A BellMedia egyik torontói stúdiójában új telepítésű Neumann KH-sorozatú hangfalak segítik a műsorszolgáltatót a jövő hangzására történő felkészülésben. Michael Nunan, a BellMedia Broadcast Üzemeltetési és Audio részlegének rangidős menedzsere összeállított egy olyan hangkeverő szobát, amely 13.1-es hangzással és egyéb következő generációs audio formátumok támogatásával magával ragadó monitoring környezet létrehozására képes. Ez a BellMedia stúdióban alkalmazott megoldás, amely első a maga nemében, egy Neumann KH 120 monitorládákból és KH 870 mélynyomókból álló, gondosan elrendezett, egyedülálló hangfalrendszert tartalmaz, kiegyensúlyozott keverési élményt biztosítva a zenei szerkesztők és hangmérnökök számára.
A jövőre fókuszálva
Nunan és csapata számára egyértelmű volt, hogy az 5.1-es surround hangzás csillaga leáldozott. „Mindenki számára nyilvánvaló, hogy még ebben az évben egy új kanadai audio szabványunk lesz az ATSC 3.0-hoz” – magyarázta Nunan. „Bármit is lesz a végén, az jóval meghaladja majd az 5.1-es hangzást, és bizonyára tartalmaz majd kiterjedtebb térhangzást kínáló formátumokat.” Nunan számára ez azt jelenti, hogy fel kell készítenie csapatát arra, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni ezekkel a fejlett új hangzásformátumokkal. „A hozzánk hasonló szervezetek esetében alapvető fontosságú a munkatempó megőrzése” – mondta Nunan. „Egy olyan környezetet kellett létrehoznunk, ahol már jóval azelőtt el tudtuk kezdeni a kiterjedtebb térhangzás esztétikájának felfedezését, mint ahogyan azt ténylegesen közvetítenünk kell majd.” Mivel a BellMedia 5.1-es helyiségeiben működő Neumann monitorhangfalak teljesítményével nagyon elégedett volt, a Neumann KH 120 és KH 870 egyszerű választás volt számára a következő generációs keverőszoba esetében. „Kétségkívül már évek óta a Neumann egyik otthonának számítunk” – mondta Nunan.

A BellMedia meglévő torontói 5,1-es hangzású helyiségeinek legnagyobbikát kiválasztva, mely már rendelkezik öt Neumann KH 120 hangfallal és egy KH 870 mélynyomóval, Nunan egy rugalmas rendszer felállítása mellett döntött, amely a kiterjedtebb térhangzást kínáló formátumokat is kezelné, és maximálisan kompatibilis lenne a még fejlődésben lévő következő generációs hangzás tekintetében. Nunan két hangfallal (Lss és Rss) bővítette a fülmagasságban elhelyezett hangfalcsoportot, 7.1-es rendszerré alakítva az 5.1-es rendszert. Azután egy 5-csatornás Height réteget, valamint egy overhead hangfalat és egy további KH 870 mélynyomót adott hozzá.

A keverőszobához illeszkedő rendszer
Mivel az új broadcast audio szabvány pontos meghatározása még várat magára, Nunan és a BellMedia számára elsődleges fontosságú volt a rugalmasság. „Úgy terveztük rendszerünket, hogy az támogassa az Auro-3D 13.1 formátumot, de ugyanaz a fizikai felépítés képes legyen a Dolby Atmos, 5.1.4, 7.1.2, és 7.1.4. kisebb változataival is együttműködni. Keverőszobánkat így megfelelően felszereltük ahhoz, hogy kezelni tudja a kiterjesztett térhangzást kínáló új, hivatalos formátum közismert versenytársainak legtöbbjét.” A Neumann hangfalak kompakt mérete kulcsfontosságú volt, hogy elegendő legyen a hely a rendszerhez szükséges nagyszámú hangfalnak. „Ez nem egy hatalmas méretű filmes keverőhelyszín” – mutatott rá Nunan. „Nem volt magától értetődő, hogy képes leszek 14 Neumann hangfalat elhelyezni egy szerény méretű televíziós keverőszobában úgy, hogy még az emberek számára is maradjon hely.”

Teljes körű frekvenciatartomány
Nunan szerint a teljes frekvenciatartományt felölelő monitoring kulcsfontosságú a kiterjesztett térhangzás erejének kibontakoztatásához. „Lehetőségünk van felderíteni, hogyan tudjuk ezeket az új formátumokat esztétikai és szerkesztési szempontból céljaink szolgálatába állítani, de ezt csak úgy tudjuk megtenni, ha precízen halljuk a hangzásteret” – mondta Nunan. „A KH 120 és a KH 870 kombinációja minden egyes hangfalpozícióban teljes mértékben biztosítja számunkra a szükséges frekvenciatartományt, a tájékoztató műsorokat sugárzó televízióknál kritikus alsó két oktávot is beleértve.” Ez a rendszer abban is segítségére lesz Nunannak, hogy a legújabb formátumok felhasználásával készített tartalmak gyártásához produkciós ügyfeleket szerezzen. „A produkciós ügyfelek érdeklődését ezen először ijesztőnek hangzó formátumok iránt főként úgy lehet felkelteni, hogy egy gyakorlatias megközelítéssel a gyártás színhelyére visszük őket. Amikor a Neumann-féle hangtisztasággal hallják meg a kiterjesztett térhangzást, a formátum belső élményként történő megtapasztalását követően sokkal könnyebb az eladás.”

Minden várhatóra felkészülve
Az új hallgatási környezet már keményen dolgozik, Nunannal és csapatával, akik az idei évben gyártandó anyagaik nagy részét UHD felbontással és kiterjesztett térhangzással készítik. Bár jelenleg még nincs mód arra, hogy ezeket az anyagokat közvetítsék, tudják, hogy számos előnnyel jár Nunan és a BellMedia számára az, hogy már most fel vannak készülve, nem utolsósorban azért, mert így anyagaik időtállók lesznek. „A tájékoztató műsorok örökzöldeknek számítanak, melyek a jövőben is értékkel bírnak, és bemutatás céljából újból és újból lekerülhetnek a polcról” – mondta. „Az UHD felbontás és a kiterjesztett térhangzás lehetővé teszi számunkra, hogy az általunk elkészített anyagokat a lehető leghosszabb ideig megőrizhessük. Ha valaki mához két évre újból műsorra szeretné tűzni UHD felbontással készített Discovery Channel sorozatunk egyikét, felkészülten állunk elébe. Annak ismeretében, hogy ezek az „időtálló” mixek a Neumann monitoring-rendszerünk nyújtotta előnyök kihasználásával készültek, tudjuk, hogy jól fognak teljesíteni.”

Új formátumok, elsőrendű precizitás
Nunan számára – amennyire a hangzás műszaki jellemzői folyamatosan fejlődnek – egy igény sohasem változik: a precíz monitorozás igénye. A Neumann KH sorozata szerencsére biztosítja ezt számára. „Nem vagyok kisegítve egy olyan monitor-hangfallal, amely kellemesen szól, de működéséből adódóan elfedi a problémákat” – mondta Nunan. „A Neumann KH 120 és H 870 tökéletes kombinációt alkot, mivel mindig precízen adja vissza a hangzást.” Nunan Neumann monitor-hangfalak iránti hűsége közvetlen következménye annak a sikernek, amelyet az elmúlt években az ezekkel készített mixek révén ért el. „Ezek jól teljesítenek a televíziós és egyéb környezetekben egyaránt” – mondta. „Még sohasem hallottam olyan mixet, amelyet a Neumann hangfalakkal készítettem, és később meglepetést okozott volna. Ez a lényeg, minden más csak kozmetikázás.”

Képaláírás:
1-3. kép (immerzív hangzású keverőszoba): A teljes 13.1-es Neumann monitor-hangfal összeállításnak köszönhetően a BellMedia magával ragadó hangzású keverőszobája megfelelő felszereltségű ahhoz, hogy kezelni tudja a kiterjesztett térhangzást kínáló jövőbeli formátumokat