Képzeld el, hogy hangmérnökként dolgozol egy zenei fesztiválon és – jellemző módon – számos dolog az utolsó pillanatban derül ki. Mivel okos voltál, minden eshetőségre felkészülve gondoskodtál néhány tartalék frekvenciáról, de egyszer csak: a fesztiválmenedzser fél órával a show kezdése előtt bejelent még egy váratlan különleges vendéget és már nincs több szabad frekvencia! Ez rendszerint a teljes frekvenciatervező program újrafuttatását jelentené, de Te letöltötted a Sennheiser Wireless Systems Manager szoftverének új verzióját, így kemény munkád eredménye biztonságban van. A 4.1-es verzió egy ragyogó funkcióval rendelkezik, amely megvéd bármely kiválasztott frekvencia-beállítást, mielőtt a szoftver egy új tervet kalkulálna.
„A Fix Frequency funkció egy csomó időt takarít meg számodra” – magyarázza Tobias von Allwörden, professzionális vezeték nélküli mikrofonokért felelős termékmenedzser. „Amikor újra kell kalkulálnod egy frekvencia-összeállítást, egyszerűen csak válaszd ki azokat az eszközöket, amelyeknek meg kell tartaniuk a számukra kijelölt frekvenciát és az szoftver az új frekvenciaterv készítésekor ezeket nem fogja megváltoztatni.“
Zsonglőrködés a frekvenciákkal
Mivel a spektrum manapság mindig problémás kérdés, a Wireless Systems Manager 4.1-es verzió néhány új extra funkciót is tartalmaz, melyek még nagyobb megbízhatóságot biztosítanak számodra – vagy szorult helyzetben a lehetetlent is segítenek megoldani.

A szoftver most jelzi a mikrofon-frekvencia és a „bal-“, illetve „jobboldali“ szomszédos frekvenciák közötti távolságot is, legyen az egy másik vivőfrekvencia vagy egy keresztmodulációs termék. Ez tisztább képet ad arról, hogy mennyire megbízható egy-egy frekvencia. Ha egy adott spektrumablakon belül nem fér el az összes mikrofon- és monitoring csatornád, a szoftver az ajánlott távolság alá megy, de ezt a frekvencia piros jelölésével jelzi. Az ilyen frekvenciákat tartaléknak nevezheted ki vagy egy kevésbé fontos vezeték nélküli kapcsolathoz rendelheted – illetve úgy is dönthetsz, hogy a spektrum egy másik részére „költözöl“, ha erre van lehetőség.

Ráadásul a 4.1-es verzió segítségével saját egyedi zaj küszöbértéket is beállíthatsz. Ha egy zavaró forrás teljesítménye a kiválasztott küszöbérték alatt van, az a frekvencia, amin az működik még használható; ha a zavaró forrás teljesítménye nagyobb (vagyis a küszöbérték felett van), a szoftver a frekvenciáját az összeállítás készítése során automatikusan figyelmen kívül hagyja. Tobias von Allwörden hozzáteszi: „Ha például tudod, hogy a rádiómikrofonokat az eseményeden a vevőegységektől csak nagyon rövid távolságra fogják használni, a küszöbértéket magasabbra állíthatod, újrakalkulálhatod a frekvencia-összeállítást és így több használható frekvenciát nyerhetsz.”

A Wireless Systems Manager 4.1 most PC-re, illetve Mac-re is elérhető, és ingyenesen letölthető a következő linken keresztül: http://en-de.sennheiser.com/service-support-services-wireless-systems-manager.

Képaláírások:
Festival season.jpg: A Wireless Systems Manager 4.1 az új legjobb barátod a hektikus élő összeállításoknál, melynek segítségével gyerekjáték az újraprogramozás

Carrier spacings.jpg: A WSM 4.1 új távolságjelző funkciója segíti megítélni egy-egy frekvencia minőségét

Fix frequency function.jpg: A WSM 4.1 lehetővé teszi, hogy programozott frekvenciáid lezárd egy-egy új összeállítás készítése előtt (a felül látható lista a védett frekvenciákat mutatja; a piros vonal az előzetesen beállított zaj küszöbérték)