A Cambridge Sound Management a világ legnagyobb hangelfedési megoldásokat kínáló és gyártó cége. QtPro Hangelfedési DynasoundPro rendszereivel a legkülönfélébb iparágak területén működő szervezeteknek nyújt segítséget a magánszféra védelmében, a zajterhelés csökkentésében és a munkahelyek hatékonyságának növelésében.

A Cambridge Sound Management sajátfejlesztésű hangelfedési technológiája az emberi beszéd frekvenciáit használva egyenletes, alig érzékelhető háttérhang kibocsátásával működik. Költséghatékony és könnyen telepíthető hangelfedési megoldásait, valamint hangosbemondó és háttérzene rendszereit világszerte több tízmillió négyzetméternyi területen alkalmazzák különféle kereskedelmi szervezetek, egészségügyi létesítmények, pénzügyi szolgáltatók, kormányhivatalok és oktatási intézmények.

 

 

A hangelfedés egy olyan eljárás, melynek során háttérhang hozzásadásával csökkentik a zajterhelést, védik a magánszférát, illetve növelik az irodai komfortérzetet.

A hangelfedéssel elfedhetők a zajok

A hangelfedés egy környezeti háttérhang, amely az emberi beszéd frekvenciájához igazodva védettebb magánszféráról gondoskodik.

A tervezők a legkülönfélébb elemek figyelembevételével célozzák meg a zajok kezelését és a magánszféra biztosítását, amit a hangok elnyelésével (Absorb), kizárásával (Block), illetve elfedésével (Cover) kívánnak elérni – ezt gyűjtőnéven ABC akusztikai tervezésnek nevezünk. A hangelfedő rendszereket a zajok elfedésére tervezték.

A hangelfedéssel költséghatékonyan csökkenthető a zajterhelés, illetve biztosítható a magánbeszélgetések védelme. A hangelnyelő anyagok (szőnyeg, álmennyezeti lapok stb.) és az elválasztó szerkezetek (falak, fülkeelválasztók stb.) alkalmazása költséges és kihasználatlan megoldást jelent, különösen modern irodákban.

A hangelfedés az emberi beszédet is elfedi, így védettebb magánszféráról gondoskodik.

A hangelfedés egy környezeti háttérhang, amely az emberi beszéd frekvenciájához igazodva védettebb magánszféráról gondoskodik.

Hang hozzáadása esetén úgy érzékeljük, hogy az adott tér halkabb. Ellentmondásosnak hangzik, de igaz. Ez azért van, mert a hozzáadott hang csökkenti az emberi beszéd érthetőségét. Amikor nem érted azt, amit valaki mond, akkor a beszéd kevésbé zavaró – sőt, talán észre sem veszed.

A hangelfedés a környezeti zajszint megemelésével az épületet csendesebbnek érzékelteti, a beszéd pedig azáltal, hogy nehezebben érthető, kevésbé lesz zavaró. Amikor nem érted azt, amit valaki mond, akkor a beszéd kevésbé zavaró – sőt, talán észre sem veszed.

A hangelfedés a légáramhoz hasonló környezeti hang, amelyet kifejezetten az emberi beszéd frekvenciájához igazítottak, hogy ezáltal az nehezebben érthető, így kevésbé zavaró legyen. A hangelfedés nem semmisíti meg a hangot, illetve nem szünteti meg a beszédzajt az adott környezetben; egyszerűen csökkenti azt a távolságot (a zavaró zaj hatósugarát), ahonnan a beszélgetések mások által hallhatók, illetve érthetők.

A hangelfedés hangja egy gyenge légáraméhoz hasonlít

Megfelelő hangelfedés alkalmazása esetén a hangelfedés alig érzékelhető, hangja pedig a gyenge légáraméhoz hasonló. Általában bele kell olvadnia a munkahely háttérzajába és a munkahely általános légkörének részévé kell válnia. Némely téves elképzeléstől eltérően a hangelfedés nem „fehér zaj”. A fehér zaj frekvenciája felerősítést követően nagyon kellemetlen lenne (gondolj csak azokra rádióállomásokra, amelyek csak statikus zajt sugároznak).

A hangelfedés jobban beleolvad a háttérhangba, mint a fehér zaj

A hangelfedésre gyakran hivatkoznak „fehér zajként”, de ahogyan a baloldali diagramon látható, jelleggörbéjük jelentősen eltér.

fehér zajtól eltérően a hangelfedést kifejezetten az emberi beszéd frekvenciájához igazítják, ügyelve arra, hogy hangja az emberi fül számára kellemes legyen. Megfelelő alkalmazás esetén a hangelfedésnek a munkahely

„háttérmorajába” kell olvadnia, miközben a beszédet kevésbé hallhatóvá és érthetővé kell tennie.

Ezzel szemben a fehér zaj frekvenciája nagyon kellemetlen lenne, ha hangerejét felemelnék az emberi beszédet hatékonyan elfedő szintre – gondolj az „AM rádióállomások hangos statikus zajára”. Egyébként elképzelhető, hogy valamennyire elfedné az emberi beszédet, de nem elég hatékonyan, illetve hatásosan, mivel nem ehhez igazították.

A hangelfedés javítja az összpontosítást és a produktivitást

A dolgozókat 11 percenként megzavarja valamilyen beszélgetés, és minden egyes nap átlagban 21,5 percet vesztegetnek el a zavaró beszélgetések miatt. Hangelfedés alkalmazásával ez az idő visszaszorítható. A hangelfedéssel kapcsolatos további információkhoz látogass el a Cambridge Sound Management weboldalára.

A hangelfedés a magánbeszélgetések védelméről is gondoskodik

A dolgozók 53%-a számol be arról, hogy az irodában akaratlanul is bizalmas vállalati információkat említő beszélgetések fültanuivá válik. A megfelelő magánszféra hiánya az előírások betartásával kapcsolatos aggodalmakat, illetve jogi aggályokat is felvethet, amikor a dolgozók az ügyfelekkel kapcsolatos pénzügyi, egészségügyi, illetve egyéb magánjellegű információkról beszélgetnek. A hangelfedés segít, hogy a cégek biztosítani tudják az ügyfelekkel, a vállalattal, illetve a dolgozókkal kapcsolatos bizalmas információk védelmét.

A Cambridge Sound Management megoldásai mostantól elérhetőek az Audio Partner kínálatában!