Keresés
bejegyzés típusa
  • Minden találat
  • Termékek
  • Bejegyzések
  • Oldalak

Weboldalunk megújult 

A lakóépületekbe tervezett csúcskategóriás hangrendszereiről ismert és elismert Cinch Technology a közelmúltban arra vállalkozott, hogy egy londoni műemlék jellegű ingatlant komplett hangrendszerrel ruház fel. A Cinch Technology a lakossági hangrendszerek terén szerzett szakértelmére alapozva olyan K-array hangszórórendszereket választott erre a célra, melyek amellett, hogy észrevétlenül simulnak az ingatlan történelmi miliőjébe, kivételes hangminőséget biztosítanak.

A Vauxhall szívében található műemlék jellegű ingatlan a viktoriánus építészeti örökség egyik kivételes példánya. A Cinch Technology számára az jellentette a kihívást, hogy az épületbe olyan hangrendszereket kellett telepítenie, melyek nem veszélyeztetik annak történelmi integritását. Az otthoni és üzleti beépített rendszerek terén több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező Cinch Technology csapata olyan megoldást dolgozott ki, amely tökéletes egyensúlyt teremt az ingatlan örökségének megőrzése és a beépített digitális hangtechnika alkalmazása között.

A csapat elmondása szerint azért döntöttek az olasz K-array professzionális Vyper  és Lyzard hangszórórendszerei mellett, mert ezek kivételes hangminőségük és rendkívül diszkrét megjelenésük mellett kompakt formában is képesek kiemelkedő hangteljesítményt nyújtani. Ezek a keskeny, elegáns, diszkrét megjelenésű hangszórók szinte beleolvadnak a lakókörnyezetbe, így kiváló választást jelentenek műemlék jellegű épületek esetén, ahol kulcsfontosságú az esztétikus megjelenés.

Az ingatlan egyedi követelményeinek megismerése és a személyre szabott, megbízható megoldás megtalálása érdekében a Cinch Technology szorosan együttműködött az ingatlantulajdonosokkal és a belsőépítészekkel. „Egy újonnan felújított lakásról beszélünk, amely Dél-London egyik gyönyörű részén, egy park mellett és a folyó közelében található” – mondta Werner Weber, a Cinch igazgatója. „A lakás különlegessége és egyben a K-array hangszórók melletti döntésünk oka az, hogy egy műemlék jellegű ingatlanról van szó, ahol nem szabad semmit közvetlenül a falakra vagy a mennyezetre rögzíteni, ami némi találékonyságot igényelt a tervezőcsapatunk részéről.”

„A tulajdonosok egy teljes mértékben automatizált otthon helyett a zenehallgatást és a mozizást részesítették előnyben, ezért egy osztott hangrendszert terveztünk számukra. A hálószobákat, a fürdőszobákat és a nappalit mennyezeti hangszórókkal oldottuk meg, ahol pedig figyelembe kellett vennünk a műemlék jellegű ingatlanokra vonatkozó előírásokat, ott a 25 cm hosszú Vyper-KV25 miniatűr array-rendszereket szereltünk fel egyedi előlapokra. A tágas, nyitott terű konyhai étkezőben ezeket egy ülőpad alá rejtett Rumble-KU26 mélynyomóval egészítettük ki.”

A csapat úgy gondolkodott, hogy mivel a szélessávú KV25 hangszórók kompakt méretük ellenére is erőteljes és magával ragadó hangzást biztosítanak, a 150 Hz-es tartomány alatt a mélysugárzóval kiegészülve részletgazdag hangzással képesek megtölteni a helyiséget. A hangszórókat a padlótól a mennyezetig érő, kertbe vezető üvegajtó két oldalán helyezték el, így a 140°-os vízszintes szórási szöggel a hang kényelmesen lefedi a nagyméretű konyhát – a nyitott boltíven keresztül az étkezőbe is közvetlenül átjutva –, míg a keskeny 40°-os függőleges lefedettség kivédi a mennyezetről vagy a pultról való visszaverődést, és a helyiség teljes egészében egységes hangzásról gondoskodik.

A nagy belmagasságú emeleti szalonban a külső falon egy pár Lyzard-KZ14 mikro-array, a sarokban pedig a mélyfrekvenciás hangok kiemeléséhez egy Rumble-KU44 mélynyomó kapott helyet. A 10 cm magas KZ14-ek a nagyméretű utcai ablakokon beáradó fény ellenére is tökéletesen beleolvadnak környezetükbe, csupán gazdag hangzásuk hívja fel magára a figyelmet.

Werner magyarázata szerint: „Az ügyfeleknek három zenerajongó tinédzser gyermekük van, akik a központi Bluesound streaming szolgáltatáson keresztül a ház bármely pontján hallgathatják zenéiket. Megfigyeltem, hogy manapság az emberek szórakozás közben már nem a TV előtt üldögélnek; rendszerint mindannyian a konyhában gyűlnek össze – ennek a háznak a kertre néző, hatalmas, amerikai stílusú konyhája pedig tökéletes erre a célra.”

„A konyhába telepített Vyper hangzórók valóban impozánsan szólnak, lenyűgöző 108 dB-es csúcshangerővel. Az ülőpad alá szerelt négy nagyteljesítményű 4″-os hangszóróval rendelkező Rumble mélynyomó pedig ütős basszussal tölti meg a helyiséget. A zene a tulajdonosok szabadidős tevékenységének szerves részét képezi, a K-array rendszerek magával ragadó hangerőszintjével pedig az ingatlan igazi szórakozóhellyé varázsolható.”

Az elgondolás dióhéjban annyi volt, hogy a megrendelő és az építész közös megegyezéssel egy diszkrét megjelenésű, a környezetébe szinte beleolvadó hangrendszert kívánt telepíteni. A telepítő csapat szerint: mivel mind a Vyper, mind a Lyzard bármely tetszőleges RAL színre festhető, az adott falszínre festve szinte észrevétlenül simulnak környezetükbe, rendkívül szerény méretük pedig még lenyűgözőbbé teszi hangteljesítményüket.

A hang a házban az újonnan épített alagsori technikai helyiségben elhelyezett központi AV rack-ről kerül elosztásra, ahol a rackbe szerelt Bluesound médialejátszó és DSP erősítő is helyet kapott.

Weber szavaival: „A K-array termékek egyesült királyságbeli forgalmazójának támogatása nagyban hozzájárult a projekt sikeréhez. A 2B Heard a RAL-szín kiválasztásán túl a K-array rendszer helyiségekre szabott specifikációjának ellenőrzésében is segítségünkre volt. És mivel a 2B Heard céghez nemrégiben csatlakozó Matt (Hollandia) a lakókörnyezeti alkalmazások terén már nagyobb gyakorlatot szerzett, az egész folyamat során igazán szakértő támogatásban lehetett részünk.”

„Ami a K-array termékek kapcsán midig lenyűgöz, az az, hogy milyen kicsi lehet egy hangszóró. A lakossági szektorban fontos szerepet játszanak a vizuális szempontok, és amikor először hallják meg az ügyfelek a hangszórók hangját, teljesen odavannak, hogy milyen jól szól. Szakmabeli kollégák szerint nem lehet más a magyarázat, minthogy „boszorkányság” van a dologban – ugyanis hihetetlen, hogy egy ennyire kicsiny hangszóró ilyen szélessávú hangzásra képes. Itt nem csupán magasakról és mélyekről van szó, a teljes spektrum megszólal és hihetetlenül gyönyörűen szól. Az elmúlt években a hangszóróegységek és a DSP-technológia is jelentős fejlődésen mentek keresztül, és mivel az audio streaming is többnyire veszteségmentesen továbbítja a hangot, a rendszer a teljes hangspektrumban figyelemreméltóan egyenletes frekvenciamenetet kínál.”

„Nem hiszem, hogy van még egy olyan termék a piacon, amely képes lenne arra, amire a K-array – ezek a rendszerek a diszkrét megjelenés és a lenyűgöző hangzás tökéletes ötvözetei. Minkét tekintetben a legjobbat kapjuk: ami teljes mértékben egyedülálló! Számomra ebben a projektben nem is jöhetett más szóba, mint a K-array.”