„Ez a rendszer mesterműnek számít mind a digitális, mind a vezeték nélküli technológia területén” – mondta Kevin Jungk, a Sennheiser vezeték nélküli mikrofonjainak portfólió menedzsere. „Ez a rendszer egyedülállóan kiváló hangminőséget és egyszerű használatot kínál. A felhasználóknak például a keresztmodulációs frekvenciák elkerüléséhez nem kell többé kiszámolniuk azokat, mivel átviteli frekvenciáikat kényelmesen, egy négyzethálóban helyezhetik el.”

 

A legkülönbözőbb környezetekben is ideális

Ez az úttörő digitális vezeték nélküli rendszer két átviteli módot kínál, melynek köszönhetően bármely szükséglethez és környezethez képes igazodni. A rendszer nagyfelbontású (HD – High Definition) üzemmódban teljes mértékben tömörítés mentes, műtermékek nélküli audio jeleket továbbít, mintha egy kiváló minőségű, vezetékes mikrofont használna. A nagy hatótávolságú (LR – Long Range) üzemmódot a számos interferencia-forrással bíró, nehéz átviteli körülmények esetére fejlesztették ki. Ez a megoldás egy saját digitális Sennheiser audio kodekkel maximális hatótávolságot biztosít. „Ez a kifinomult kodek olyan hangminőséget biztosít, amely túlszárnyalja az FM rendszerek hangminőségét” – magyarázta Kevin Jungk. „Ennek a két üzemmódnak köszönhetően a Digital 9000 a jelenleg elérhető legsokoldalúbb és a helyszíni igényekhez és követelményekhez leginkább alkalmazkodni képes digitális vezeték nélküli rendszer.”

 

Belülről fakadó egyszerű kezelhetőség

A vevő- és adóegységek infravörös szinkronizálásán és a nagyobb vételi rendszerek kialakításához biztosított kényelmes antenna átvezetésen (Loop-Through) túl, a Digital 9000 rendszer számos egyéb egyedi funkciót is kínál. Mindenekelőtt a rendszer nem hoz létre keresztmodulációs termékeket – a teljes rendszerre jellemző magas fokú linearitásnak (az adóegységektől az antennákon át a vevőegységekig) és a speciális adóegység kialakításnak köszönhetően a fárasztó keresztmoduláció számítás már a múlté. Az átviteli frekvenciák egyszerű módon, egy négyzethálóban helyezhetők el.

 

A vevőegység továbbá automatikusan méri a vevőegység és az antennaerősítő közötti RF kábel veszteséget és ennek megfelelően állítja be az erősítést. „Ennek köszönhetően a szerényebb RF ismeretekkel rendelkező felhasználók is könnyebben kezelik az RF vezeték nélküli rendszert“ – mondta Kevin Jungk.

 

Optimális vezérlés – további információk a vevőegységről

Az EM 9046 vevőegység szívét egy logikusan elhelyezett szabályzókkal rendelkező, nagyméretű kijelző alkotja. Háromféle kijelzési mód gondoskodik arról, hogy az RF mérnök és a hangmérnök élő helyzetekben optimális áttekintést nyerhessen a fontos paramétereket illetően, és egy egyértelműen kezelhető, ikon-alapú menün keresztül gyorsan tudja változtatni a beállításokat. A csatornák a fejhallgató kimeneten keresztül hallgathatók le, egyedileg, vagy tetszőleges számban kombinálva.

 

A modul rendszerű EM 9046 vevőegység egy központi keret, mely belül max. nyolc vevőegységnek ad helyet. A vevőegység rendszer UHF tartomány lefedettsége: 470 – 798 MHz (328 MHz sávszélesség). Annak érdekében, hogy a rendszer egy meglévő infrastruktúrába is könnyen integrálható legyen, a felhasználó választhat, hogy a transzformátor-szimmetrizált analóg vagy digitális AES3 audio kimeneti modult, vagy a kettő kombinációját szeretné használni.

 

A rendszer beállítását egy beépített grafikus spektrumelemző, valamint egy RF szint rögzítő segíti (előbbi az RF frekvenciákat pásztázza, utóbbi pedig ellenőrzi a vételt és optimalizálja az antenna pozíciókat). A vevőegység ajánlatot tesz a munkakörnyezetnek leginkább megfelelő átviteli mód használatára, és automatikusan beállítja az RF kábelveszteség kompenzálásához szükséges erősítést. A rendszer antenna erősítői a vevőegységen keresztül vezérelhetők, mely hasznos segítséget jelent külső antennák használata esetén.

A több-csatornás vevő és az adóegységek opcionálisan titkosított adatátvitelt is használhatnak, véletlenszerűen generált, védett kulcsokkal. Ez a megoldás védi a rádió összeköttetést és megakadályozza, hogy ahhoz illetéktelenek is hozzáférjenek.

A vevőegység akár tíz komplett rendszer konfigurációját képes tárolni, így a beállítások könnyen visszahívhatók és újból használhatók.

 

skm_9000_1.jpgErőteljes hangzás – további információk a kézimikrofonról

Az SKM 9000 kézimikrofon kompatibilis az összes evolution vezeték nélküli G3 és 2000-es sorozatú mikrofonfejjel, a Neumann KK 204 és KK 205 kapszulákat is beleértve. Ez azt jelenti, hogy a művész kedvenc hangzása könnyen átvihető az új rendszerre. Az említett kapszulák mellett a kézimikrofon négyféle dedikált 9000-es sorozatú kapszulával is felszerelhető.

 

„A 9000-es sorozat nem lett volna teljes a legsikeresebb élő koncert kapszula hangzása nélkül, és boldog vagyok, hogy a kardioid, dinamikus MD 9235 is az új digitális rendszer része” -mondta Kevin Jungk. Az MD 9235 rock ’n’ roll hangzását három permanensen polarizált kondenzátor mikrofonfej (ME 9002 (gömb), ME 9004 (kardioid) és ME 9005 (szuper-kardioid)) áttetsző hangzása egészíti ki. A kondenzátor mikrofonfejek kevésbé érzékenyek a pop-zajra, és az aktuális kapszulák felett és alatt elhelyezett, hópehely-alakú gumi függesztésnek köszönhetően rendkívül alacsony kezelési zajjal rendelkeznek.

 

A masszív SKM 9000 88 MHz-es kapcsolási sávszélességgel, fekete és nikkel színben kerül forgalomba. A broadcast egységek vagy a művészek és személyzetük közötti kommunikáció megkönnyítése céljából utasítás-funkcióval rendelkező változatok is kaphatók. Mivel a kézimikrofon digitálisan továbbítja a jeleket, nem alkalmaz kompandert és mentes a járulékos zajtól, ami a vezetékes mikrofonokra jellemző hangtisztaságot biztosít.

 

sk_9000_1.jpgSokoldalú és könnyű – további információk a zsebadóról

Az SK 9000 zsebadó könnyen elrejthető és egyszerűen rögzíthető; magnézium házzal kerül forgalomba, mely a maximális szilárdság mellett is könnyű. Az adóegység bármely 3-érintkezős, Lemo csatlakozóval rendelkező headset mikrofonnal vagy csíptetős mikrofonnal használható, és egy vonalbemenetet is kínál gitárok vagy egyéb hangszerek csatlakoztatásához. „Mivel a rendszer a vezetékes rendszerekhez hasonló hangot képes továbbítani, egy három-fokozatú gitárkábel emulátorral is elláttuk – a tökéletes hangszeres hangzás eléréséhez” – magyarázta Kevin Jungk.

 

Az SK 9000 négy különböző frekvencia-tartományban (88 MHz sávszélesség) kapható; a személyzet és a művészek/riporterek közötti kommunikáció megkönnyítéséhez kiegészítőként egy utasítás-funkció kapcsoló is kapható.

 

Szelektív és megbízható – további információk az antenna erősítőkről és az antennákról

A Digital 9000 rendszer nemkívánatos frekvenciák és interferencia elleni védelme érdekében az AB 9000 antenna erősítőt nyolc darab nagy szelektivitású szűrővel látták el, mely csak egy meghatározott frekvencia-ablakon való átjutást tesz lehetővé. Így a nemkívánatos jelek még az első aktív komponens előtt blokkolásra kerülnek, ami általánosan rendkívül megbízhatóvá teszi a rendszert. A szűrő az antenna erősítőn manuálisan, vagy a vevőegységen – az antenna kábelen keresztül – távvezérléssel állítható.

 

Az AB 9000 max. 17 dB-es erősítést nyújt és önálló antennaerősítőként vagy az A 9000 körsugárzó antenna és az AD 9000 irányított antenna részeként kapható. A vevőegység UHF tartományát két antennaerősítő változat (470-638 MHz és 630-798 MHz) fedi le.

 

Áramellátás – további információk az akkukról és a töltőkről

A 9000-es sorozat adóegységei környezetbarát lítium-ion újratölthető akkucsomagokról működtethetők – a kézi-mikrofonon, a zsebadón, valamint a vevőegységen precíz hátralévő üzemidő kijelzéssel. Az SKM 9000 áramellátása a BA 60 újratölthető akkucsomagon keresztül történik, mely az adóegységet 5,5 üzemórára elegendő munícióval látja el. Az SK 9000 zsebadó áramellátásáról a BA 61 akku gondoskodik, 6,5 óra üzemidőt biztosítva. Szabvány elemekkel való működtetésre is van lehetőség.

 

Az L 60 töltő két darab BA 60 vagy BA 61 akkut tölt újra, bármely összeállításban. Az akku egy órán belül 70%-os töltöttségi szintet ér el, a teljes feltöltöttségig három órára van szükség – a töltöttségi szint állapotát háromszínű LED-ek jelzik. Maximum 4 db töltő fűzhető láncba és látható el árammal egyetlen tápegységen keresztül.

 

Spektrum-hatékony vezeték nélküli kapcsolat

„Összefoglalva, a Digital 9000 egy aprólékos gondossággal megtervezett vezeték nélküli rendszer” – mondta Kevin Jungk. „A spektrum egy szűkös erőforrás, ezért a rendszer egyes részeit a legmagasabb frekvencia-hatékonyság jegyében tervezték meg. Sok energiát fektettünk abba, hogy a tényleges hang-átvitel során a lehető legnagyobb adatsebességet érjük el, páratlan hangteljesítményt biztosítva a Digital 9000 számára. Mert minden a hangzásról szól.”

 

Interjú a Digitális 9000-es rendszerről Gerrit Buhe-val, a Sennheiser elektronikai és jelfeldolgozó rendszereinek fejlesztési vezetőjével, itt olvasható.

 

A Digital 9000 rendszer áttekintése

EM 9046 központi vevőegység

SK 9000 zsebadó

SKM 9000 kézimikrofon

SKM 9000 COM kézimikrofon utasítás-funkcióval

MD 9235 dinamikus mikrofonfej, kardioid karakterisztikával

ME 9002 kondenzátor mikrofonfej, gömbkarakterisztikával

ME 9004 kondenzátor mikrofonfej, kardioid karakterisztikával

ME 9005 kondenzátor mikrofonfej, szuper-kardioid karakterisztikával

AB 9000 nagy szelektivitású, távvezérelhető antennaerősítő

A 9000 körsugárzó antenna, AB 9000 erősítővel

A 9000 irányított antenna, AB 9000 erősítővel

L 60 töltő az adóegység akkucsomagokhoz

BA 60 újratölthető lítium-ion akku csomag az SKM 9000 kézimikrofonhoz

BA 61 újratölthető lítium-ion akku csomag az SK 9000 zsebadóhoz

 

A Digital 9000 rendszer műszaki jellemzői 

Rendszer

Frekvencia tartomány (RX):       470–798 MHz

Frekvencia-tartomány (TX):       470-558 MHz; 550-638 MHz; 630-718 MHz;

                                               710-798 MHz

Frekvencia-tartomány

(antenna erősítők):                    470-638 MHz; 630-798 MHz; – mindegyik nyolc

                                               szelektív antenna szűrővel

Átvitel                                      magasabb rendű digitális moduláció

                                               HD üzemmód – audio tömörítés nélkül

                                               LR üzemmód – SeDAC kodekkel (Sennheiser Digital Audio Codec)

Audio frekvenciamenet              30 Hz – 20 kHz (3dB) SK 9000 zsebadóval – vonal

                                               bemenet

                                               60 Hz – 20 kHz (3 dB) SK 9000 zsebadóval – mikrofon

                                               80 Hz – 20 kHz (3 dB) SKM 9000 kézimikrofonnal

Dinamika-tartomány                  112 dB(A)

Látencia                                    analóg audio kimenet: 3,2 ms

                                               digitális audio kimenet: 3,0 ms

THD                                         HD üzemmód: < 0,01% (1 kHz-nél)

                                               LR üzemmód: < 0,03% (1 kHz-nél)

 

Vevőegység

Vételi csatornák                        központi egységenként maximum nyolc

Vevőegység működési elve        dupla szuperheterodin

Diversity rendszer                     True Bit Diversity

Érzékenység                             HD üzemmód: -86 dBm

                                               LR üzemmód -100 dBm

Audio kimeneti feszültség           XLR szimmetrizált, -10 dBu – +18 dBu,

                                               1 dB-es lépésekben (2 kOhm)

Fejhallgató kimenet                   2 db 100 mW (32 ohm-nál), rövidzárlat biztos

Digitális audio kimenet               AES3, XLR-3, 44,1 kHz; 48 kHz, 88,2 kHz vagy 96 kHz,

                                               24 bites, kívülről szinkronizálható; 8 XLR-3 aljzat és

                                               egy 25-érintkezős Multi-core/sub-D aljzat

Audio kimenetek                       kétféle modullal láthatók el, analóggal (AAO),

                                               digitálissal (DAO), vagy ezek kombinációjával

Méretek                                    177 x 449 x 496 mm (fogantyúk nélkül)

Világóra mintavételezési

frekvenciák:                             44,1 kHz, 48 kHz, 99,2 kHz, 96 kHz

                                               (vagy külső szinkronizáció)

 

Kézimikrofon

Kapcsolási sávszélesség             88 MHz

RF kimenő-teljesítmény              HD üzemmód: 10 mW rms, 50 mW csúcs

                                               LR üzemmód: 25 mW rms, 50 mW csúcs

Frekvencia-tartás                      < 5 ppm

Hangolhatóság                          25 kHz-es lépésekben

Audio erősítés                           3 dB-es lépésekben szabályozható (0 – +62 dB)

                                               (a mikrofonfejtől függően)

Alsó vágási frekvencia               szabályozható (80 Hz, 100 Hz, 120 Hz)

Üzemidő                                   max. 5,5 h – BA 60 akkuval

Teljesítmény felvétel:                max 960 Watt

Méretek                                    hossz: 270 mm, átmérő: 40 mm

Tömeg                                      kb. 350 g – BA 60 újratölthető akku csomaggal

                                               és ME 9005 mikrofonfejjel

 

Zsebadó

Kapcsolási sávszélesség             88 MHz

RF kimenő-teljesítmény              HD üzemmód: 10 mW rms, 50 mW csúcs

                                               LR üzemmód: 25 mW rms, 50 mW csúcs

Frekvenciatartás                        < 5 ppm

Hangolhatóság                          25 kHz-es lépésekben

(mikrofon/vonal bemenet)          3-érintkezős Lemo aljzat

Audio erősítés                           mikrofon: 3 dB-es lépésekben szabályozható (0 – +42 dB)

                                               hangszerek: 3 dB-es lépésekben szabályozható (-6 dB –

                                               +9 dB)

                                               vonal: -6 dB

Bemeneti impedancia                 mikrofon: 22 kOhm

Alsó vágási frekvencia               mikrofon: szabályozható (60 Hz, 80 Hz, 100 Hz, 120 Hz)

Hangszer kábel emuláció            kábelhossz három lépésben szabályozható

Üzemidő                                   6,5 h – BA 61 akkuval

Teljesítmény felvétel:                max 960 Watt

Méretek                                    76 x 62 x 20 mm – BA 61 akku csomaggal

Tömeg                                      kb. 147 g – BA 61 újratölthető akku csomaggal

                                               és övcsipesszel