A Sennheiser legsikeresebb mikrofonsorozata születésnapját ünnepli! Az evolution mikrofonok először 1998-ban kerültek reflektorfénybe, egy olyan komplett mikrofon megoldást kínálva a zenekarok számára, amely mind az ének mind a hangszerek esetében tökéletes és gazdag hangzást kínált. Azóta a cég mintegy 10 millió vezetékes- és vezeték nélküli evolution mikrofont adott el.

Az evolution mikrofonokat kifejezetten azzal a céllal tervezték, hogy kiállják az élő színpadi előadásokra jellemző mostoha körülményeket, és kielégítsék ennek a magas igényeket támasztó piacnak a speciális igényeit. A sorozat ugyanakkor megfelelő egyensúlyt tart a megfizethető ár, a lenyűgöző hangzás és a kiváló minőségű kivitelezés között. Az evolution sorozatban bármely előadáshoz megtalálható a megfelelő mikrofon, függetlenül attól, hogy kicsi vagy nagy színpadról van szó. Számtalan zenekar és rendezvény esetében foglalnak el állandó helyet a hangtechnikusok riderén; csak a legutóbbi Grammy Díjátadó Gálán 80 db evolution mikrofont állítottak csatasorba, az énekhez használt e 935-től kezdve a lábdobokhoz használt e 602-II modellig.

Egy kis visszapillantás: egy bátor lépés nyitotta meg az utat

Az evolution mikrofoncsalád bevezetése előtt a Sennheiser professzionális mikrofonválasztékát olyan klasszikusok uralták, mint az MD 441, az MD 421 és az MD 409, valamint az ezekre épülő mikrofonmodellek. „A cégegyértelműen a televíziós alkalmazásokra összpontosított, pontosabban a broadcast alkalmazásoknál és TV stúdiókban használt kiváló minőségű mikrofonokra” – mondta Michael Polten, a Sennheiser ügyfélkapcsolati igazgatója – „és a broadcast alkalmazásra optimalizált mikrofonok nem mindig állják meg olyan jól a helyüket a koncertszínpadon.”

A Sennheiser egy összetett problémával találta magát szembe: a cég tudta, hogy ha sikeresebb akar lenni a zeneipar területén, akkor az ár tekintetében nem léphet túl egy bizonyos határt. Ugyanakkor a cég szerette volna, ha a minőség továbbra is fontos szempont marad, olyan mikrofonok révén, melyeket Németországban gyártanak.

A kérdést végül úgy oldották meg, hogy teljes mértékben automatizált gyártósorokon, hazai üzemekben állították elő a kiváló minőségű mikrofonokat. Ez jelentős pénzügyi és technikai kockázattal járt, mivel azelőtt még sohasem építettek ilyen gyártósort. A cég gyártástámogató mérnökei és termékfelelősei – egy finommechanikára szakosodott cég szakembereivel karöltve – elkezdtek kifejleszteni egy gyártósort dinamikus mikrofonok és kapszulák gyártásához.

Egy évvel később, 1998-ban legördültek a futószalagról az első mikrofonok és bemutatták az evolution termékcsaládot. A cég kockázatvállalási hajlandósága kifizetődött, a zeneipar számára tervezett mikrofoncsalád nagy sikert aratott. Az evolution sorozat eredeti modelljei közé tartozik az e 825, az e 835 és az e 845 énekmikrofon, valamint az e 602, az e 604, az e 608 és az e 609 hangszeres mikrofon, melyekhez az idők során további modellek is társultak.

evolution 900-as sorozat – a legmagasabb igényeket támasztó feladatokhoz tervezve

Az evolution mikrofonsorozatot 2003-ban bővítették ki az első prémiumkategóriás evolution 900-as modellekkel. Az új sorozat hangzását a Sennheiser hangmestere és nemzetközi felvételkészítési alkalmazásmenedzsere, Gregor Zielinsky finomhangolta: „A 900-as sorozattal új mikrofontesztelési módot indítottunk el, vagyis a mikrofonokat abban a környezetben teszteltük, ahol ténylegesen használni kívánták azokat. Az első prototípusokat egyenesen egy általunk jól ismert zenés klubba vittük, ahol a fejlesztők zenészekkel karöltve alapos vizsgálatnak vetették alá azokat. Ott aztán közvetlenül hallhattuk, hol kell alakítani még a hangzáson, vagy hol van szükség nagyobb prezenciára, illetve ragyogóbb hangszínre. Fejlesztőink – tervezői és zenei szakértelmük birtokában – azután rendszerint tudták, hogy milyen finomításokra és mesterfogásokra van szükség ahhoz, hogy elérjék a kívánt hangminőséget.” A 900-as sorozat rekordidő alatt vált széles körben ismertté a zenekarok, a művészek és a hangmérnökök körében. Az énekkapszulák hangzása, és különösképpen a 935-ös hangzása nagyon népszerű – ez kölcsönözte hangzását az MD 5235 kapszulának is, melyet a csúcskategóriás vezeték nélküli SKM 5200 mikrofonhoz terveztek.

Jókívánságok a világ minden tájáról

evolution_5.jpg

Kronológia

1998

A Sennheiser bevezeti az evolution vezetékes sorozatot: a 800-as énekmikrofon sorozatot és a 600-as hangszermikrofon sorozatot.

1999

A vezeték nélküli szenzáció: csak egy év telik el, és a Sennheiser piacra dob egy rádiómikrofon sorozatot énekesek, hangszeres zenészek, szónokok és riporterek számára.

2000

A cég az e 865 alakjában bemutatja az evolution sorozat első kondenzátor énekmikrofonját. Ennek a modellnek a hangzását Sting és hangmérnöke, Vish Wadi segítségével finomhangolták.

2003

A 900-as sorozat első mikrofonjainak, köztük az e 935 (kardioid – a képen) és az e 945 (szuper-kardioid) énekmikrofonnak a bevezetése.

A második generáció bevezetése: a vezeték nélküli evolution G2 sorozat szélesebb kapcsolási sávszélességének, szabad csatornákat kereső pásztázási funkciójának, egyszerű kezelésének, tökéletesített RF és AF jellemzőinek, valamint sokkal kisebb zsebadójának/-vevőjének köszönhetően forradalmasítja a vezeték nélküli rendszerek összeállítását.

2004

A vezetékes 900-as sorozat a következő hangszermikrofonokkal egészül ki: e 901, e 902, e 904, e 905, e 906, e 908 and e 914.

2007

Az SKM 5200-as mikrofonhoz való MD 5235 mikrofonfej bevezetése. Hangminőségét illetően ez a mikrofonfej az evolution 900-as sorozaton alapul; ezt a modellt kifejezetten a kiemelkedően hangos színpadi körülmények között való énekléshez tervezték.

2008

Az új e 965 alakjában a Sennheiser bemutatja az evolution sorozat zászlóshajóját, és egyben első nagy-membrános valódi kondenzátor mikrofonját. Az e 965 mikrofon kétmembrános jelátalakítóval, valamint kapcsolható (kardioid és szuper-kardioid) iránykarakterisztikával rendelkezik.

2009

A vezeték nélküli evolution G3 bevezetése, amely az evolution vezeték nélküli mikrofonok harmadik generációja. A sorozat olyan új funkciókkal rendelkezik, mint az infravörös szinkronizáció, a Soundcheck üzemmód, a Wireless Systems Manager szoftveren keresztül történő frekvencia-koordináció, a szélesebb hangtartomány és a kézimikrofonhoz való cserélhető mikrofonfejek – az evolution 900-as kapszulák hangzását is beleértve.

2011

A Sennheiser az első gyártó, aki olyan vezeték nélküli mikrofonrendszereket vezetett be, melyek 1800 MHz-es frekvenciánál továbbítják a jeleket. Mivel az a döntés született, hogy Európában a vezeték nélküli mikrofonok számára megszüntetik a 790-862 MHz-es UHF frekvenciák használatának lehetőségét, a vezeték nélküli evolution ew 100 G3‑1G8 rendszerek egy magasabb frekvenciasávba „költöztek”, amelyet számos európai országban kizárólag a vezeték nélküli audio átvitel számára tartanak fenn.

2013

Az evolution e 835 fx alakjában a Sennheiser egy olyan mikrofont vezet be, amely támogatja a TC‑Helicon énekeffekt egységeket.

(Képaláírások)

evolution 600+800 Series.jpg: Színpadi mikrofonok a 600-as és a 800-as sorozatból

evolution 900 Series.jpg: A sorozatot a csúcskategóriás evolution 900-as mikrofonok tették teljessé