A Sennheiser április 9-én mutatta be vadonatúj MOMENTUM Sport fülhallgatóját. Ez a sportolók és sportrajongók számára kifejlesztett fülhallgató a legmodernebb pulzus- és testhőmérséklet-érzékelőkkel bír, miközben páratlan hangminőséggel „doppingolja” felhasználóit.   

„Több, mint három éve dolgozunk a tökéletes sportfülhallgató kifejlesztésén, melynek eredményeként a MOMENTUM Sport egy alapszintű edzéstartozékból az edzés lelkévé nőtte ki magát” – mondta David Holm, a Sennheiser sporttermékekért felelős termékmenedzsere, „A sportolók és sportrajongók mostantól egyetlen eszköz használatával élvezhetik a legmodernebb fitnesztechnológiát és a verhetetlen hangzást.”

Szívritmusodra hangolva

A MOMENTUM Sport egy fotopletizmográfiai (PPG) pulzusmérőt és egy testhőmérséklet-érzékelőt is tartalmaz, melyek a mért adatokat az ismertebb fitneszalkalmazásokhoz és -eszközökhöz képesek továbbítani. Nem titok, hogy egy-egy lejátszási lista edzés közben igazán motiváló tud lenni – egy jól megválasztott, energikus filmzenével a távoli cél is elérhetőbbnek tűnik. Ez a fülhallgató a sportolásra optimalizált Sennheiser hangzás biztosítása mellett valós idejű teljesítménykövetési adatokkal kíséri az edzéseket – ami sokkal hatékonyabb módszer, mint a tisztán adrenalinalapú megközelítés. Mivel hallójáratunk egy optimális, alacsony fényszennyezettségű hely, és fizikai tevékenység során testünk legstabilabb részeinek egyike, a MOMENTUM Sport még az edzések legintenzívebb szakaszában is konzisztens teljesítménykövetési adatokkal tud szolgálni.

Ráadásul a hallójáratban mért testhőmérséklet pontosabb, mint a csuklóbőrön keresztül mért; a MOMENTUM Sport segítségével +/- 0,3 °C-os pontossággal követheted testhőmérsékleted alakulását, hogy kivédd az edzés optimális céltartományának túllépésekor jelentkező, túlhevüléssel járó kimerültséget. Továbbá a lejátszási lista remek motiváló erejének kihasználása mellett a szívritmusod is figyelemmel kísérheted (percenként 30–220 pulzusszám tartományban). A beépített 3-tengelyes gyorsulásmérő modul, valamint a kapacitív érintésérzékelők és az infravörös szenzorok összehangolt működésének köszönhetően a hanglejátszás és a hívásfunkciók egyszerű ujjmozdulatokkal kezelhetők – időjárási viszonyoktól függetlenül. Például a lejátszást úgy is szüneteltetheted, hogy duplán az arcodra koppintasz, akár kesztyűviselés közben is.

A Polar Flow és egyéb fitneszalkalmazások támogatása

A MOMENTUM Sport által mért pulzusadatok számos népszerű sporteszközbe és alkalmazásba betáplálhatók (pl. Apple Watch/Health, Garmin Watch/Connect, Strava, Peloton stb.). Ez az első alkalom, hogy a felhasználók a Polar Flow edzésalkalmazás használatával egy nem Polar termékben is teljes hozzáférést nyernek a Polar illusztris bioérzékelő képességeihez és adatelemzési ökoszisztémájához. Ez professzionális teljesítménykövetést, edzéselemzést, intelligens edzőfunkciót és hangalapú útmutatást foglal magában. A hallójáratban mért teljesítménykövetési adatok (pl. testhőmérséklet) valós időben is megtekinthetők, valamint az edzést követő elemezhetőség érdekében a Polar Flow alkalmazásban és az asztali böngészőben is tárolásra kerülnek.

A Polar Vantage V3 multisport óra teljes mértékben fogadni tudja a MOMENTUM Sport által továbbított fejlett teljesítménykövetési adatokat. Csupán csatlakoztatnod kell a MOMENTUM Sportot, és edzés közben valós időben követheted az órán keresztül a hallójáratban mért teljesítménykövetési információkat. A MOMENTUM Sport a Polar-rendszer hangalapú edzésvezetését és navigációs útmutatását is támogatja, amely edzés közben közvetlenül a fülhallgatón keresztül hallgatható.

„A testmozgás és a zenehallgatás számunkra mindig is összekapcsolódott” – jegyezte meg Spiros Andreou, a Polar üzleti termékekért felelős termékmenedzsere. „Az, hogy egy világszínvonalú hangzást kínáló true wireless fülhallgatót bioszenzorokkal és adattovábbítási képességekkel láttunk el, egy természetes előrelépés, amelyet sportolók milliói fognak előszeretettel edzésprogramjukba illeszteni. Büszkék vagyunk arra, hogy világszínvonalú és tudományos háttérrel bíró POLAR Flow ökoszisztémánk megszületése óta támogatja a MOMENTUM Sportot.”

Hi-Fi minőségű edzéstámogatás

A Sennheiser akusztikai szakértelme nem áll meg a MOMENTUM Sport vadonatúj 10 mm-es jelátalakítójánál. Bár az életteli hangzással és az ütős basszussal már a kategóriát 2006-ban forradalmasító Sennheiser sport-fejhallgató is dicsekedhetett, a sportolók és sportrajongók növekvő igényei az akusztikai rendszer teljes újragondolását tették szükségessé. Mindenekelőtt a MOMENTUM Sport fülrészei egy hangáteresztő csatornának köszönhetően kevésbé zárják el a hallójáratot, és valamennyi szellőzést is biztosítanak. Ezáltal minimálisra csökken a lépés és a légzés „zaja”, illetve más, a testmozgás által okozott zavaró tényező. A félig nyitott kialakításból adódóan jobban követni tudod a közvetlen környezeted történéseit, a környezet változásaihoz történő alkalmazkodást pedig további funkciók (választható Transparency (hangáteresztés), Anti-wind (szélfogó) és ANC (adaptív zajkioltó) üzemmód) segítik. A MOMENTUM Sport fülhallgató Bluetooth 5.2-n keresztül működik, és széleskörű kodektámogatást (aptX Adaptive, AAC és SBC) kínál. Így a MOMENTUM Sport nemcsak esős futásnál vagy az edzőteremben tudja nagyszerű hangzásával feldobni a hangulatod, hanem ingázásban közben és otthon is, vagyis gyakorlatilag bárhol.

Egy mozgalmas életvitelre készen

A Sennheiser új sportfülhallgatójának teljes körű kényelmi funkciói a Sennheiser Smart Control alkalmazáson (iOS, Android) keresztül vezérelhetők, azonban az alapvető funkciók a MOMENTUM Sport fülrészenin keresztül, egyszerű koppintással is kezelhetők. Ez egy áldás azok számára, akik védőkesztyűt és fülmelegítőt viselnek, vagy olyan tevékenységet folytatnak, amely teljes odafigyelést igényel. IP55-ös izzadság- és vízállóságának, ütésálló készülékházának és eltömődés ellen védett fülgumijainak köszönhetően a MOMENTUM Sport képes ellenállni a szabadban vagy beltéren végzett edzések viszontagságainak.

A MOMENTUM Sport a cserélhető fülgumik és szilikon „szárnyak” széles választékával rendelkezik, így a fülhallgató személyre szabott, biztos illeszkedése mindenki számára megoldható – a hosszabb lélegzetű edzések során is kényelmes viseletről gondoskodva. A nagyobb jelátalakító egy ehhez alkalmazkodó házban kapott helyett, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a közepes, illetve nagyobb méretű fülben is a helyén maradjon. A csomag részét képező robusztus IP54 besorolású töltőtok akár további három alkalommal is képes feltölteni a fülrészeket. Így a lejátszási idő 6 óráról akár 24 órára is meghosszabbítható anélkül, hogy USB-C kábelre vagy Qi töltőpadra lenne szükséged. Ha pedig útközben a töltőtok is lemerülne, mindössze 10 percnyi USB-n keresztül történő gyorstöltéssel akár 45 percnyi lejátszást is biztosíthatsz.