A Las Vegas-i Nevada egyetem (UNLV) nemrégiben a Sennheiser SpeechLine Digital Wireless mikrofonrendszerének segítségével tökéletesítette a tantermi technikai szolgáltatásokért felelős tanszék audio-kommunikációs eszköztárát. Miután az újonnan épült William F. Harrah Vendéglátóipari Főiskolán az első SpeechLine Digital Wireless rendszer telepítésre került, Frank Alaimo AV/IT-rendszer szakértő és Michael Theil, a tantermi vezérlőrendszerek szakértője, feladatkörük egyszerűsítése érdekében az egyetem vállalati AV-rendszerét a Sennheiser Control Cockpit szoftvercsomagjával egészítették ki. Így a rendszer lehetővé teszi számukra, hogy a hálózat minden új SpeechLine Digital Wireless eszközét hatékonyan felügyeljék.

„Akkor kezdtük el használni az új mikrofonrendszereket, amikor az egyetem új vendéglátóipari szárnya megépítésre került, mivel a tervek között az szerepelt, hogy minden egyes tantermet SpeechLine Digital Wireless mikrofonokkal szerelnek fel” – mondta Theil.

„A sikeres kezdeteket követően az összes analóg rendszert eltávolítottuk, és elkezdtük rendszerünket az új kívánalmaknak megfelelően kiépíteni” – tette hozzá Alaimo. „És a vendéglótóipari szárnyban mára a SpeechLine Digital Wireless rendszerek jelentik az új mércét.”

UNLV: a vállalati rendszer egyszerűsítése

A Sennheiser SpeechLine Digital Wireless rendszere az első olyan digitális mikrofonmegoldás, amelyet kifejezetten beszédalkalmazásokhoz fejlesztettek ki. A Sennheiser Control Cockpit szoftvere, amely webböngészőn keresztül bármely platformon elérhető, az egész SpeechLine Digital Wireless rendszerre vonatkozóan egyszerű kezelési, vezérlési és karbantartási lehetőségeket kínál, könnyen áttekinthető képet mutatva a hálózatba köthető SpeechLine Digital Wireless eszközökről.

Az UNLV most a kampusz több mind 40 helyszínén működtet SpeechLine Digital Wireless rendszereket, többek között tantermekben és előadótermekben (35-160 férőhellyel), számítógépes laborokban, sőt még egy tankonyhában is. Alimo és Theil a Sennheiser Control Cockpit használatával most az egyes további SpeechLine Digital Wireless eszközök beállítását és kezelését távolról tudja végezni – így nem kell többé diákokat küldözgetniük egyik épületből a másikba, mint ahogy az előző analóg rendszer esetében az a felmerülő műszaki problémáknál oly sokszor előfordult.

„Van egy kb. 10 hallgatóból álló csapatunk, amely a vezérlőrendszerek napi működését felügyeli. A régi rendszereknél, ha valamilyen mikrofonprobléma merült fel, általában mindig ki kellett valakit küldenünk” – mondta Theil. „Ráadásul rengeteg időt kellett ücsörögve várakoznunk. Egy olyan módszert kerestünk hát, amely az oktatók számára minimálisra csökkenti a tantermekben feleslegesen eltöltött időt, szükség esetén megbízhatóan működő eszközöket adva kezükbe.”

 

A Sennheiser SpeechLine Digital Wireless rendszere új mércét állított a vezeték nélküli mikrofonok terén az UNLV tantermeiben
(Fotó jogtulajdonosa: a Las Vegas-i Nevada Egyetem)

 

„Mindig problémáink adódtak az átvett frekvenciákkal kapcsolatban, és folyamatosan frissítenünk kellett a frekvenciákat, hogy megfeleljünk az új előírásoknak” – folytatta Theil. „És az is frekvenciaproblémákat vetne fel, ha valamelyik terem jelei átjutnának egy másikba és újabb vevőegységet kéne betennünk. Sok fejtörést okozott nekünk ezeknek a kihívásoknak a kezelése. Ráadásul az akkuk merüléséről sem kaptunk semmiféle visszajelzést.”

Most, hogy Alaimo és Theil az UNLV SpeechLine Digital Wireless eszközeinek felügyeletéhez a Sennheiser Control Cockpit szoftvert használja, könnyen ellenőrizhető a kapcsolatok állapota és az egyes eszközök akkujának töltöttsége, beállítható az egyes egységek vevőegységeinek érzékenysége, illetve párosítható a rendszerekhez egy-egy további mikrofon, ha a tanterembe vendégelőadó érkezik.

„Ügyfélszolgálatunkon monitorokon figyeljük a rendszert, többféle Control Cockpit képernyőt megjelenítve, melyek egyike azt mutatja, hogy mely mikrofonok vannak használatban, hogyan használják azokat, illetve azt is ellenőrizni tudjuk, nincsenek-e némítva” – magyarázta Theil.

„Olyan is előfordul, hogy egy-egy oktató azzal hív minket, hogy nem szól a mikrofon. Ilyenkor csak rá kell pillantanunk a Control Cockpit képernyőre és látjuk, hogy a mikrofon némítva van. Megoldásként pedig egyszerűen azt mondhatjuk nekik, hogy kapcsolják ki a némítás funkciót” – mondta Alaimo.

„Egy másik probléma, ami a régebbi mikrofonokkal előfordult, hogy az oktatók nem voltak tisztában a vevőegység érzékenységének állításával, és gyakran kaptunk hívást a teremben a soron következő órát tartó oktatótól, hogy a vevőegység a bekapcsoláskor gerjedni kezd” – folytatta Theil. „Most nem kell ettől tartanunk – mivel minden egyes eszközön automatikus az érzékenység-beállítás, nincs olyan beállítás, amit az oktatóknak kéne a vevőegységen állítaniuk.

„A Control Cockpit szoftver használatával nemcsak a használt eszközökről kapunk információkat, hanem a beállításokat is menet közben tudjuk állítani. Ha például meg kívánjuk változtatni egy adott eszköz nevét vagy a szűrőbeállításokat, most ezt bármikor megtehetjük. Továbbá távolról is leolvashatjuk a vevőegységek sorozatszámát és firmware verzióját, így tudni fogjuk, ha frissíteni kell a firmware-t vagy hogy valamiért a terembe kell mennünk. Az új rendszerrel minden lényegesen egyszerűbb.”