Keresés
bejegyzés típusa
  • Minden találat
  • Termékek
  • Bejegyzések
  • Oldalak
Bejegyzés

Teljesítmény nyújtotta adrenalin-fröccs: MOMENTUM Sport

A Sennheiser április 9-én mutatta be vadonatúj MOMENTUM Sport fülhallgatóját. Ez a sportolók és sportrajongók számára kifejlesztett fülhallgató a legmodernebb pulzus- és testhőmérséklet-érzékelőkkel bír, miközben páratlan hangminőséggel „doppingolja” felhasználóit.    „Több, mint három éve dolgozunk a...

Weboldalunk megújult 

„A zenét a lehető legtermészetesebben és így a lehető legvalósághűbben visszaadni – mindig is ez volt az audio fejlesztők és az audiofilek álma” – magyarázta Maurice Quarré, a Sennheiser Consumer Electronics GmbH Termék-életciklus Menedzsment részlegének igazgatója. „A reprodukált hang átvitelének hagyományos eszköze a kábel. Ez közvetlenül, késleltetés nélkül vezeti az analóg jelet az audio forráseszköztől a fejhallgató jelátalakítójához.” A vezetékes átvitel hátránya, hogy attól függetlenül, hogy a vezeték milyen drága, a hallgató mozgásszabadsága korlátozott.

 

A Sennheiser az RS 220 modell alakjában most piacra dobta az első olyan vezeték nélküli fejhallgatót a csúcskategóriás szegmensben, mely a legmagasabb elvárásokat támasztó audiofilek igényeit is kielégíti. „A Sennheiser RS 220 mester kategóriát nyit a vezeték nélküli hangátvitel területén” – mondta Maurice Quarré. „Ez a vezeték nélküli csúcskategóriás fejhallgatók egyik úttörő modellje.”

 

Az infravöröstől a tömörítés nélküli, digitális, vezeték nélküli átvitelig

Az audio mérnökök már az 1970-es évek közepétől elkezdtek dolgozni olyan rendszereken, melyek a hangot kábelek nélkül képesek továbbítani. Az első technológia, amit erre a célra használtak – engedélyezési okokból –, az infravörös jelet alkalmazó átvitel volt. Ennél az átvitel típusnál az adó- és a vevőegység között közvetlen vizuális kapcsolatra van szükség. A Sennheiser 1993-ban bemutatta a világ első, digitális átvitelt biztosító infravörös fejhallgatóját, az IS 850 modellt. A rendszer PCM infravörös átvitelt használt és a klasszikus zene szerelmeseinek magas szintű igényeit is kielégítette.

 

vezetk_nlkli.jpgAz első vezeték nélküli fejhallgatókat 1995-ben vezették be a német piacon. Ezek az analóg jeleket infravörös fény helyett rádióhullámokon keresztül továbbították. A felhasználók számára ez azt jelentette, hogy többé nem kellett vizuális kapcsolatot fenntartani az adó-és a vevőegység között – így akár a szomszédos helyiségbe is szabadon átmehettek anélkül, hogy a zenehallgatást meg kellett volna szakítaniuk. 

 

A Sennheiser 2008-ban mutatta be első, digitális vezeték nélküli átvitelt biztosító fülhallgatóját, az MX W1 modellt, mely a tömörítés nélküli audio adat vételéhez Kleer™ technológiát használt. Az adattömörítés mellőzése biztosítja, hogy az átvitel veszteség nélkül menjen végbe, azzal a további előnnyel, hogy a rendszer rendkívül ellenálló az interferenciával szemben és nagyon alacsony látenciával rendelkezik. „A digitális átvitel nagy előnye, hogy többé nincs semmilyen jelzaj, és a digitális hangforrások kimeneti jelei nagyon alacsony interferenciával kerülnek továbbításra” – magyarázta Axel Grell, a Sennheiser vezető akusztikai mérnöke. „Mindamellett ez kifinomult technológiát kíván, mivel a rendszer digitális hangátvitele a 2,4 GHz-es frekvencia tartományban történik, melyet a mobiltelefonok, a mikrohullámú sütők, valamint a WLAN és Bluetooth eszközök is használnak.”

 

A legmagasabb szintű vezeték nélküli átvitel

Az új vezeték nélküli RS 220 fejhallgató esetében a digitális jelek tömörítés nélkül, stabil 2,4 GHz-es kapcsolaton keresztül jutnak a fejhallgatóhoz. A vezeték nélküli rendszer a direkt sorrendű szórt spektrum (DSSS – Direct Sequence Spread Spectrum) néven ismert technológiát hasznosítja. „Ennél a frekvencia szórási eljárásnál a kimeneti jel frekvenciamenete – egy meghatározott bitsorrend segítségével – egészen 22 MHz-ig terjed. Ha ezen a frekvencia-tartományon belül egy ponton interferencia lép fel, a kimeneti jelben nem észlelhető interferencia, mivel a rendszer az adatot redundanciával – más szóval többszörösen – továbbítja. Ennek eredményeképpen az általános hangminőség teljes mértékben fennmarad” – magyarázta Axel Grell. Az eljárás egy további előnye az alacsony látencia.


Választható bemeneti források

„Több éves tapasztalatunknak köszönhetően nagyon is tisztában vagyunk a csúcskategóriás szegmens támasztotta igényekkel” – mondta a vezető akusztikai mérnök, Grell. „Az RS 220 különféle kimenetekhez – analóg, koaxiális digitális és optikai digitális kimenethez – csatlakoztatható. Az igényes felhasználók ezért maguk dönthetnek a betáplálni kívánt jel típusát és minőségét illetően.” Ha például digitális bemenetet használnak, többé nincs szükség analóg/digitális átalakításra. Analóg bemenet esetén az audio jel minőségét a kábelválasztással lehet befolyásolni.

 

„Loop-through” (átvezetés) üzemmód

Egyidejűleg több audio forrás is csatlakoztatható a RS 220 adóegységéhez. Jel átvezetésre (loop-through) is van lehetőség, melynek segítségével az adóegység egy audio forrás és egy további eszköz között már meglévő kapcsolatba tud integrálódni. „Loop-through” üzemmódban a jelek akkor is továbbításra kerülnek, ha az adókészülék ki van kapcsolva. Az adóegységen vagy közvetlenül a fejhallgatón található érzékelő gombok lehetővé teszik, hogy a felhasználó a források között hátrafelé vagy előre lépkedjen.

 

Teljes mértékben megtartott dinamika-tartomány

A zenei hatáskeltés egyik fontos eszköze a csendes és a hangosabb részek közötti fokozatos átmenet, úgy, ahogy az például Ravel Bolero-jában hallható. A hagyományos digitális adatátvitel néha szűkíti ezt a dinamika-tartományt, mivel az analóg jel digitális adatcsomaggá alakításakor gyakran a teljes adatcsomaghoz szükséges optimális jelmennyiség kerül kijelölésre az információhoz.

 

A Sennheiser a vezeték nélküli digitális fejhallgató rendszerek területén végzett következő fejlesztésében – az automatikus szintszabályozás funkció teljes mellőzésével – oldotta meg ezt a problémát. A digitális források adatai változatlanul kerülnek továbbításra, és a felhasználó kézzel tudja állítani az analóg bemenetek referencia hangerejét. Az RS 220 ezért nagyon közel áll az audiofilek ideáljához: valósághű, korlátoktól teljesen mentes hangzást nyújt.

 

A Kleer™ a Kleer Corporation bejegyzett védjegye.

 

Képaláírások:

RS 220.jpg: Veszteségmentes digitális átvitelének, jelforrás választékának (analóg, digitális koaxiális, digitális optikai) és az automatikus szintszabályozási funkció kiiktatásának köszönhetően az RS 220 tökéletesen kielégíti az audiofil igényeket.

IS 850.jpg: Az IS 850 – a világ első digitális infravörös átvitellel működő fejhallgató rendszere (1993)