A legendás stúdióberendezés-szakértő Neumann.Berlin a 2024-es NAMM kiállításon bemutatja tavaly bevezetett MT 48 audio interfészének funkciófrissítését. A Monitor Mission az MT 48-at egy szabadon konfigurálható monitorkeverővé alakítja. A mono és sztereó mellett a Monitor Mission olyan surround formátumokat is képes kezelni, mint az 5.1-es vagy a rendkívül népszerű immerzív Dolby Atmos 7.1.4-es. Ez merőben új alkalmazási lehetőségeket nyit, különösen a hangkeverés és maszterelés területén.

A Monitor Mission rugalmas basszuskezelésének és összetett beállítási funkcióinak segítségével a hangszórók frekvenciáját és időtartományának jellemzőit a hallgatási pozícióhoz tudjuk igazítani. A downmix funkció használatával a többcsatornás hang monitorozása mono vagy sztereó módban is végezhető.

A széleskörű csatlakozási lehetőségeknek köszönhetően a stúdiómonitorok a legkülönfélébb módon csatlakoztathatók, legyen szó analóg, digitális S/PDIF vagy ADAT csatlakozásról. Egy adott hangszórócsoportot illetően akár több csatlakozási mód is kombinálható. A négy analóg monitor-kimenet és egy külső ADAT átalakító használatával akár 7.1.4-es rendszerek is kialakíthatók. Ezenkívül a beépített AES67 interfésznek köszönhetően professzionális többcsatornás konverterek (pl. a Merging Mapi MKII) és/vagy a Neumann AES67-kompatibilis stúdiómonitorai is csatlakoztathatók. Így szinte bármennyi csatorna megvalósítható.

„A Monitor Mission az MT 48-at immerzív hangzást támogató audio interfésszé varázsolja!” – mondja Stephan Mauer termékmenedzser. „Ezzel az MT 48 gyakorlatilag egyedülálló megoldást kínál – testvérterméke, a Merging Anubis kivételével, ahol a Monitor Mission már számtalan professzionális konfigurációban bizonyított. A felhasználók ezért biztosak lehetnek abban, hogy egy tökéletes megoldás birtokába jutnak. Emellett az MT 48 az Anubishoz képest még kiterjedtebb csatlakoztatási lehetőségeket kínál, még rugalmasabbá és megfizethetőbbé téve az immerzív hangzású hangfelvételek készítését bármely méretű stúdió számára. Az integrált AES67-támogatásnak és az automatikus hardverfelismerésnek köszönhetően az MT 48 tökéletes választás, ha egyszerű integrációra van igény.”

Ár és elérhetőség

A Monitor Mission nem igényel külön letöltést, a funkciófrissítés az MT 48 februárban megjelenő 1.6.x verziójú firmware-jének részeként települ. A Monitor Mission egy egyedi szoftverkulccsal aktiválható. Azon felhasználók, akik MT 48-ukat a gyártónál 2024. július 1. előtt regisztrálják, ingyenesen megkapják a Monitor Mission aktiváló kulcsát.

További információk:

https://www.neumann.com/en-en/produkte/audiointerfaces/mt-48/

Jellemzők:

  • Az MT 48 audio interfész monitorkeverővé alakítása
  • Mono, sztereó, surround és immerzív hangzáshoz
  • Downmix funkció, pl. fejhallgatóval történő zenehallgatáshoz
  • Rugalmas basszuskezelés
  • A csatlakoztatott hangszórók frekvencia- és időtartományának helyiségspecifikus beállítása
  • Távalkalmazás és webvezérlés támogatása
  • Teljeskörű funkcionalitás önálló használat esetén is és az automatikus hardverfelismerés támogatása