Az Edinburgh-i Egyetem jelenleg cseréli le analóg Sennheiser mikrofon-rendszerét az audio specialista legújabb SpeechLine Digital Wireless sorozatára. A beszédre optimalizált digitális vezeték nélküli megoldást 320 teremben telepítik. Stephen Dishon, az egyetem AV-rendszerekért felelős munkatársa azért szánta rá magát erre a lépésre, mert a SpeechLine Digital Wireless termékek egycsapásra képesek megoldani számos problémáját: elkerülik a frekvenciaforgalomban keletkező dugókat, megakadályozzák a környezetben lévő más mikrofonokkal fellépő interferenciát, az akkuk pedig hosszabb ideig működőképesek. Végül, de nem utolsósorban Stephen Dishon úgy gondolja, hogy a német digitális rendszer masszív felépítése praktikus választást jelent az egyetem nagy igénybevételt jelentő mindennapjaiban.
Stephen Dishon mindig készenlétben van és elfoglalt. Az Edinburgh-i Egyetem fejlesztői csapatának vezetője a nagy-britanniai AV közösség aktív tagja, rendszeresen vesz részt különféle szakmai találkozókon és konferenciákon, valamint jól ismert magas színvonalú szakértelméről. Az Edinburgh-i Egyetem stabil költségvetéssel rendelkezik, mivel a szervezet határozott meggyőződése, hogy a modern AV technológia elősegítheti a tanulás sikerességét. Dishon csapata köztudottan az élbolyban halad, gyorsan reagál a piac változásaira és ki akarja próbálni az új technológiákat – ez az oka annak, hogy az Edinburgh-i Egyetem az AV technológia területén vezető szerepet játszik Nagy-Britanniában.
Váltás analógról digitálisra
Az AV technológia területén elért vezető szerep iránti elkötelezettség elengedhetetlen, mivel a skót fővárosban található egyetem – több, mint 30 000 hallgatójával és 13 000 fős személyzetével – a Brit-szigetek egyik vezető szellemi központja. Már több éve, hogy 200 helyiségben és előadóteremben összesen körülbelül 200 Sennheiser analóg vezeték nélküli rendszert használnak. „Ezek már több mint 12 éve megbízhatóan működnek és egyet sem kellett még lecserélnünk” – mondta Stephen Dishon. Mindazonáltal elérkezett a generációváltás ideje: 2017 elején 40 darab mikrofont állítottak csatasorba a SpeechLine Digital Wireless termékcsaládból, 2017 őszének végére pedig számuk a 100-at is eléri majd.
Stephen Dishon, az Edinburgh-i Egyetem fejlesztői csapatának vezetője.

Számos oka van annak, hogy az Edinburgh-i Egyetemen használt hangtechnikát lecserélik: az előadások rögzítése 2017 végére általános előírás lesz az egyetemen. A jövőben minden egyes egyetemi előadásról digitális felvétel készül. Ez megnöveli a mikrofonok iránti igényt: 320 tanulást és tanítást szolgáló helyszínt – a kisebb, 5 férőhelyes helyiségektől kezdve a 400 férőhelyes előadótermekig – kell felszerelni hangtechnikával. Stephen Dishon gyorsan felismerte, hogy ezt egyszerűen lehetetlen megvalósítani a meglévő rendszerekkel és a hagyományos UHF frekvenciákkal. Bár Skóciában nem jelent nagyobb költséget további frekvenciaengedélyek beszerzése, az UHF sávszélességben tapasztalható megnövekedett frekvenciazsúfoltság – és a közösségi helyeken alkalmazott kiegészítő hallássegítő rendszer – tovább súlyosbítja a helyzetet. „Láttuk a forgalmi dugók kockázatát” – magyarázta Dishon. „Egy másik tényező, hogy a helységek gyakran nagyon közel vannak egymáshoz, ami az analóg mikrofonrendszerek használata esetén rendszerint az egyes helyiségek mikrofonjainak interferenciájához vezet.”

1,9 GHz: egy időtálló frekvenciatartomány
Mr. Dishon rövid ideig azt is fontolgatta, hogy új vezeték nélküli mikrofonrendszereket csatlakoztat a 2,4 GHz-es frekvenciatartományt használó, meglévő AV rendszerekhez. De ezt el is vetette gyorsan, amikor újra szembesült a frekvenciadugók kialakulásának kockázatával. Dishon: „A 2,4 GHz-es sávon történő wifi jelátvitel egy többezer eszközt használó egyetemen nem tűnt a legjobb ötletnek”. Az egyetem féltucat képviselőjének tartott bemutatót követően, ahol betekinthettek az új 1,9 GHz-es SpeechLine Digital Wireless rendszer működésébe, a vezetőség hamar felismerte, hogy ez a termékcsalád az egyetem előtt álló számos AV kihívásra megoldást jelentene. Dishon még aznap rendelt egy 10-csatornás rendszert. Döntésénél három fő tényezőt vett figyelembe:

Az első az automatikus interferenciakezelés, amely biztosítja, hogy a mikrofonok automatikusan keressenek szabad, interferenciamentes csatornát, anélkül, hogy a hallgató érzékelné a csatornaváltást. Az adóegység automatikus erősítésszabályzási funkciója segíti az interferencia kivédését és az akkumulátor élettartamának meghosszabbítását. Dishon: „A jel csak addig halad, ameddig haladnia kell.”

 

A második tényező, hogy a mikrofonsorozatot kifejezetten a beszédhang-átvitelhez tervezték. „Olyan beszédhang-átvitelre van szükségünk, amely a lehető legtisztább” – mondta Dishon. A SpeechLine Digital Wireless termékek teljesítik ezt a követelményt, mivel optimalizált beszédérthetőség mellett (férfi és női hanghoz választható gyári programokkal) továbbítják a hangot. Dishon megjegyzi, hogy sosem volt kétséges a Sennheiser beszédhang-átvitel területén szerzett szakértelme – ezt a korábbi Sennheiser termékek hosszantartó, kiváló teljesítménye is bizonyítja: „Eddig is elégedettek voltunk a Sennheiserrel, így ezúttal is a Sennheiser volt az elsőszámú választásunk.”

 

Kényelmes akkukezelés
Harmadszor pedig Dishon számára a nagyobb akkukapacitás is jelentős előnynek számított. Az egyetem nagy igénybevételt jelentő mindennapjaiban néha megtörtént, hogy a régebbi mikrofonokat az előadások között tölteni kellett, míg a SpeechLine DW mikrofonok nagyteljesítményű Li-Ion akkuikkal akár 15 órán keresztül is problémamentesen működnek. A hátralévő akkuélettartam kijelzés is a korábbiaknál egyértelműbb a kézimikrofonon és az adóegységeken, sőt még a vevőegységeken is ellenőrizhető.

A beszerzés melletti döntésnél a hosszú élettartam, a masszivitás és a sokkal kedvezőbb megtérülési idő is jelentős befolyásoló tényezőnek számított. „Lehet, hogy az árat is nézzük” ismeri el Stephen Dishon, de kollégáival együtt hosszasan és behatóan vizsgálják a befektetés fenntarthatóságát is. Az a tény, hogy az előző rádiómikrofonok 10-12 évig „problémamentesen” működtek, és az Egyetemen történő intenzív használat ellenére továbbra is működnek, szintén nehéz figyelmen kívül hagyni. Dishon: „Egyszerűen jó munkát végeztek.” Szerinte bárki láthatja, hogy a Sennheiser termékek rendkívül korszerűek – egy további indok a Sennheiser iránti hűségre. Stephen Dishonnak és csapatának az is tetszik, hogy az összes SpeechLine DW adóegység (kézi- és lavalier mikrofon) alapértelmezetten rendelkezik némítás gombbal. Ez elengedhetetlen az egyetemen történő használathoz – mondja Dishon. Az Edinburgh-i Egyetem új SpeechLine DW mikrofonjainak kb. 50%-a lavalier-modell.

Az Edinburgh-i Egyetem – több, mint 30 000 hallgatójával és 13 000 fős személyzetével a Brit-szigetek egyik vezető szellemi központja.
Az Egyetemen használt SpeechLine DW megoldásokat fixen telepítették az előadótermekben; ezeket általában technikai személyzet jelenléte nélkül használják. A rendszereket közvetlenül csatlakoztatják a beépített AV rendszerekhez. A Sennheiser Control Cockpit rendszerfelügyelő szoftvert jelenleg nem használják az Edinburgh-i Egyetemen, de Mr. Dishon úgy véli, hogy a SpeechLine DW rendszerek számának növekedésével a Sennheiser szoftver használata reális lehetőség.

 

A digitális hangátviteli megoldás többhónapos használatát követő végeredmény: a termék beváltja a hozzá fűzött reményeket és megéri a befektetett pénzt. Mind a digitális frekvencia-átvitel, mind az 1,9 GHz-es sávban (DECT) rendelkezésre álló frekvenciák automatikus keresése jól működik. Az Edinburgh-i Egyetem előadótermeiben használt RF-átviteli eszközök száma folyamatosan növekszik: esetenként akár 15 SpeechLine DW rendszer is működik egymás közelében. Stephen Dishon még így is azt a következtetést vonta le, hogy „egyáltalán nincsenek frekvenciával kapcsolatos problémák.”