Küffner szavaival: „Eddigi filmes, illetve broadcast hangtechnikai karrierem során mindvégig a Sennheiser termékekre támaszkodtam. A munkakapcsolat 2002-ben kezdődött az SK 50-nel, melyet az SK 5212 követett, míg végül elérkeztünk a jelenlegi SK 6212-höz.”

Harti Küffner legutóbbi munkáiból a „Crew United” platformon szemezgethetsz. 2020. őszén továbbá egy új Amazon Prime sorozat is bemutatásra kerül, ahol Küffner és Polak gondoskodik a hangról.

A hangzásszakértők legutóbbi munkájuknál a vezeték nélküli átvitelhez 8 db SK 6212 és 4 db EK 6042 egységet használtak. A hangrögzítéshez Küffner választása az MKH 8060 és MKH 8050 puskamikrofonra esett. A rendező számára a Sennheiser TourGuide rendszer tette lehetővé a könnyű és gyors visszajátszást.