Az Ed Sheeran és Ruby Rose által vezetett idei MTV EMA díjátadó gálát október 25-én rendezték meg a milánói (Olaszország) Mediolanum Forum arénában. A Sennheiser immáron 13 egymást követő évben dolgozik együtt a Britannia Row Productions produkciós céggel, most egy kifejezetten problémás környezetben nyújtva számukra támogatást. A Sennheiser különféle mikrofonokat és monitorrendszereket biztosított a művészek és a konferansziék számára, a Digital 9000 rendszerrel kiegészítve, amely sokkal több csatornát kínált, mint amelyre bármely más vezeték nélküli rendszer képes lett volna.
 Colin Pink, az esemény hangzástervezője a következőképpen ecsetelte a népszerű milánói helyszín által támasztott kihívásokat: „A Mediolanum Forum egy RF problémákkal terhelt helyszín, amit főként a helyi televíziós adóállomások közelsége okoz. A projekt kapcsán mindig a rádiófrekvencia okozza a legnagyobb fejfájást, mivel a zajküszöb okozta problémákon túl az is gondot jelent, hogy a központi színpadok oldalfalai, hátfala, padlózata és fedése LED panelekből épül fel, ami nincs valami jó hatással az RF átvitelre!”
Barry Mcleod, a Britannia Row RF hangmérnöke az MTV EMA díjátadón azt a feladatot kapta, hogy gondoskodjon a rendszerek zavartalan működéséről. Az ő munkáját segítette a rendezvény során a Sennheiser részéről Andrew Lillywhite (ügyfélkapcsolatok fejlesztéséért felelős és alkalmazástechnikai mérnök) és Phil Cummings (EMEA kapcsolatokért felelős vezető). Phil szavaival: „A Forum rendkívül nehéz környezeti feltételeiről híres. A Britannia Row már egy hónappal az eseményt megelőzően kiküldött egy mérnököt, hogy mérje fel a rendelkezésre álló frekvenciákat. Ennek során kiderült, hogy nem áll rendelkezésre akkora frekvenciatartomány, amekkorát a MTV EMA lebonyolítása rendszerint igényel.”

„Az első vizsgálat azt mutatta, hogy csupán 18 kézimikrofont és nyolc fülmonitor csatornát tudunk a show számára biztosított RF-spektrumban használni, ami egy ekkora rendezvénynél hatalmas kihívást jelent” – tette hozzá Colin.

 

Andrew Lilliwhite válaszul egy sokoldalú összeállítást készített elő a show-ra: „Azt a megoldást választottuk, hogy rengeteg felszerelést vittünk magunkkal, mivel nem tudtuk, hogy a helyszínen mit tudunk majd használni. Érdekes kihívás volt, hogy az aréna két végén két külön színpad állt, ami azt jelentette, hogy a két színpadnál két PA rendszert működtettünk, két különálló monitorrendszerrel.”

 

Barry Mcleod egy osztott, többantennás összegző rendszert telepített, és a konferansziék, valamint a díjnyertesek számára a Sennheiser Digital 9000 sorozatának MD 9235 kapszulákkal szerelt kézimikrofonjait használta, kihasználva a rendszer kiváló spektrális hatékonyságát. „Kiváló hangzásán és rendkívül alacsony kezelési zaján túl a 9000-es sorozat remekül állta a sarat a mostoha RF körülmények közepette is.” – tette hozzá Colin Pink. A konferansziék és a művészek is mindannyian Sennheiser vezeték nélküli monitorrendszerekre bízták magukat.

 

Énekléshez a házigazda Ed Sheeran egy MD 5235 kapszulával szerelt SKM 5200 kézimikrofont, míg a Rudimental MMD 935 kapszulával szerelt SKM 2000 kézimikrofonokat használt. Ellie Goulding és Jess Glynne SKM 2000 kézimikrofonba, míg Andrea Bocelli egy vezetékes Neumann KMS 105 mikrofonba énekelt.

 

Colin Pink összegzésében: „Mindegyik rendszer kiválóan működött, az egész produkció alatt egyetlen jelkimaradás sem volt. A show remekül zajlott le, méltán tükrözve a használt eszközök és a közreműködő személyzet kiválóságát. Hálás köszönet a Sennheisernek az összes általuk nyújtott segítségért és szakértelemért, amely nagyban hozzájárult az idei MTV EMA díjátadó nagyszerű sikeréhez.”