Az audio specialista Sennheiser a mai napon mutatta be professzionális vezeték nélküli termékcsaládjának újabb tagját: a hamarosan megjelenő Digital 6000-es rádiómikrofon-sorozat rendkívüli hangminőséget és sziklaszilárd RF vezeték nélküli átvitelt biztosít majd a magas igényeket támasztó élő produkcióknál. Ez a sorozat ugyanazt a nagy hatótávolságú (long-range) üzemmódot és a Sennheiser saját fejlesztésű digitális/analóg kodekjét használja, mint a Sennheiser vezeték nélküli sorozatának csúcsmodellje, a Digital 9000 rendszer. A 2017 márciusától kapható Digital 6000 sorozat egy 2-csatornás vevőegység két különböző verzióját, egy zsebadót és egy kézimikrofont, valamint egy 19”-os rack-be építhető töltőegységet foglal magában.
„A Digital 6000 esetében a mércének számító Digital 9000 rendszerünk előnyeit egy 2-csatornás vevőegységből, valamint egy kézimikrofonból és zsebadóból álló rendszer alakjában kínáljuk. Ez a sorozat ideális választás turné- és kölcsönző cégek, színházak és musical produkciók, műsorközvetítők, istentisztelet helyszínek és nagyobb vállalati ügyfelek számára” – mondta Tom Vollmers, a Sennheiser termékmenedzsere.
 
A digitális 2-csatornás vevőegység 244 MHz-es (470-714 MHz) kapcsolási sávszélességben működik, melyet három adóegység változat (470-558 MHz, 550-638 MHz és 630-718 MHz) fed le. Nagyobb rendszerek esetében akár nyolc vevőegység is egyszerűen, további antenna-elosztó használata nélkül láncba köthető; a többcsatornás rendszer egyetlen pár antennával működik. A rendszer latenciaideje 3 milliszekundum.
A Sennheiser megjelenés előtt álló Digital 6000 vezeték nélküli mikrofonsorozata a turné- és kölcsönző cégeket, a színházakat és musical produkciókat, a műsorközvetítőket, az istentisztelet helyszíneket és a nagyobb vállalati ügyfeleket célozza meg.
Kiváló vétel, megbízható hangzás
A megbízhatóság mindig is a Sennheiser vezeték nélküli rendszerek sajátja volt, amit a Digital 6000 rendszer a True Bit Diversity technológia alkalmazásával, az átviteli hibák korrigálásával, valamint intelligens hibaelrejtő funkcióval teljesít.
A True Bit Diversity sokkal jobb hangminőséget biztosít, mint az egyéb diversity technikákkal elérhető lenne. Miközben a Switching Diversity és a True Diversity technológia egyetlen antenna RF jelét, illetve egyetlen vételi útvonal audio jelét használja, a True Bit Diversity mindkét vételi útvonalat használja és azok információtartalmát vegyítve hozza létre az optimális jelet.

A Digital 6000 vevőegységek egy kapcsolatminőség kijelzővel (Link Quality Indicator) is rendelkeznek, amely gondoskodik róla, hogy a minőségi problémák még a jelkimaradások fellépése előtt láthatóak legyenek. Ha a jel átmenetileg olyan mértékben sérült – például problémás RF-környezetben –, hogy az átvitel hibáinak korrekciója nem képes azt kijavítani, a Digital 6000 intelligens hibaelrejtő funkciója veszi át a szerepet. Ez a funkció intelligens tanuló algoritmusok alkalmazásával kihelyettesíti a sérült jelet, melynek köszönhetően a Digital 6000 akkor is hibátlanul továbbítja a jeleket, amikor egyéb digitális rendszerek csődöt mondanak.

Az adatbiztonság érdekében a Digital 6000 kapcsolható AES 256 titkosítást is kínál, ami különösen fontos konferenciákon, illetve vállalati felhasználásnál.

Mindkét EM 6000 verzió rendelkezik egy digitális AES-3 kimenettel, valamint transzformátor-szimmetrizált XLR-3 kimenetekkel és 6,3 mm-es jack kimenetekkel. Az EM 6000 Dante ezen túlmenően egy kiváló minőségű Amphenol RJ-45 csatlakozóval is rendelkezik, hogy a vevőegység Dante hálózatokba is beköthető legyen.


Egyszerű használat a hangmérnökök és az RF-kezelő szakemberek számára

Az EM 3732 vevőegységen modellezett, ismerős felhasználói kezelőfelület egyszerű kezelést és megbízható működést biztosít a hangmérnök számára. Mindeközben a Digital 6000 automatikus frekvencia-beállítási funkciója és a Wireless Systems Manager (WSM) vezérlő és monitoring szoftver nagyban megkönnyíti a monitor-hangmérnök vagy a RF-kezelésért felelős szakember dolgát.

A Digital 6000 vevőegység szemkímélő, fehér OLED kijelzővel rendelkezik, amely gyors áttekintést nyújt a RF és audio jelre, a kapcsolat minőségére, az akku töltöttségi szintjére, a frekvenciára és a titkosításra vonatkozóan. Számos kezdőképernyő opció kínál egyszerű hozzáférést további információkhoz anélkül, hogy a felhasználónak almenükben kellene navigálnia. Az üzemi feltételeket érintő alapvető információk és a hibaüzenetek közvetlenül a kijelzőn jelennek meg.

Használatra kész – meglévő infrastruktúrával és felszereléssel
A Digital 6000 működik a szabvány aktív és passzív UHF antennákkal, mivel az EM 6000 vevőegység frekvenciaszelektív szűrőket tartalmaz. Ezért a meglévő antenna infrastruktúra továbbra is használható.


A Digital 6000 adóegységek ugyanazt a nagyteljesítményű újratölthető akkupakkot használják, mint a Digital 9000 egységek. Az SKM 6000 kézimikrofon a Sennheiser standard kapszula-interfészével is fel van szerelve, így az evolution vezeték nélküli és a 2000-es sorozat összes klasszikus mikrofonfejével, valamint a 9000-es sorozat speciális mikrofonfejeivel is kombinálható.

Az SK 6000 zsebadó

 

Az SKM 6000 kézimikrofon az összes evolution wireless, 2000-es sorozatú és speciális 9000-es sorozatú mikrofonfejjel használható.
Az SK 6000 zsebadó a vezeték nélküli hangszerek (pl. elektromos- és basszusgitár) csúcsminőségű megoldásaként tűnik ki – továbbá készen áll a Sennheiser MKE 1 (gömbkarakterisztikájú) csíptetős mikrofonjaival, valamint az MKE 2 (gömb) és MKE 40 (kardioid) mikrofonok digitális átvitelre képes változataival történő használatra is.
Intelligens töltési megoldás

Az L 6000 töltő egy 19″-os rack-be helyezhető, 1U méretű eszköz, amely akár négy töltőmodullal is felszerelhető, melyek mindegyike két-két zsebadó vagy kézimikrofon akkujának töltésére képes. Az előlapon található háromszínű LED-ek gyors képet adnak a töltés aktuális állapotáról. A Wireless Systems Manager szoftveren keresztül további részletes információk, valamint egyéb paraméterek (pl. akku futásideje, töltési ciklusok és hátralévő kapacitás) érhetők el.

Mivel a 6000-es sorozat kompatibilis a Digital 9000 adóegységekkel, az L 6000 töltőegység a Digital 9000-es rendszerhez is használható.

A vevőegység-rack-ben kényelmesen elhelyezhető, moduláris L 6000 töltő egyszerre akár nyolc adóegység akkut is újratölt. A négy modul a kívánt akkutípusnak megfelelőn választható ki – BA 60 a kézimikrofonokhoz és BA 61 a zsebadókhoz.
 
Zökkenőmentes munkafolyamatok
A Digital 6000 zökkenőmentesen illeszkedik a digitális vagy analóg rendszerinfrastruktúrákba. Az EM 6000 vevőegység egy digitális AES-3 kimenettel, valamint transzformátor-szimmetrizált XLR-3 kimenetekkel és 6,3 mm-es jack kimenetekkel is rendelkezik. A vevőegység Dante verziója egy további Amphenol RJ-45 csatlakozót is kínál Dante hálózatba történő integrációhoz.
A Digital 6000 sorozat kompatibilis a Digital 9000 Long-range (nagy hatótávolságú) üzemmódjával; továbbá a 6000-es sorozat adóegységei az EK 6042 kamera-vevőegységgel is használhatók.


Képaláírások:

1. kép (EM 6000, elől):

2. kép (EM 6000, hátul): Mindkét EM 6000 verzió rendelkezik egy digitális AES-3 kimenettel, valamint transzformátor-szimmetrizált XLR-3 kimenetekkel és 6,3 mm-es jack kimenetekkel. Az EM 6000 Dante ezen túlmenően egy kiváló minőségű Amphenol RJ-45 csatlakozóval is rendelkezik, hogy a vevőegység Dante hálózatokba is beköthető legyen

3. kép (SK 6000): Az SK 6000 zsebadó

4. kép (SKM 6000):

5. kép (vevőegység+töltő):