Gdynia önkormányzati futballstadionja ad otthont Lengyelország Arka Gdynia futballklubjának. A 15 139 ülőhelyes új létesítmény nemrégiben egy nagy, hálózati audio-vezérelt hangrendszert kapott. A többzónás stadion egyenletes lefedettségének biztosításához a valenciai (Spanyolország) székhelyű D.A.S. hangfalválasztékából válogattak.

A gdyniai önkormányzati futballstadion új hangrendszerének kezelésével a sopoti (Lengyelország) székhelyű Mega Music cég audiovizuális beépített rendszerekért felelős részlegét bízták meg. A projektet a Mega Music részéről Piotr Nowiñski vezette, aki a munka kihívásairól beszélgetett velünk. Az összeállítás végül a következőkből állt: D.A.S. Audio DR-12 2-utas, szélessávú hangfalak, messzire sugárzó BiDriver Plus 2-utas középmagas-sugárzó, és a cég CL-6T mennyezeti hangszórói.

„A projekt keretében a lelátók ülőhelyekkel ellátott részeihez D.A.S. DR-12 hangfalakat választottunk” – magyarázta Nowiñski – „mivel ezek tökéletes beszédérthetőséget kínálnak. Továbbá a DR-12-re jellemző egységes hangelosztás lehetővé tette számunkra, hogy minimális számú hangdobozzal tudjuk biztosítani a lelátó egyenletes lefedettségét. A hangfalak nagyfokú érzékenységének és egyenes frekvenciamenetének köszönhetően a hangminőséget érintő kompromisszumok nélkül tudtunk elérni magas hangnyomásszintet. A pályát illetően a BiDrivers Plus rendszerek jelentették a jó megoldást, mivel ezek a kiváló hangminőség megtartása mellett képesek áthidalni rendkívül nagy távolságokat.”

A stadion lelátóját 44 zónára osztották, majd ezeket a területeket összesen 84 db D.A.S. DR-12 hangfallal szerelték fel. A projekthez használt, strapabíró polipropilén dobozzal rendelkező DR-12 hangfalakat a D.A.S. a kültéri használat által igényelt IP54 besorolásnak megfelelő egyedi konstrukcióval látta el.

A futballpályát 4 zónára osztották, és a terület lefedettségét 8 db D.A.S. Audio BiDriver Plus hangfalrendszerrel biztosították. A Bi-Driver Plus egy speciális tölcsérbe épített koaxiális hangszóróval rendelkezik, és használata kifejezetten ideális olyan alkalmazások esetén, ahol magasfokú beszédérthetőségre van szükség. „Messzire sugárzó iránykarakterisztikájának köszönhetően a pálya esetében ez jelentette a tökéletes választást” – jegyezte meg Nowiñski.”

 

 

A stadion folyosóit és bizonyos külső területeit további 30 zónára osztották. Ezeken a helyeken a D.A.S. Audio CL-6T mennyezeti hangszóróit szerelték fel. A CL-6T egy olyan 2-utas, passzív, szélessávú mennyezeti hangszóró, amely egy 6,5″-os alacsony-frekvenciás jelátalakítót és egy ferrofluid hűtésű, 1″-os, selyemmembrános, dóm kivitelű magassugárzót tartalmaz.

Nowiñski elmondása szerint az új rendszer használatbavételét követően – a stadion vezetőségétől kezdve, a játékosokon át, egészen a szurkolókig – mindenki a hangminőség drámai mértékű javulását érzékelte. „Mind a lelátók, mind a pálya esetében sikerült elérnünk, hogy a lefedettség tökéletes és egyenletes legyen” – jegyezte meg büszkén Nowiñski. „A hangnyomásszint (SPL-A) 111–113 dB között mozog, és sehol sem tapasztalható említésre méltó jelkimaradás. És ami ugyanilyen fontos, a hangminőség is kitűnő. A frekvencia-tartományt is megfelelőnek találtuk és ne feledjük, hogy a projekt keretében nem alkalmaztunk mélynyomókat. A D.A.S. Audio szakemberei óriási segítséget nyújtottak a projekt során, a kellő időben mindig magasszintű támogatást nyújtva, és úgy gondolom, hogy együtt egy igazán lenyűgöző rendszert állítottunk össze, amely jó szolgálatot tesz az elkövetkező években az arénába látogató futballrajongóknak.”