Interjú David Missallal a Sennheiser üzleti kommunikációs eszközökért felelős szakemberével

David Missall, a Sennheiser tanácsadója és műszaki alkalmazásmérnöke, ebben az interjúban arról beszél, hogy az Evolution Wireless Digital rendszerek milyen jelentős szerepet töltenek be az AV- és IT-megoldások piacán.

David Missall a Sennheiser üzleti kommunikációs eszközökért felelős tanácsadója és műszaki alkalmazásmérnöke

David, miben különbözik az Evolution Wireless Digital az AV- és IT-megoldások piacának többi termékétől?

Az Evolution Wireless Digital hihetetlen értéket képvisel – amolyan digitális „csodafegyverként” tekintek rá, amely rengeteg igényre kínál megoldást, elérhető áron.

UHF frekvenciasávon működik, a legfejlettebb digitális vezeték nélküli átvitelt alkalmazza, használatával több vezeték nélküli csatorna is percek alatt beállítható, és természetesen kiváló hangminőséget nyújt. Ezen felül lehetőséget kínál a Smart Assist alkalmazáson keresztül az automatikus frekvenciabeállításra, a bemeneti dinamikatartomány 134 dB – ami a szokásos 120 dB ötszöröse –, a válaszidő 1,9 milliszekundum, az újratölthető akkumulátornak köszönhetően pedig akár 12 órás üzemidó is elérhető. Egy ilyen teljeskörű megoldás tényleg leegyszerűsíti az AV- és IT-rendszerek felhasználóinak munkafolyamatait.

Megfizethető áron kínáljuk a legmagasabb bemeneti dinamikus tartományt, a könnyű kezelhetőséget és az adók közötti keresztmoduláció csaknem tökéletes kiküszöbölését. Mivel elhanyagolható a keresztmoduláció, a rendszer kiemelkedő hatékonysággal képes elhelyezni a frekvenciákat egy adott térben, ügyesen közelebb hozva azokat egymáshoz a rendelkezésre álló spektrumon belül.

Kik lennének a tipikus felhasználók az AV és az IT területeken?

Ennek a rendszernek a használata azokon a helyeken a legpraktikusabb, ahol a könnyű használat és a sokoldalúság az elsődleges cél. Az EW-D rendszerekkel tehát főként osztálytermekben, iskolai színpadokon, valamint tárgyaló- és konferenciatermekben fogunk találkozni. Olyan helyeken, ahol ugyan több vezeték nélküli mikrofonra van szükség, mégis felesleges egy olyan komplex hálózati rendszert működtetni, amely több száz vezeték nélküli csatornát, valamint teljes központi felügyeletet és elemzést igényel. Az EW-D azoknak az iskoláknak és irodáknak készült, amelyek költséghatékony, megbízható, frekvenciahatékony és mindezek mellett kiváló hangminőséget keresnek.

Az alkalmazásalapú munkafolyamatokkal és a beépített professzionális funkciók gazdag tárházával rendelkező Evolution Wireless Digital költséghatékony megoldást kínál azoknak az iskoláknak, amelyek nem igényelnek teljesméretű hálózati rendszert

A vállalati és iskolai rendezvényeken az AV-csapat számára általában nem áll rendelkezésre az a sávszélesség, amivel kiterjedt frekvenciavizsgálatot tudnának végezni, emiatt küzdelmes lehet a vezeték nélküli rendszerek beállítása. Ezek a felhasználók olyan mikrofonrendszert szeretnének, amely megbízható és azonnal működik, anélkül, hogy RF szakértőt kéne hívniuk vagy épp azzá kéne válniuk. Nem minden vállalkozás és iskola tud alkalmazni olyan szakembert, aki képes felügyelni a vezeték nélküli hálózatot, valamint beállítani az audiorendszert egy-egy tanóra vagy előadás előtt. Az Evolution Wireless Digital lényege az egyszerűség és a könnyű használat, így még a szakképzettséggel nem rendelkező rendszergazdák is csatlakoztathatják mikrofonrendszerüket okostelefonjuk segítségével, és kiváló vezeték nélküli hangzást érhetnek el.

Evolution Wireless Digital
Az Evolution Wireless Digital ideális rendszer a vállalati és az iskolai rendezvényeken

Az EW-D megjelenik majd szakmai vásárokon, konferenciákon, workshopokon és más előadótermekben is. Bár ezek a helyszínek nem igényelnek hálózati kapcsolódást, általában több tucat vezeték nélküli rendszer található tereikben. Tökéletes alkalmazási példa az InfoComm vagy az ISE szakkiállítás, ahol a különböző helyszíneken számos prezentáció folyik párhuzamosan. Az Evolution Wireless Digital a professzionális UHF-sávban működik, és lehetővé teszi a helyszíni AV-csapat vagy az előadók számára, hogy a különböző vezeték nélküli technológiáktól egyébként zsúfolt környezetben egy mobilalkalmazáson keresztül, egyszerűen kapcsolódjanak a rendszerhez. Az eszköz elvégzi a megfelelő frekvenciavizsgálatot és -koordinációt helyetted.

Mi az EW-D megszületésének története?

A vezeték nélküli digitális Evolution rendszerek már régóta elérhető, de ez az első alkalom, hogy a Sennheiser ebben az árkategóriában kínál digitális rendszert. Ennek oka a Sennheiser vezeték nélküli rendszerek fejlesztésének egyedülállóságában rejlik. A korszerűsítés irányába fentről lefelé haladunk, és az abszolút legjobb, legkiválóbb és leginnovatívabb termék létrehozására összpontosítunk. A csúcskategóriás termékfejlesztésből származó tanulságokat más területeken is alkalmazzuk. Bár nem ez a piacra lépés leggyorsabb stratégiája, mégis sikeresnek bizonyult, és lehetővé tette számunkra, hogy az iparágon belül számos mércét állítsunk fel.

Vessünk egy pillantást például a Digital 9000 vezeték nélküli rendszerünkre. Megtanultuk megalkotni a legjobbat, azzal, hogy megalkottuk a legjobbat. Ez volt és marad továbbra is az egyetlen tömörítetlen hangzást kínáló digitális vezeték nélküli rendszer a piacon, annak ellenére, hogy évekkel ezelőtt fejlesztették ki. A termékből tanulva aztán elkezdtünk azon dolgozni, hogy a technológiát megfizethető áron kínáljuk, a teljesítményt érintő kompromisszumok nélkül – így született meg a Digital 6000. Az ebből a termékcsaládból szerzett tanulságokat most az Evolution Wireless Digital esetében kamatoztattuk. A Sennheisernél a rendelkezésre álló legmodernebb technológia megalkotására törekszünk, majd a tapasztalatainkra építve növeljük az elérhetőséget az új piacokon. Végül is nekünk az a dolgunk, hogy az ügyfél mindig elégedett legyen, attól függetlenül, hogy melyik vezeték nélküli rendszert választja.

A fejlettebb Sennheiser rendszerekből vett technológiának köszönhetően a frekvenciaszámítás már a múlté. Legyen szó iskolai zenekarokról vagy vállalati előadásokról – az alkalmazás átvizsgálja a helyiséget, és segít a felhasználóknak megtalálni a legjobb frekvenciákat

Hogyan biztosítja a Sennheiser az EW-D felhasználóbarát működését?

A fejlesztési folyamat előtt és közben szoros kapcsolatban álltunk különböző végfelhasználói csoportokkal annak érdekében, hogy alaposan megismerjük, mi az, amit a végfelhasználóink szeretnek és mi az, amit nem kedvelnek a vezeték nélküli rendszerek használata során. Megvizsgáltuk, hogyan használják ügyfeleink a gyakorlatban az adó- és vevőegységeket, valamint hogyan reagálnak azok a mobilalkalmazásra. Azzal, hogy a végfelhasználókat kezdettől fogva bevontuk a folyamatba, majd később, demóverziók szigorú tesztelésére invitáltuk őket, pontos visszajelzést kaphattunk a rendszer gyenge pontjairól a beállítással, a hangerővel és a frekvenciaválasztással kapcsolatban. Megvizsgáltuk, majd megszüntettük ezeket a gyenge pontokat, aminek következtében egy kimagaslóan felhasználóbarát termékkel lettünk gazdagabbak.

A Smart Assist alkalmazás végigvezeti a felhasználókat a vezeték nélküli mikrofonrendszer beállításán – mintha mindig kéznél lenne egy hangmérnök

Például az erősítés beállítása az adóegységen nem túl egyszerű dolog. A visszajelzések másik fontos részét képezték a frekvenciakoordinációval kapcsolatos kihívások – a felhasználók kétségbeesetten vadásztak egy-egy szabad frekvenciára, és nehezen döntöttek arról, hogy melyiket válasszák, ha egynél több szabad frekvencia állt rendelkezésre.

Mindezt figyelembe vettük az Evolution Wireless Digital és a Smart Assist alkalmazás elkészítésénél. Az alkalmazás automatikusan kiválasztja a frekvenciákat, és biztosítja azok hatékony működését, kiküszöbölve a vezeték nélküli rendszerek beállításával járó nehézkes frekvenciaválasztást. Ami pedig az erősítés-beállítást illeti, épp akkora dinamika-tartományt (134 dB) rendeltünk az adóegységhez, hogy ne kelljen aggódni az adó bemeneti túlvezérlése miatt. Kivettük az adó gain-jét az egyenletből, és beletettük a vevőbe. A vevőkészülékben kétfokozatú erősítés-beállítás működik, amit az alkalmazás segítségével távolról lehet vezérelni.

A Smart Assist alkalmazás átfogó használati útmutatót tartalmaz, ezzel is növelve a termék egyszerű használatát.

Mire kell a tanácsadóknak felfigyelniük?

Az Evolution Wireless Digital egy újabb problémamegoldó eszköz a Sennheiser eszköztárában, amely újszerű megoldást kínál a felhasználók számára. Nem mindenkinek van szüksége hálózati megoldásra, amikor vezeték nélküli rendszert választ. Mindig akad olyan forgatókönyv, melynek során a végfelhasználók kevesebb csatornát igényelnek a digitális rendszerben. Az EW-D a Sennheiser megfizethető digitális megoldása, amelyet nem kell hálózatba kötni. A Sennheiser kínálatának új gyöngyszeme, az Evolution Wireless Digital, lenyűgöző megoldáscsomagot kínál a tanácsadói piac számára. Azoknak az ügyfeleknek pedig, akiknek hálózati rendszerre van szükségük, rendelkezésükre áll a funkciógazdag SpeechLine Digital Wireless rendszer.

www.sennheiser.com/ew-d-business