Weboldalunk megújult 

A sokszínűségére, valamint a vendéglátás, a jog és sok egyéb tudomány területén folytatott, versenyképes egyetemi programjaira büszke, világklasszis University of Nevada, Las Vegas (UNLV) kutatóegyetem példátlan mennyiségű technikai kihívással szembesült a COVID-19 világjárvány megjelenésével. A világ legkülönfélébb tájairól származó hallgatói állomány és a személyes részvételi oktatást érintő, elhúzódó bizonytalanság okán az egyetem elhatározta, hogy egy hibrid, rugalmas tantermi forgatókönyvet valósít meg, amely mind a személyes részvételt, mind a távoktatást lehetővé teszi. Az új megoldásban, amelyet eddig az egyetem 58 többfunkciós tantermében valósítottak meg, számos Sennheiser TeamConnect Ceiling 2 (TCC2) mennyezeti mikrofon is helyet kapott.

Az intézményvezetés egy „nagyszabású, merész tervet” kért, amely mind az oktatók, mind a hallgatók számára segítséget nyújt ebben a kihívásokkal teli tanulási környezetben, miközben tartós értéket képvisel az egyetem egésze számára is. Frank Alaimo vezető AV/IT-rendszer szakértő és Michael Theil, az tantermi vezérlőrendszerek szakértője az egyetem informatikai csapatának összehívását követően előállt egy tervvel. „Szeretem ezt a megoldást a tantermek „svájci bicskájának” hívni, mivel itt egy olyan, egyébként tipikus tanteremről van szó, amely előadásrögzítésre és webkonferenciákra is lehetőséget ad” – magyarázta Alaimo. „Most a tantermek rögzítési és élő „jelenléti” lehetőségekkel is bírnak – minden rendelkezésre áll.”

A Las Vegas-i Nevada Egyetem 58 többfunkciós tantermet szerelt fel a Sennheiser TeamConnect Ceiling 2 mennyezeti mikrofonmegoldásával (fotó jogtulajdonosa: UNLV)

Az egyetem vezetésének egyik elvárása az volt, hogy műszaki szempontból minden egyes terem egyforma legyen. „Bár a termek eltérő méretűek és berendezésűek lehetnek, fontos volt számunkra, hogy minden helyiségben hasonló funkciókat tegyünk elérhetővé” – mondta Alaimo. „Biztosítani kívántuk oktatóink számára, hogy helyszíntől függetlenül pontosan ugyanolyan érintőpanelt használjanak, és hogy képesek legyenek az előadásokat rögzíteni, miközben csúcsminőségű A/V-konferenciákat bonyolíthatnak.”

Az új hibrid tanterem – amelyet az egyetem kabalafigurája nyomán RebelFlex névre kereszteltek – egy természetes fejlődési folyamat része: „A Sennheiser SpeechLine Digital Wireless és a Sennheiser Control Cockpit rendszerrel már korábban is rendelkeztünk, ezt egészítettük ki a TCC2 mennyezeti mikrofonnal, hogy egy átfogó webkonferencia-megoldást kapjunk.” „Most úgy néz ki a rendszer, hogy az oktató számára rendelkezésre áll egy mikrofon a katedrán, viszont ha úgy dönt, hogy a teremben szabadon mozogva szeretné megtartani az előadást, akkor a TCC2 képes mind a hallgatók, mind az oktató hangját rögzíteni.”

A TCC2 szabadalmaztatott hangnyaláb-formálási technikájának főként a nagy befogadóképességű tantermekben látják hasznát: „A mikrofonok nagyon gyorsan reagálnak a hangokra, és képesek lekövetni a beszélő mozgását, illetve párbeszéd esetén képesek a beszélők között oda-vissza váltani” – magyarázta Theil. „Ez az informatikai feladatokat is leegyszerűsíti, hiszen nem kell mikrofonbeállításokat végeznünk. Ezzel rengeteg időt nyerünk.”

A UNLV RebelFlex hibrid tantermi megoldásának immár szerves részét képező Sennheiser TeamConnect Ceiling 2 telepítése minden nehézség nélkül történt. (Fotó jogtulajdonosa: UNLV)

RebelFlex: egy alapos előkészítő munka eredménye

Az „első” RebelFlexet az UNLV koordinációs központjában valósították meg, melyet követően az informatikai csapat javaslatokat tett arra vonatkozóan, hogyan lehet az új és a meglévő tantermeket újabb, korszerű „high-flex” környezetekbe költöztetni. „Az elgondolás eleinte kissé idegen volt az oktatók számára, ezért a RebelFlex kísérleti program részeként minden egyes teremben rendelkezésre állt egy-egy RebelFlex asszisztens, hogy a bevezetés kezdeti időszakában az oktatók továbbra is napirendjükre összpontosíthassanak” – mondta Alaimo.

A bevezetés első szakasza 58 tanteremre terjedt ki: „Az egyetem nyolc olyan termét választottuk ki, amelyek már rendelkeztek kamerával és hangrögzítő eszközzel, és ezeket alakítottuk át RebelFlex tantermekké” – mondta Alaimo. „A fennmaradó 50 tanterem teljesen új, és többek között Sennheiser TCC2 mennyezeti mikrofonnal is fel van szerelve.” Most, hogy a bevezetés már javában zajlik, a RebelFlex a vezetőség és a hallgatók figyelmét is felkeltette: „Már kapjuk a pozitív visszajelzéseket. Vannak olyan tanárok, akik azzal hívnak fel, hogy: „Kérlek, alakítsátok át a termemet holnapra RebelFlex tanteremmé”. Ráadásul a vezetőség részéről is érezzük azt a törekvést, hogy egyre több tantermet szeretnének az online oktatásra alkalmassá tenni.”

A RebelFlex tantermek mérete változó, 25-től 179 férőhelyig terjed – a nagyobb méretű termeket két TCC2 egység szolgálja ki. A jelenleg tervezési szakaszban lévő további RebelFlex tantermek mellett Alaimo és csapata egy éppen felújítás alatt álló egyetemi előadóterem átalakításán is gondolkodik: „Az előadóteremben már rendelkezésre állnak a rögzítési lehetőségek, így ha a vezetőség a növekedés mellett dönt, mi felkészülten várjuk és ezen a helyszínen is könnyen bevethetjük a TCC2-t” – mondta Alaimo.

A TeamConnect Ceiling 2 Dante kompatibilitása megkönnyíti a hálózatba kötött eszközök vezérlését, felügyeletét, illetve hozzáadását vagy eltávolítását. (Fotó jogtulajdonosa: UNLV)

A Sennheisertől megszokott kiszámíthatóság és hatékonyság

Az új RebelFlex tantermek a mai bizonytalan időkben is kiszámíthatóságról gondoskodnak, közösségi élménnyel ajándékozva meg mind az oktatókat, mind a hallgatókat. „A legfontosabb feladat az, hogy mind az oktatók, mind a diákok hangja rögzítésre kerüljön” – magyarázta Alaimo. „A TCC2 nemcsak az előadás megörökítésében segít, hanem azt is lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy az élmény részeseivé váljanak.” Theil helyeslően teszi hozzá: „Azt kívántuk elérni, hogy a hallgatóknak hasonló élményben legyen részük, akár személyesen, akár online vesznek rész az előadáson. „Ha otthonról kapcsolódsz be, és rosszabb minőségben jut el hozzád az előadás vagy nem hallod a diáktársaidat, akkor egy alacsonyabb szintű élményben részesülsz. Saját rendszerünket úgy alakítottuk ki, hogy az otthonról bekapcsolódó és a személyesen résztvevő hallgatóknak ugyanazok a lehetőségeik legyenek.”

A TCC2 hálózatba köthetőségének köszönhetően a telepítés zökkenőmentesen folyt: „A Dante használata nagyban megkönnyítette számunkra a TCC2 telepítését, mivel így minden hálózati eszközként jelenik meg” – mondta Theil. „Azáltal, hogy az összes eszközt egyetlen egérkattintással vezérelhetjük, leegyszerűsíti a munkánk, hiszen a Control Cockpit segítségével innen, az irodából felügyelhetjük a rendszer működését. Ráadásul a Dante-kapcsolaton keresztül szükség esetén gyorsan össze tudom vonni két vagy több terem konferencia-kapacitását.” Az IT-csapat a Sennheiser Control Cockpit segítségével többek között olyan dolgokat is felügyelni tud, mint az akkuk töltöttségi szintje vagy a némításfunkció. „A Control Cockpit-en keresztül történő távfelügyeleti lehetőségnek köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy ha valaki használni kívánja a termet, nem ütközik semmilyen problémába. Tudjuk, hogy minden úgy fog működni, ahogy kell” – mondta Theil.

Theil nagyra értékeli a TCC2 zónakizárási funkcióját is, mivel minden egyes helyiség sajátos kihívásokat támaszt: „Ha a közelben egy klímaberendezés működik, begyűjtjük a hangmintáját, hogy a továbbiakban ennek rögzítését kiiktathassuk” – mondja. „Vagy, ha van egy olyan ajtó, amin keresztül a diákok ki-be közlekednek, ki tudom zárni azt a kis területet a teremből (ezt nevezzük kizárási zónának).” A kizárási zónák meghatározását követően Theil-nek csupán egy normál hangprocesszort kell bevetnie: „Nincs időm helyiségenként egyedi DSP-programokat készíteni, és a dolog innen válik igazán széppé, a rendszer kicsomagolást követően azonnal csodálatosan működik” – tette hozzá.

Alaimo szerint a RebelFlex bevezetése – a Sennheiser TCC2 megoldást is beleértve – új mércét állít az egyetem tantermi lehetőségeinek tekintetében, és arra számít, hogy ez a folyamat nem áll meg: „A legkülönfélébb típusú és méretű projekteken dolgozunk, de úgy érezzük, hogy a RebelFlex tantermek a továbbiakban mindegyiknél alapfeltételként szolgálnak.”