Magyarországon először négy különböző stílusú zenekar részvételével készült 360 fokos hangzású videó a Sennheiser közreműködésével, az Akvárium Klubban. A klipek nézése közben tökéletes hangélményben lehet részünk, a kép forgatása során ugyanis minden irányból máshogy halljuk a résztvevő zenekart és hangszereiket. A 360 fokos hangzás kizárólag fej- vagy fülhallgatóval érvényesül. Az AMBEO VR Mic hazai első zenei bevetéséről, Rikk Dávid hangmérnök mesél a werkfilmben.

A különleges videók megvalósításának ötlete Rikk Dávid, az Akvárium Klub hangtechnikai vezetőjének fejéből pattant ki. A VR mikrofonnal és az AMBEO technológiával 2017-ben találkoztam egy zártkörű Sennheiser szemináriumon Bécsben, ahova az Audiopartner ajánlására kaptam meghívót, s amelynek az egyik fő témája a Virtual Reality jelene és jövője volt.” – meséli Dávid. „A hazafelé vezető úton született meg az ötlet a fejemben, hogy az MTV unplugged vagy épp az MR2 akusztik mintájára a VR technológia segítségével még közelebb hozzuk az emberekhez azt az intimitást, ami egy hangfelvételen szinte elérhetetlen volt eddig, viszont egy  stúdiókoncerten, egy unplugged eseményen vagy egy zenekari próbán magától értetődően tapintható a levegőben.”

A projektben négy zenekar – az Elefánt, Ferenczi György és a Rackajam, az Anima Musicae Kamarazenekar és az Apey Akusztik – vett részt, és adtak a nyár folyamán egy-egy családias, zártkörű minikoncertet az Akvárium Klub különböző termeiben. Ezekről az eseményekről 360 fokos felvétel készült, melyek szépen sorjában kikerültek a YouTube-ra, így az élmény már otthonról is átélhető.

Az eredmény magáért beszél, a koncert videók az alábbi linkeken érhetők el:

Elefánt – https://www.youtube.com/watch?v=M5g_zjjJ484

Ferenczi György és a Rackajamhttps://www.youtube.com/watch?v=Pz4HjQhZDmk

Anima Musicae Kamarazenekarhttps://www.youtube.com/watch?v=uIzV_fS-Kdg

Apey Akusztikhttps://www.youtube.com/watch?v=vf9C2gP5r8o