A Sennheiser bemutatja vadonatúj, nyitott HD 490 PRO referenciakategóriás stúdiófejhallgatóját, amelyet kifejezetten zenegyártáshoz, keveréshez és masztereléshez tervezett. A kagylós, dinamikus fejhallgató precíz hangvisszaadást, valamint rendkívül széles és valósághű hangzásteret kínál. Ez a kiváló precizitás és tágas hangzástér biztosítja a producerek, a keverést és maszterelést végző hangmérnökök, valamint a zenészek számára azt a tiszta, áttetsző hangást, amelyre a kritikus zenehallgatáshoz és keveréshez, valamint a hangforrás-elhelyezési problémák magabiztos megoldásához szükségük van.

„Ha a mai zenei produkciókat összehasonlítjuk a tíz-húsz évvel ezelőttiekkel, látni fogjuk, milyen drámai változást okozott az egyre nagyobb teret nyerő számítástechnika és a komplex paraméterautomatizálás” – osztotta meg gondolatait velünk Jimmy Landry, a Sennheiser zeneiparért felelős marketingigazgatója. „A hangmérnökök és a zeneszerzők műfajtól függetlenül folyamatosan feszegetik a határokat, rendkívül összetett mixeket hozva létre, amelyek hajlamosak az ún. audio-vakfoltokra.” A mixekben kialakuló zsúfolt frekvenciakörnyezetben a hangszerek szinte versengenek egymással, hogy felhívják magukra a figyelmet. A hangmérnökök és a zenészek számára is nehézkessé válik, hogy az egyeses hangszerek hangját vagy az éneket kihallják a többi hang közül. Ez jól mutatja, milyen fontos a jó stúdiófejhallgató használata.”

A Sennheiser HD 490 PRO a Sennheiser keveréshez, masztereléshez és zenegyártáshoz tervezett csúcsminőségű, professzionális modellje
A Sennheiser HD 490 PRO a Sennheiser keveréshez, masztereléshez és zenegyártáshoz tervezett csúcsminőségű, professzionális modellje

Teljes spektrumú hanghűség

Az összetett mixek kezelésére a Sennheiser mérnökei rendkívül széles, kiterjedt hangzásteret kölcsönöztek a HD 490 PRO számára, hogy a mix egyes összetevői pontosan lokalizálhatók legyenek. A szuperkönnyű lengőtekercsek gyors és hiteles hangvisszaadást tesznek lehetővé. A fejhallgató a teljes hangspektrumban színeződéstől mentes, valósághű frekvenciamenetet kínál, az alsó tartományban egy speciális mélyfrekvenciás modulnak köszönhetően teljes, precíz és jól körülhatárolt basszussal. A nyitott fémhálós fülrész láttatni engedi a Sennheiser ún. Open-frame szerkezeti megoldását, amely minimálisra csökkenti a rezonanciát és a hangtorzítást. A jelátalakítókat az optimális hallgatási élmény érdekében a monitorhangfalak tipikus elrendezésére emlékeztető szögben helyezték el.

A HD 490 PRO stúdiófejhallgató széles, háromdimenziós hangzásteret hoz létre, a hangforrások kiváló helymeghatározásával, melynek birtokában a zenegyártással foglalkozó szakemberek kifinomult mesterműveket hozhatnak létre

„Ezen jellemzők birtokában a zenegyártással foglalkozó szakemberek könnyedén megoldhatják a hangforrás-elhelyezési feladatokat, valamint kiszűrhetik a problémás mélyfrekvenciákat – tiszta mixeket és mesterien kimunkált maszteranyagokat létrehozva” – magyarázta Gunnar Dirks, a Sennheiser termékmenedzsere. „A HD 490 PRO stúdiófejhallgató minden apró részlet tekintetében kezedbe adja az irányítást.”

A Sennheiser HD 490 PRO stúdiófejhallgatója a mix minden apró részletét tekintve kezedbe adja az irányítást

Egy igazán kellemes viselet

Egy kiváló stúdiófejhallgatóval sem megyünk sokra, ha kényelmetlen. A Sennheiser mérnökei ezért több évtizedes szakmai tapasztalatukat bevetve tervezték meg a HD 490 PRO fejhallgatót. A könnyű, ergonomikusan kialakított konstrukció kiküszöböli a nyomáspontokat, mivel a fejpánt nem fejt ki nyomást a fej érzékeny részeire. A fület körülölelő fülpárnák a Sennheiser által szabadalmaztatott, a szemüveg számára is helyet biztosító kialakítással rendelkeznek, miközben kiváló illeszkedést biztosítanak.

A HD 490 PRO speciális tengelykialakítására vonatkozóan szabadalmi igényt nyújtottak be. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy a fejhallgató a felhelyezéskor optimálisan illeszkedjen a fejre, és a felhasználó fejének alakjától függetlenül minden érintkezési ponton azonos érintkezési nyomást fejtsen ki.

„Zenealkotás közben a legkevésbé szeretnél a fejhallgatód illeszkedésére figyelni. A HD 490 PRO-val a fejhallgatóról megfeledkezve szabadon érezheted a zenét” – mondta Landry.

A feladathoz tökéletesen illeszkedő, kétféle fülpárna

„A HD 490 PRO fejlesztését az eddigi legnagyobb professzionális fejhallgató-felmérés előzte meg, ahol a felhasználók a neutrális és egyenletes referenciahangzást jelölték meg a legfontosabb jellemzőnek” – magyarázta Dirks. „Mindamellett a piaci adatokat megvizsgálva azt találtuk, hogy a 100%-ban neutrális hangzással szemben a vásárlók inkább a kissé melegebb hangzást részesítik előnyben. Ezért úgy döntöttünk, hogy vásárlóinknak két fejhallgatót adunk egyben – vagyis két különböző fülpárna-szettet biztosítunk, melyeket gondosan úgy terveztünk, hogy különbözőképp alakítsák a hangot.”

A HD 490 PRO zenegyártáshoz tervezett (velúr) fülpárnái kissé melegebb hangzást kínálnak, hogy távlatot nyissanak és segítsék a felhasználókat a hangzás holisztikus megítélésében. A keveréshez tervezett (szövet) fülpárnák viszont nagyon egyenletes, neutrális hangzást biztosítanak, amely segít, hogy a részletekre összpontosíthass, amikor a mix befejezéséhez referenciahangzásra van szükség. Mindkét fülpárna mosható – higiénikus és egyben fenntartható megoldást biztosítva.

A fülpárna tulajdonságai nagyban befolyásolják a hangvisszaadást – a HD 490 PRO alakjában a felhasználók egyben rögtön két fejhallgatót kapnak. A hanggyártáshoz tervezett fülpárnákkal a hangzás kissé melegebb, míg a keveréshez tervezett fülpárnák az egyes frekvenciák kezelésében segítenek

Licenc a dearVR MIX-SE használatához

A HD 490 PRO birtokában ingyenes hozzáférést nyersz a Dear Reality innovatív dearVR MIX-SE bővítményéhez. Ez a plugin a DAW munkaállomást egy tökéletes virtuális keverőkörnyezetté alakítja, a lemezstúdiók gondosan megtervezett akusztikáját szimulálva. A VR MIX-SE azon túl, hogy a hangmérnököt vagy a zenészt az optimális hallgatási pozícióba helyezi, abban is segít, hogy a végső mix hangzása a különböző rendszereken kiegyensúlyozott és következetes legyen.

Az apró részletek fontossága

Ennek a csúcsminőségű stúdiómodellnek az aprólékos megtervezése nem állt meg a kiegészítőknél. A fejhallgató kábele például a HD 490 PRO jobb és bal fülrészének bármelyikéhez csatlakoztatható, hogy igazodni tudjon a különböző stúdiókonfigurációkhoz és felhasználói igényekhez. A szabadalmaztatott spirális kábelkialakítás blokkolja a kábelzajt, amikor a kábel például a keverőpulthoz ütődik, vagy a ruházathoz dörzsölődik. Az L/R (bal/jobb) jelölés jól látható a hangszórók belső porvédőin, a látássérültek eligazodását pedig a fejpánton elhelyezett Braille-írásos információk segítik.

Minden HD 490 PRO kétféle (keveréshez és zenegyártáshoz tervezett) fülpárnával, valamint egy 1,8 m-es fejhallgató-kábellel és egy DearVR MIX-SE licenccel kerül forgalomba. Ajánlott fogyasztói ára: 155 600 Ft. A HD 490 PRO Plus, amelynek ajánlott fogyasztói ára 186 800 Ft, a standard velúr kengyelpárna mellett tartozékként egy 3 m-es kábelt, egy tartótokot és egy extra szövet kengyelpárnát is tartalmaz. A plusz extrák egyedi tartozékként is kaphatók.

A képen látható HD 490 PRO Plus egy tartótokot, egy plusz 3 m-es fejhallgató-kábelt és egy extra szövet kengyelpárnát is tartalmaz

„Ha olyan stúdiófejhallgatót keresel, amely a kiváló mixek készítését áttetsző (lineáris) hangzással és a hangforrások precíz helymeghatározásával segíti, a HD 490 PRO a legjobb választás” – mondta Jimmy Landry.

A HD 490 PRO műszaki jellemzői

 • Akusztikai kialakítás: nyitott
 • Fülrész kialakítása: kagylós
 • Jelátalakító típusa: dinamikus
 • Jelátalakító átmérő: 38 mm
 • Frekvenciamenet: 5–36 000 Hz, 100 Hz (-10 dB)
 • Érzékenység: 105 dB SPL /(1 kHz/1 Vrms); 96 dB SPL (1 kHz/1 mW)
 • Max. hangnyomásszint: 128 dB (1 kHz, 5% THD)
 • THD: <0,2% (1 kHz, 100 dB SPL)
 • Impedancia: 130 Ohm (1 kHz)
 • Névleges teljesítmény: 300 mW (100 óra, zaj: IEC 60268)
 • Hőmérsékleti tartomány: működés: 0 °C és +50 °C között; tárolás: -25 °C és +70 °C között
 • Relatív páratartalom: működés: 10-80% (nem lecsapódó); tárolás: 10–90%
 • Tömeg (kábel nélkül): 260 g