Ebben az ismertető cikkben útmutatást szeretnénk nyújtani arra vonatkozóan, hogyan védd és tisztítsd Neumann mikrofonjaid és azok tartozékait a jelenlegi COVID-19 világjárvány idején. Különösen az ének- és beszédhang rögzítésénél jellemző, hogy a mikrofont a szájhoz közel tartva akár több felhasználó is használja.

Annak érdekében, hogy a bakteriális, illetve vírusos eredetű betegségek terjedésének kockázatát csökkentsük, az alább részletezett egy vagy több megoldás alkalmazását javasoljuk:

 • egy-egy mikrofont (annak tartozékaival együtt) lehetőleg csak egy felhasználó használjon
 • használat után vagy előtt minden felületet (úm. mikrofonház, kosár és kiegészítők) tisztíts meg
 • két használat között tarts szünetet, esetleg magasabb hőmérsékletű helyen tárolva a mikrofont
 • a védelem fokozása érdekében használj kiegészítőket (pl. szélfogó és vékony műanyag zacskó)

A mikrofonház tisztítása

A Neumann mikrofonházakat a szennyeződéstől (pl. az emberek által kilélegzett anyagoktól) etil-alkohol (etanol) vagy izopropil-alkohol (izopropanol) használatával tudod megtisztítani. Fertőtlenítés céljából általában 70%-os oldatot használunk. A tisztításhoz használj eldobható, puha rongyot, puha ecsetet vagy papírtörlőt. Ügyelj arra, hogy a folyadék csak a mikrofon külső részét érje, és ne kerüljön a kapszula/nyél belsejébe.
Ne használj durva anyagokat, mert megsérülhet a felület. Ne használj etanolnál vagy izopropanolnál erősebb oldószereket, mert ezek károsíthatják a felületet.
Soha ne használj spray-t, mert az oldószer a membránra fröccsenve károsíthatja a mikrofonkapszulát!

A levehető mikrofonkosarak tisztítása

Némely mikrofon esetében (KMS 104/105, KK 104/105, KK 204/205 és BCM 104/705) a kosár tisztítás céljából könnyen eltávolítható. Ügyelj arra, hogy ne érintsd, illetve sértsd meg a kapszulát!
Szivacs szélfogót tartalmazó kosár (KMS 104, KK 104, KK 204/205 és BCM 705) esetén vedd ki és tisztítsd meg külön a belső szivacsot az alábbiakban leírtak szerint.
Fémből készült kosarak ezután etanollal vagy izopropanollal belül is kitisztíthatók. A kosarak tiszta, forró (70 °C-os) vízbe is meríthetők. Mosogatógépben nem moshatók. Összeszerelés előtt hagyd a kosarat teljesen megszáradni.

Személyre szabott mikrofonkosarak

A BCM 104 és BCM 705 használatával egyszerűen cserélhetők a kosarak, így minden felhasználó a
saját kosarát használhatja. A BCM-ekhez való kosár alkatrészként kapható nikkel színben: https://audiospecialista.hu/aruhaz/sennheiser/sennheiser-alkatresz/tokok/basket-ni-bcm/

Kézimikrofonok esetén az alábbi mikrofonkosarak alkatrészként kaphatók:

A belső egység/erősítő tisztítása

A mikrofonházon belül található egységek/erősítők megfelelően védettek a külső szennyeződéssel szemben. Tisztításukra nem igzán van szükség. Az esetleges por, illetve szennyeződés eltávolításához egy puha ecsetet használj. Ne használj semmilyen folyadékot, illetve oldószert, mert a rendszer szigetelése és érzékeny részei károsodhatnak.

A kapszula tisztítása

Ha ez szükségessé válik, a kapszula tisztítását kizárólag képzett szerviz-szakember végezze. A membrán túl kényes ahhoz, hogy megfelelő szakértelem nélkül tisztítható legyen.

A mikrofon pihentetése és hőkezelése

Ha a mikrofont két használat között legalább 6 órán keresztül pihenteted, jelentősen csökkenhet a kilélegzett levegővel távozó és a fémfelületeken megtapadó kórokozók fertőzőképessége. Műanyag vagy textil tartozékok esetén ugyanezen eredmény eléréséhez legalább 48 órára van szükség. A folyamat felgyorsítása érdekében a Neumann-mikrofonok 60 °C-ra melegíthetők – ez nem befolyásolja a mikrofon tulajdonságait. Mivel ez idáig egyik adatra sincs 100%-os garancia, kérjük, konzultálj az országos vagy a helyi egészségügyi hatóságokkal a betegség felületeken keresztül történő terjedéséről.

A mikrofonok védelme szivacs szélfogókkal

A szivacs szélfogókat elsősorban a szél- és popzaj csökkentésére használják. Mindamellett ez a kiegészítő – legalábbis részben – az esőtől, a víztől, a szennyeződéstől és az ember által kilélegzett párától is védi a mikrofont. A nylon  popzajszűrők nagyon vékonyak, és aligha nyújtanak védelmet az ember által kilélegzett pára ellen.

Csaknem minden Neumann mikrofonhoz kapható szivacs szélfogó:

Szivacs szélfogók tisztítása

A szivacs szélfogók 60 °C-os vízzel tisztíthatók. Szükség esetén mosogatószer is használható. Az újbóli visszahelyezés és használatba vétel előtt alaposan öblítsd ki és hagyd megszáradni a szivacsot. A száradás meggyorsítása érdekében akár 60 °C-os hőfok is alkalmazható. Ne használj etanolt, izopropanolt vagy egyéb folyadékot/oldószert. Mosogatógépben nem mosható.

A szivacs szélfogók használatának akusztikai hatásai

A Neumann szivacs szélfogók vastagságuktól függően kis-, illetve közepes mértékben befolyásolják a hangzást. Általában a 5 kHz feletti magasfrekvenciás hangok kevésbé hallhatók. A felvétel EQ-zásával ez könnyen orvosolható. Hasonlóképpen: mélyfrekvenciás EQ-val az alacsony frekvenciákban végbemenő kisebb változások (pl. a közeltéri hatás által okozott mélyhangkiemelés) is orvosolhatók.

Az ábra azt mutatja, hogy egy kis WNS 100 szivacs szélfogó milyen hatással van egy KM 184 kardioid mikrofon frekvenciamenetére (–2 dB 10 kHz-en). Egy másik görbe azt mutatja, hogy egy félnedves WNS 100 (mosogatószeres vízzel történő tisztítást követően) milyen meredek lefutást eredményez a magasfrekvenciás tartományban. Ezért az újbóli visszahelyezés és használatba vétel előtt hagyd teljesen megszáradni a szivacsot.

A KM 184 tengelyen mért frekvenciamenete száraz és félnedves WNS 100 szélfogóval.

A mikrofonok védelme műanyag zacskókkal

Ezt a módszert általában nem használjuk mikrofonok esetében, így itt csak néhány javaslatot adunk. A fő cél az, hogy segítséget nyújtsunk azon helyzetekben, ahol más megoldás nem alkalmazható. A szivacs szélfogó segít, de nem biztos, hogy 100%-ban védi a mikrofont a kilélegzett párától. Így – különösen többfelhasználós alkalmazásoknál – további műanyag fólia vagy zacskó is használható védőburkolatként. Eldobható, vékony fóliát kell használni külön-külön minden felhasználó számára. Légmentesen záró, egyszer használatos zacskókat használj. A mikrofon minden olyan részét takard, amely beszennyeződhet.

Néhány tanács:

 • Nagyon vékony műanyagot használj
 • Lágy, rugalmas anyag használatával minimálisra csökkentheted a felvétel során a pattogásból, zizegésből vagy
  dörzsölésből fakadó zajt
 • Hagyj némi levegőt a kapszula (kosár) körül vagy használj szivacs szélfogót
 • Ne feszítsd meg, illetve húzd szorosra a fóliát
 • Készíts próbafelvételt, hogy megtaláld a legjobb megoldást a műanyag fólia hangtalan kezeléséhez és a jel megfelelő EQ-zásához

A műanyag zacskók használatának akusztikai hatásai

A műanyag fólia/zacskó hatással van a mikrofon hangzására. Mindamellett – különösen beszédfelvételeknél – a frekvenciamenet kiegyenlítésével használható minőség érhető el. A műanyagzacskók a fólia vastagságának és merevségének növekedésével az alábbi hatásokkal bírnak:

 • A középfrekvenciás tartomány a legkevésbé érintett
 • A magasabb frekvenciák (kb. 4-8 kHz felett) hatékonysága csökken
 • Csökken az irányítottság
 • Az alacsonyabb frekvenciáknál csökken a közeltéri hatás
 • Az alacsonyabb frekvenciák hatékonysága csökken

Az alacsony és magas frekvenciák néhány dB-lel történő erősítése linearizálhatja a műanyag zacskóval bevont mikrofon frekvenciamenetét. Az aktuálisan használt mikrofontól, illetve műanyag zacskótól függően a tényleges értékek változhatnak.

Gömbkarakterisztikájú mikrofon

Ezekre a mikrofonokra kevésbé van hatással a szivacs szélfogók, illetve műanyag zacskók használata. Fontold meg a gömbkarakterisztikájú mikrofonok használatát azokban a helyzetekben is, amikor egyébként irányított mikrofont választottál volna. Műanyag zacskók használata esetén a 3 kHz feletti magas-frekvenciás hangok erősítésével megfelelően linearizálható a frekvenciamenet.