A Neumann.Berlin számos színpadi használatra szánt új termékkel rukkol elő a 2024-es NAMM kiállításon. A KK 104 U és a KK 105 U kondenzátorkapszulák azok számára is elérhetővé teszik a híres Neumann hangzást, akik más gyártók* vezeték nélküli rendszereit használják. Ezenkívül a Neumann miniatűr MCM csíptetős-mikrofon rendszerét egy gömbkarakterisztikájú kapszulával, valamint különböző hosszúságú hattyúnyakakkal és kábelekkel bővíti.

Neumann hangzást minden vezeték nélküli rendszerhez

A Neumann mérnökök Sennheiser vezeték nélküli rendszerekhez tervezett valódi kondenzátorkapszulái már évek óta nagy népszerűségnek örvendnek. Ezek a kapszulák a Neumann díjnyertes vezetékes színpadi KMS énekmikrofonjainak tökéletesen kiegyensúlyozott, árnyalt hangzását a vezeték nélküli működés nyújtotta szabadsággal ötvözik. Eddig azonban a Neumann kapszulák kiemelkedő hangminősége kizárólag a Sennheiser kézimikrofonok felhasználói számára volt elérhető. Az új KK 104 U (kardioid) és KK 105 U (szuperkardioid) kapszulákkal már a következő gyártók vezeték nélküli rendszereihez is elérhető a Neumann stúdióhangzás: Sony (minden modell), Lectrosonics (minden modell), MiPro (ACT sorozat) és Shure (Axient Digital, ULX-D, QLX-D és SLX-D sorozat).

„Bár meg vagyunk győződve a Sennheiser vezeték nélküli rendszerek elsőrendű minőségéről, sok olyan felhasználó van, akinek nincs lehetősége a változtatásra, mert adott a rendszere” – magyarázta Stephan Mauer termékmenedzser. „Az új KK 104 U és KK 105 U kapszulák más gyártók* vezeték nélküli rendszereit is képesek eredeti Neumann hangzással felvértezni. Így ügyfeleinknek többé semmi okuk sincs arra, hogy az eredetinél kevesebbel is beérjék.”

Az új kapszulák fekete, ezüst és egyedi (rendelésre készített) kivitelben is kaphatók. A Sennheiser rendszerek jól bevált Neumann kapszulái természetesen továbbra is a termékkínálat részét képezik.

A Neumann MCM rendszerének bővülése

A 2024-es NAMM kiállításon a miniatűr MCM csíptetősmikrofon-rendszerhez tervezett gömbkarakterisztikájú KK 13 kapszulát is bemutatják, mint a standard KK 14 kardioid kapszula alternatíváját. A KK 13 hangja hasonlóan kiegyensúlyozott, de a gömbkarakterisztika miatt nyitottabbnak tűnik, mint a KK 14 kardioid kapszula hangja. Emellett közeltéri hatás sem tapasztalható.

A KK 13 használatát csendesebb színpadi produkciók vagy kifejezetten természetes hangzást igénylő hangrögzítési forgatókönyvek esetén ajánljuk, ahol a gömbkarakterisztikájú kapszula gerjedéssel szembeni érzékenysége nem jelent problémát. A KK 13 csak külön cikként lesz elérhető; a hangszeres MCM szettek továbbra is KK 14 kardioid kapszulával kerülnek forgalomba.

Az MCM rendszer két új kiegészítővel is bővült: az SH 100 és SH 250 hattyúnyakkal, melyek egyike a standard 150 mm-es SH 150 hattyúnyaknál 50 mm-rel rövidebb, a másik pedig 100 mm-rel hosszabb. A hegedűhöz és brácsához tervezett népszerű MCM 114 VIO/VIA szettet mostantól a rövidebb SH 100 hattyúnyakkal szállítjuk. A többi szett csomagja továbbra is a normál SH 150 hattyúnyakat tartalmazza. Opcionális kiegészítőként különböző hosszúságú kábelek is elérhetők lesznek. A normál 1,8 m-es kábelen túl 0,6 m-es rövidebb és 3,0 m-es extra hosszú kábelek is kaphatók lesznek mind a négy csatlakozótípushoz (Mini Jack, LEMO, Microdot és Mini-XLR4).

„Alig várjuk, hogy egyre több referenciamegoldással szolgálhassuk ki az élőhangosítás piacát, egyre több színpadot megtöltve Neumann-hangzással” – magyarázta Ralf Oehl, a Neumann vezérigazgatója. „Az MCM-család, amely gyorsan a hangszer-mikrofonozás új mércéjévé vált, most további tagokkal bővült. A gömbkarakterisztikájú KK 13 kapszula nagyszerű választás csendesebb színpadi produkciókhoz és hangfelvételekhez. És az új kapszulák végül vezeték nélküli rendszertől függetlenül minden felhasználó számára kompromisszumok nélküli énekhangzást biztosítanak, amely zökkenőmentesen illeszkedik a stúdiófelvételhez.”

További információk:

KK 104 U: www.neumann.com/en-en/products/microphones/kk-104-u

KK 105 U: www.neumann.com/en-en/products/microphones/kk-105-u

KK 13: www.neumann.com/en-en/products/microphone-accessories/kk-13

A KK 104 U/KK 105 U jellemzői:

 • Neumann hangzás kölcsönzése egyéb gyártók* vezeték nélküli rendszerei számára
 • Feszes kardioid/szuperkardioid iránykarakterisztika, a tengelyen kívüli hangok színeződésmentes csillapításával
 • Gerjedésbiztos, a hátulról érkező hangok hatékony kiszűrésével
 • Az extrém hangnyomásszintek kiváló kezelése
 • Integrált rugalmas mikrofon-felfüggesztés és beépített szélfogó
 • Egyszerű tisztítás
 • Szokásos kivitelben: ezüst és fekete. Kérésre egyedi megjelenés is megoldható.

*Sony (minden modell), Lectrosonics (minden modell), MiPro (ACT sorozat), Shure (Axient Digital, ULX-D, QLX-D és SLX-D sorozat)

A KK 13 jellemzői

 • Réteges kapszulakialakítás, a korábbi elektret-korlátozások kiiktatásával
 • A kritikus frekvenciatartományokban is kiemelkedő tisztaság
 • Gömbkarakterisztika
 • Páratlanul konzisztens hangszín
 • Turnébiztos, tartós konstrukció