Mostantól a teljes mértékben digitális ötödik generáció veszi át az irányítást

A múlt század utolsó éveit a hiphop előretörése és a tini-pop újjászületése jellemezte, különböző fiú- és lányzenekarokat juttatva a siker csúcsára. Ekkor született meg néhány igazi filmklasszikus, többek között az Oscar-díjas „Amerikai szépség” és a „Mátrix” című film is, világszerte elkápráztatva a moziközönséget. A Sennheiser számára az 1999-es év legsikeresebb vezeték nélküli mikrofon-sorozata, az Evolution Wireless útnak indítását jelentette. A vezetékes Evolution mikrofonok után mindössze egy évvel megjelenő Evolution Wireless különféle rádiómikrofon-rendszerekből és egy fülmonitor szettből állt. Azóta a sorozat több generációt felölelő megújuláson ment keresztül, melynek csúcspontja az Evolution Wireless Digital 2020-as megjelenésével a digitális átalakulás volt.

Egy bátor döntés

Az Evolution és az Evolution Wireless egy bátor döntés eredményeként született, szembe menve az akkoriban szokásos trendekkel. Abban az időben a zeneiparban működő számos mikrofongyártó helyezte át termelőüzemeit az alacsonyabb költségvonzatú országokba. „Nagyapánk és édesapánk csapdába esett: nem akarták kockára tenni a kiváló Sennheiser minőséget, ugyanakkor megfizethetőbb árakat kellett biztosítaniuk a zenei piacon” – magyarázta Daniel Sennheiser. „Ekkor a Sennheiser mérnökei azzal a javaslattal álltak elő, hogy a vállalat esetleg teljesen automatizált munkafolyamatokkal is képes lehet kiváló minőségű mikrofonokat gyártani. Mi pedig vállaltuk a kockázatot, és megvettük a szükséges gyártósort.” „Megalkották az akkori legmodernebb mikrofon-gyártósort, a siker pedig azonnal igazolta őket: a vezeték nélküli rendszerek értékesítése óriási mértékben megugrott” – tette hozzá Andreas Sennheiser.

Az Evolution mikrofonok első gyártósorának beüzemelése

Minden téren egyre jobb

„Az Evolution Wireless sorozat tervezésénél a Sennheiser színházi hangosítás és műsorszórás területén szerzett RF-szakértelmét vettük alapul” – mondta Andreas Sennheiser. „Ügyfeleink és felhasználóink pedig minden egyes új generáció megjelenésénél biztosak lehettek abban, hogy a legújabb RF vezeték nélküli technológiát tartják a kezükben.” Az Evolution Wireless második generációja 2004-ben indult útjára, melyet 2009-ben a G3, 2018-ban pedig a G4 követett, generációról-generációra tökéletesebb funkciókat és egyszerűbb használatot kínálva. A generációkon belül a 100-as, 300-as és 500-as besorolás jelezte a rendszerektől elvárt jellemzőket és a skálázhatóságot.

Az ügyfélkör hamarosan már nemcsak a zeneiparra korlátozódott: a vezeték nélküli evolution sorozat híres „P”-jelölésű rendszereit videósok, filmesek, sőt műsorszolgáltatók is egyre nagyobb előszeretettel használták. Kisebb színházak gyakran döntöttek az 500-as sorozat mellett. Az üzleti kommunikációs szektorról pedig a 300-as sorozat gondoskodott.

A legújabb és eddigi legkiválóbb generáció – középpontban a végfelhasználóval

Az Evolution Wireless ötödik generációjának útja 2020-ban egy látványos virtuális eseménnyel indult, bővítése pedig a mai napig is folyamatban van. Ez a mostani egy jelentős generációváltás, mivel a rendszereket digitalizálni kellett ahhoz, hogy hangzás- és RF-képességek terén továbbra is az Evolution Wireless felhasználók által megszokott mérceként szolgálhassanak. Ezúttal teljesíthetetlen volt a korábban elengedhetetlennek tartott, előző generációval való kompatibilitás – bár az Evolution Wireless Digital számára tervezett tartozékok használata esetén lehetőség van az analóg és digitális rendszerek párhuzamos működtetésére.

„A digitális irányba való elmozdulás kiemelése és a felhasználók tudatosabb választásának segítése érdekében az Evolution Wireless ötödik generációját nem egyszerűen G5-nek, hanem Evolution Wireless Digitalnak neveztük el” – jegyezte meg Daniel Sennheiser. „A sorozaton belüli besorolásokat is megszüntettük, helyette felhasználó-központú sorozatokat hoztunk létre a termékcsaládon belül.”

Minden az ügyféllel kezdődik…

„Az adott területek szakértőiből és végfelhasználóból álló fókuszcsoportok nagy szerepet játszottak az Evolution Wireless Digital család kifejlesztésében” – mondta Andreas Sennheiser. „A termékfejlesztő csapatban feltörekvő zenekarok, koncert-hangmérnökök, üzleti kommunikációs szakemberek, videósok és filmesek is hangot adhattak kívánságaik és értékelhették az egyes fejlesztési ciklusokat.”

…és az ügyféllel végződik

A munka eredményeként született a zenekarokra és zenészekre összpontosító EW-D, a profi élőhangosításhoz, valamint üzleti kommunikációs és oktatási felhasználásra tervezett EW-DX, valamint a videósok, filmesek és forgatócsoportok számára tervezett EW-DP alsorozat. A digitálisra váltás azon túl, hogy jobb hangminőséget biztosít, a felhasználók számára is számos lehetőséget is kínál. „Például a zenakarok és az előadók a Smart Assist alkalmazás segítségével rendkívül egyszerűen állíthatják be vezeték nélküli eszközeiket – ez korábban egy profi UHF vezeték nélküli rendszerrel nem volt lehetséges” – mondta Daniel Sennheiser. „A videósok mostantól távolról is inaktiválhatják az interjúalany MUTE gombját, ha az véletlenül lenémította mikrofonját. A koncert-hangmérnöknek nem kell többé a rack előtt guggolnia, mostantól kényelmesen, Bluetooth-on keresztül párosíthatja az adó- és vevőegységeket. A rendszerintegrátor zökkenőmentesen integrálhatja a vezeték nélküli eszközöket ügyfelei nagyobb munkafolyamataiba. Minden egyes felhasználó egy aprólékosan megtervezett rendszert kap, amelyet igényeinek megfelelően fejlesztettek ki.”

„A professzionális hangosítás területén ma kulcsfontosságú a digitális rendszerek nyújtotta kényelem és a munkafolyamatokba történő zökkenőmentes integrálhatóság. Az Evolution Wireless Digital alakjában az Evolution Wireless örökségét a hangzás digitális korszakába is magunkkal visszük” – mondta végül Andreas Sennheiser.

Evolution Wireless Digital

Látogass el erre az oldalra, és ismerd meg, milyen előnyökkel jár a digitalizálás a zene világában.