A Sennheiser eszközök minden egyes nap bizonyítják képességeiket az AIDA-flotta legújabb zászlóshajóján, az AIDAprimán: az audio specialista prémiumkategóriás termékeinek közvetítésével gondoskodnak az utasok magas színvonalú szórakoztatásáról a világ egyik legmodernebb utasszállító luxushajóján. A Sennheiser megbízható 3000-es és 5000-es sorozatú vezeték nélküli technológiája mellett az AIDAprima az innovatív MobileConnect streaming megoldást is alkalmazza, amely zökkenőmentesen integrálható a meglévő hálózatokba. Az AIDAprima új fejezetet nyit az utasszállító luxushajók történetében, és tökéletesen beleillik a Sennheiser „hangzás jövőjének alakítására” irányuló törekvéseibe.
Az AIDAprima kizárólag a Sennheiser vezeték nélküli technológiáját használja, a vezeték nélküli mikrofonoktól kezdve a vezeték nélküli monitorrendszerekig. „A legjobb választást az jelenti, ha a flotta összes hajóját ugyanazon gyártó termékeivel szereljük fel” – magyarázza Martin Zniva, az AIDAprima szórakoztató részlegének műszaki vezetője. „Ez mind a szervizmunkálatok, mind az alkatrészellátás kapcsán segítséget jelent. Emellett a homogén infrastruktúra egyik hajóról a másikra vándorolva nagyban megkönnyíti a technikusok dolgát.” A kiemeltebb produkciókban a Sennheiser 3000-es és 5000-es sorozatából való eszközöket, valamint Sennheiser fülmonitor (IEM) megoldásokat használnak, melyek tökéletes hangzást garantálnak, a legkiválóbb hangminőségben. 
Az AIDAprima a show-k lebonyolításához Sennheiser vezeték nélküli technológiát használ.
A Theatrium, a napi szintű show-k és rendezvények színhelye.
Széles sávszélesség-választék: Európa-szerte megbízhatóan használható
A vezeték nélküli rendszerek nemzetközi vizeken és különböző országok kikötőiben történő használata néhány különleges követelményt támaszt. Martin Zniva szavaival: „A használható frekvencia-spektrum – főként a DVB-T (földfelszíni digitális televíziózás) használata miatt – egyre szűkebb. Rendezvényeinkre mindamellett jellemzően este kerül sor, amikor a hajó elhagyja a kikötőt, így nem jelent nagyobb kihívást szabad frekvenciát találni. Ha egy adott frekvencia mégis foglalt lenne, a technikusok a Sennheiser WSM szoftvere segítségével egyszerűen kereshetnek szabad frekvenciát – a Wireless System Manager szoftver bizonyítottan nagyon praktikus ebben a tekintetben!” A professzionális Sennheiser megoldások legfőbb előnye ebben az összefüggésben a nagy, akár 184 MHz-es kapcsolási sávszélesség. Az AIDAprima fedélzetén található egyes rendezvényhelyszínekhez különböző frekvencia-tartományokat jelöltek ki: a Theatrium-hoz 470-681 MHz-es, a Nightfly Club-hoz 486-491 MHz-es, a Beach Club-hoz 479-484 MHz-es, a Four Elements-hez 574-585 MHz-es, míg az barátságos Brauhaus-hoz 576-587 MHz-es spektrum tartozik. A Theatrium-ban 20 vezeték nélküli adóegységet (dinamikus MD 5235 kapszulával szerelt SKM 5200-II kézimikrofonokat a műsorvezetők számára, KK 105-S kapszulával szerelt SKM 5200-II kézimikrofonokat az énekhez, valamint headseteket, SK 5212-II zsebadókkal), illetve tíz vezeték nélküli monitorcsatornát használnak, SR 2050 IEM adóegységgel.
Az SKM 5200-II kézimikrofonok állandó „fellépők” a hajón.
A zsebadóként szolgáló SK 5212-II L.
EM 3732-II L kétcsatornás vevőegységek, akár 184 MHz-es kapcsolási sávszélességgel.
A gyakorta használt alkatrészeket/tartozékokat (pl. tartalékkapszulák) a hajón tárolják, mivel a nyílt tengeren nyilvánvaló okok miatt nehézkes lenne a beszerzésük. A technikusok megfelelően képzett szakemberek, a kisebb javításokat és a szokásos karbantartási feladatokat maguk is el tudják végezni. A hangmérnökök sok esetben tesznek sikeres vizsgát a Sennheisernél a vezeték nélküli technológia használatából.

Az AIDAprimán használt médiatechnikát Nagaszaki (Japán) hajógyárában szerelték be a hajó Európába történő szállítását megelőzően. A médiatechnikáért (azon belül a fény-, a hang-, a kommunikációs és vezérléstechnikáért), valamint a nyilvános szórakozóhelyeken működő hálózatokért felelős fővállalkozó az ASC Amptown System Company GmbH volt. A broadcast, video és LEDtechnika beszállítója a Wärtsilä FUNA International GmbH volt. A színpadot a Waagner-Biro AG tervezte.

 

Fedélzeti hallássegítés a Sennheiser MobileConnect rendszerével
Az AIDAprima kiválóan felszerelt saját TV-produkciós környezettel, illetve az utasok számára a jeleket közvetítő és elosztó műsorszolgáltató központtal rendelkezik. A hangzás monitorozásához négy Neumann KH 120 A aktív hangfalat használnak. A műsorszolgáltató központ legújabb szerzeménye egy Sennheiser ConnectStation CS1-C amely a MobileConnect megoldás lelke, és amelyet Martin Zniva úgy jellemez, hogy „nagyszerű segítség a hallási nehézségekkel küzdők számára”.

Az AIDAprimán egy kiválóan felszerelt TV-stúdió működik.
A múltban az utasszállító luxushajók szórakoztató részlegeiben speciális ülősarkokat alakítottak ki a hallási nehézségekkel küzdő vendégek számára; az audio jeleket a padlózat alá telepített indukciós hurkok segítségével közvetítették. A modern utasszállító luxushajókon, amilyen például az AIDAprima, a vendégek zsebvevőt kérhetnek, amely lehetővé teszi, hogy szabadon válasszák meg ülőhelyüket.
Az innovatív Sennheiser MobileConnect rendszerrel a fedélzeti hallássegítés teljes sebességre kapcsol: a tesztfázist követően az utasok négy különböző terület audio jeleit tudják fogni okostelefonjukkal az ingyenes Sennheiser MobileConnect alkalmazáson (Android és iOS) keresztül. A jelek közvetítése a hajó saját WiFi-hálózatán keresztül történik. Az AIDAprimán jelenleg futó tesztfázist követően az új szolgáltatás segítségével az AIDA-flotta legújabb hajóján az utazás mindenki számára ugyanolyan élményt jelenthet, a megváltozott hallóképességű utasokat is beleértve.
Fedélzeti hallássegítés a Sennheiser MobileConnect rendszerével
 
A Sennheiser ConnectStation CS1-M a jeleket streaming formátumban közvetlenül az utasok okostelefonjaihoz továbbítja.
A csökkent hallóképességű látogatókra gondolva a német színházak közül is sokan élnek már a Sennheiser MobileConnect tesztelésének lehetőségével. Ezen teszthelyszínek a visszajelzés során általában a megoldás egyszerű használatát dicsérik: a felhasználói kezelőfelületen néhány érintéssel beállítható a kívánt hangzás. A vendégeknek az is tetszett, hogy saját okostelefonjaikat használhatják, nem kell semmilyen további eszközt kölcsönözniük. 
A Sennheiserrel a siker felé vezető úton
A Sennheiser termékek már az AIDAprima fedélzetén is bizonyították lenyűgöző tartósságukat: Martin Zniva emlékszik, amikor az egyik énekes-táncos izzadt kezéből a különösen bonyolult koreográfia egyik mozdulata során kirepült a kézimikrofon. Több métert repült, mielőtt a földre zuhant. És bár a KK 105-S Neumann kapszula kosarának fémhálója kissé behorpadt és megkarcolódott, ez a tényleges működést egyáltalán nem hátráltatta.
Martin Zniva, az AIDAprima szórakoztató részlegének műszaki vezetője.
 
„Már hosszú évek óta dolgozunk együtt a Sennheiserrel, és a kiváló minőségű Sennheiser termékek „bevetés közben” is következetesen bizonyítják magas szintű megbízhatóságukat” – mondja Martin Zniva. „A korábbi nagyszerű tapasztalatokból kiindulva nem merült fel bennünk semmilyen kérdés, amikor az AIDAprimához kerestünk vezeték nélküli megoldásokat – hihetetlenül örülünk, hogy Sennheiser rendszerekkel dolgozhatunk!”