Biamp, Márkáink

Cambridge irodai hangelfedés

Az irodai hangelfedés védett magánszféráról gondoskodik és nyugodt, hatékon munkakörnyezetet biztosít
Bíróság és közigazgatás, Irodaház és open office, Oktatási intézmény

Hogyan működik a hangelfedés?

A hangelfedés egy speciálisan hangolt környezeti háttérhang, amely az emberi beszéd frekvenciáját megcélozva csökkenti a beszédérthetőséget.

Ha egy munkahelyen hangelfedést alkalmazunk, a beszélgetések érezhetően kevésbé lesznek érthetők, illetve észlelhetők, ebből adódóan kevésbé lesznek zavarók. A munkahely kényelmesebb, szeparáltabb és produktívabb lesz.

Hang hozzáadása esetén úgy érzékeljük, hogy az adott tér halkabb. Ellentmondásosnak hangzik, de igaz. Ez azért van, mert a hozzáadott hang csökkenti az emberi beszéd érthetőségét. Amikor nem érted azt, amit valaki mond, akkor a beszéd kevésbé zavaró – sőt, talán észre sem veszed.
A hangelfedés a környezeti zajszint megemelésével az épületet csendesebbnek érzékelteti, a beszéd pedig azáltal, hogy nehezebben érthető, kevésbé lesz zavaró. Amikor nem érted azt, amit valaki mond, akkor a beszéd kevésbé zavaró – sőt, talán észre sem veszed.

A hangelfedés a légáramhoz hasonló környezeti hang, amelyet kifejezetten az emberi beszéd frekvenciájához igazítottak, hogy ezáltal az nehezebben érthető, így kevésbé zavaró legyen. A hangelfedés nem semmisíti meg a hangot, illetve nem szünteti meg a beszédzajt az adott környezetben; egyszerűen csökkenti azt a távolságot (a zavaró zaj hatósugarát), ahonnan a beszélgetések mások által hallhatók, illetve érthetők.

Mi különbözteti meg a hangelfedést a fehér zajtól?


A fehér zajtól eltérően a hangelfedést kifejezetten az emberi beszéd frekvenciájához igazítják, ügyelve arra, hogy hangja az emberi fül számára kellemes legyen. Megfelelő alkalmazás esetén a hangelfedésnek a munkahely „háttérmorajába” kell olvadnia, miközben a beszédet kevésbé hallhatóvá és érthetővé kell tennie.
Ezzel szemben a fehér zaj frekvenciája nagyon kellemetlen lenne, ha hangerejét felemelnék az emberi beszédet hatékonyan elfedő szintre – gondolj az „AM rádióállomások hangos statikus zajára”. Egyébként elképzelhető, hogy valamennyire elfedné az emberi beszédet, de nem elég hatékonyan, illetve hatásosan, mivel nem ehhez igazították.

A Cambridge termékcsalád elemei:


Lépjünk kapcsolatba!