A professzionális monitor-hangminőség digitális szakértője

A Neumann Automatic Monitor Alignment MA 1 rendszere bármely helyiségben a lehető legjobb hangminőséget biztosítja – az otthoni stúdióktól a professzionális vezérlőszobákig. Az egyedileg kalibrált mérőmikrofon segítségével egy irányított eljáráson keresztül elemezzük az adott akusztikus környezetet. A világ vezető hangfeldolgozó intézetével, a Fraunhofer IIS-szel közösen kifejlesztett korszerű kalibrációs algoritmusok optimális amplitúdó- és fáziskorrekciót biztosítanak a pontos és megbízható monitorozás érdekében.

Megbízható monitorozás, bárhol és bármikor

A Neumann MA 1-et kifejezetten a sztereó konfigurációban használt KH DSP monitorhangfalakhoz (KH 750 DSP-vel vagy a nélkül), valamint a KH 750 DSP mélynyomó analóg kimeneteihez csatlakoztatott két-két nem DSP-alapú KH-típusú monitorhangfalhoz tervezték. A hagyományos korrekciós szoftverekkel ellentétben ez egy újszerű algoritmusokkal rendelkező, integrált megoldás, amelyet a Fraunhofer IIS intézettel közösen fejlesztettek ki, kifejezetten a Neumann stúdiómonitorokhoz. Nincs szükség beépülő modulra vagy speciális audio-illesztőprogramra: a korrekciós adatok tárolása és feldolgozása a DSP-vel működő monitorhangfalakon belül történik. Egyedülálló előny, hogy a szoftver nemcsak az amplitúdóválaszt, hanem a fázist is optimalizálja. Ez a hangszín és az impulzus-visszaadás tekintetében a lehető legnagyobb precizitást biztosítja.

Hogyan működik?

Első lépésként a hallgatási környezet akusztikai adatai egy irányított eljárás során begyűjtésre kerülnek. Ehhez nincs szükség semmilyen akusztikai szakértelemre. Csak csatlakoztasd Neumann monitorhangfalaid az audio interfész vagy a monitorvezérlő kimeneteihez. Ezenkívül a DSP-alapú KH-típusú monitorhangfalakat is csatlakoztatni kell a számítógép Ethernet-portjához. Több kapcsolat esetén egy szabványos Ethernet switch is megteszi.

Ezután csatlakoztasd a mérőmikrofont a mikrofonbemenethez. Ezt a mikrofont kifejezetten ehhez a szoftverhez fejlesztették ki, és egyedileg kalibrálták. A szoftver lépésről-lépésre útmutatást nyújt a mérés elvégzéséhez.

A szoftver a mért adatokból megállapítja a helyiség akusztikai tulajdonságait. Az egyes korrekciós paraméterek a szoftver által kiszámított, helyiség-specifikus célgörbe alapján jönnek létre. Ebben a folyamatban fontos szerepet játszik a Neumann több évtizedes tapasztalata, melyet a stúdió lehallgatószobák monitorrendszereinek kalibrálása terén szerzett. Természetesen a célgörbét tetszésed szerint módosíthatod.

Ezenkívül mélynyomó használata esetén a korrekciós folyamat az alacsony-frekvenciás tartományon is optimális összegzést biztosít.

A folyamat során eredményül kapott korrekciós paramétereket a DSP-vel működő monitorhangfalak tárolják és dolgozzák fel. Így a továbbiakban nincs semmi ok az aggodalomra, nincs szükség beépülő modulra vagy illesztőprogramra. És nem kellenek további kábelek sem: az Ethernet kapcsolatra csak a beállítási folyamat befejezéséig van szükség.

Az Automatic Monitor Alignment szoftver a KH 750 DSP mélynyomóhoz csatlakoztatott analóg KH-sorozatú monitorhangfal-párokkal is használható. A KH 750 DSP elegendő feldolgozási teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy a teljes rendszert összehangolja – a kimeneteihez csatlakoztatott két analóg hangszórót is beleértve. Ezenkívül a KH 120, KH 310 és KH 420 hangfalak a beépített sáváteresztő szűrők fázisgörbe linearizálásából is profitálnak! Az eredmény: tisztább hangzás, szárazabb basszus, valamint a visszhang és az akusztikus terek precízebb visszaadása.

A piaci bevezetés időszakában kedvező áron kínáljuk a KH-sorozatú monitorhangfalakból és az MA-1-es rendszerből álló szetteket (a rendelési információkhoz látogass el a https://en-de.neumann.com/ma-1 weboldalra).

A jövő

Az MA 1 Automatic Monitor Allignment a monitorozás új korszakának kezdete. A jelenlegi verziótól kezdődően, amely kiváló hangzást eredményez sztereó szettek esetén, a szoftverfunkciók köre a frissítéseken keresztül lépésről lépésre bővülni fog.

Hardverkövetelmények

 • 1 pár KH DSP hangfal vagy 1 db KH 750 DSP mélynyomó egy pár analóg (nem DSP alapú) KH-hangfallal kombinálva
 • Neumann MA 1 mérőmikrofon
 • Számítógép (Windows 10 64 bites és MacOS 10.13, 10.14 vagy 10.15)
 • Audiointerfész szimmetrikus analóg bemenettel, 48 V fantomtáppal és 2 szimmetrikus analóg kimenettel vagy digitális AES3 kimenettel (csak KH 750 DSP esetén)
 • Hálózati kapcsoló

Szoftverkövetelmények

 • Operációs rendszer: Windows 10 64 bites és MacOS 10.13, 10.14 vagy 10.15
 • Neumann Automatic Monitor Alignment szoftver
 • ASIO illesztőprogram (Windows rendszerhez)

DSP hangfalak (hálózatba köthetők)

A következő hangfalak és mélysugárzók hálózatba köthetők és közvetlenül a szoftverrel vezérelhetők:

 • KH 80 DSP
 • KH 120 II, KH 120 II AES67
 • KH 150, KH 150 AES67
 • KH 750 DSP, KH 750 AES67

Analóg hangfalak (nem köthetők hálózatba)

A következő hangfalak nem köthetők hálózatba, így ahhoz, hogy a rendszer részei lehessenek, hálózatba köthető mélysugárzón keresztül kell őket csatlakoztatni:

 • KH 120 A
 • KH 120 D
 • KH 310 A
 • KH 310 D
 • KH 420/KH 420 + DIM 1