Az audio specialista Sennheiser a NAB szakkiállításon mutatta be a MKE 440 sztereó kameramikrofonját, amely a DSLR felhasználók egyik jellemző kihívására ad választ: fókuszált sztereó hangzást tud készíteni a filmezés tárgyáról. „Az MKE 440 nemcsak a piacon elérhető legkompaktabb sztereó puskamikrofon” – mondta Kai Lange, a Sennheiser Broadcast és Média részlegének termékmenedzsere. „Új sztereó működési elvének köszönhetően ez a mikrofon – más sztereó kameramikrofonoktól egészen eltérő módon – túlnyomórészt a kamera látószögén belülről veszi a hangokat.” Az eredmény a környező hangok, valamint a jól érthető beszéd és párbeszédek kiegyensúlyozott keveréke. „Ez lehetővé teszi a DSLR felhasználók számára, hogy egyetlen nekifutással rögzítsenek professzionális sztereó hangzást, amivel idő és energia takarítható meg” – tette hozzá Kai Lange

 

A DSLR kamerával rendelkező filmkészítőknek mindig nehéz dolguk volt, ha a kamerába épített mikrofonnal szerettek volna jó hangzást elérni. Az új MKE 440 sikeresen végzi el ezt a feladatot: a két mini puskamikrofonnak és az új sztereó működési elvnek köszönhetően ez a modell a kamera látószögén belül veszi a hangokat, amivel bármely mini AB, MS vagy XY elrendezésen túltesz. Miközben a klasszikus sztereó összeállítások oldalról is veszik a hangokat és a zajokat – az operatőr vagy a mellette állók hangját is beleértve –, az MKE 440 két V-elrendezésű mini puskamikrofonja túlnyomórészt a filmezett téma irányából veszi a hangot, és kiküszöböli a kamera fókuszán kívülről érkező, tengelyen kívüli hangokat.

 

Az MKE 440 rendszer összeillő mini puskamikrofonjai szuper-kardioid iránykarakterisztikával rendelkeznek, melyek egymást átfedve veszik a fókuszban lévő hangokat. „Amit eredményül kapunk, azt képhez illeszkedő sztereó hangkörnyezetnek nevezném” – mondta Kai Lange. „A filmkészítők ennek segítségével például jól érthető párbeszédeket tudnak rögzíteni, az adott helyszín atmoszférájának visszaadásához elegendő környező hanggal.”

Az MKE 440 egy rendkívül kompakt sztereó DSLR mikrofon, melynek segítségével a filmkészítők jól érthető párbeszédeket tudnak rögzíteni, az adott helyszín atmoszférájának visszadásához elegendő környező hanggal.

 

A mikrofonok a kezelési zaj csökkentése érdekében belül rugalmas felfüggesztést kaptak, a szélzaj elleni védelemről pedig egy rozsdamentes acél mikroháló gondoskodik. Erős szél esetére kiegészítőként egy speciális szőrborítás is kapható.

 

A kompakt, teljes mértékben fémből készült MKE 440 a szabvány kamera vakupapucsokhoz csatlakoztatható. A mikrofon rendelkezik egy háromfokozatú érzékenységkapcsolóval, melynek állításával a halkabb és a hangosabb hangforrásokhoz is igazodni lehet, valamint egy kapcsolható mélyvágó szűrővel, amellyel kiszűrhetők az alacsony-frekvenciás zajok (pl. szélzaj). A mikrofon táplálása két AAA méretű elemmel történik – az áramkapcsoló gomb zöld LED-je az alacsony töltöttségi szint jelzésére is szolgál. A LED körülbelül 4 órával az elemek lemerülését megelőzően pirosra vált, elegendő időt biztosítva a filmezés befejezéséhez.

 

 

Az MKE 440 2016 júniusától lesz kapható.

 

Az MKE 440 mikrofon műszaki jellemzői:
Iránykarakterisztika:  sztereó, szuper-kardioid
Frekvenciamenet:  50-20.000 Hz
Max. hangnyomásszint:  132 dB SPL
Érzékenység:  23/42/63 mV/Pa, kapcsolható
Egyenértékű zajszint:  16/21/40 dB(A)
Tápellátás:  2 db AAA elem
Üzemidő:  > 100 óra
Csatlakozó:  3,5 mm-es jack-dugó
Méretek:  67 x 106 x 128 mm (MxSZxH)
Tömeg:  kb. 165 g (elemek nélkül)
Üzemi hőmérséklet:  -10°C – +55°C
Tárolási hőmérséklet:  -20°C – +70°C
Relatív páratartalom:  max. 90% (40 °C-nál)